Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: voorkom angst tijdens het skiën (video)

Leren Skiën Volwassenen 2

Bang zijn op de piste is niet fijn. Helaas zijn er genoeg wintersporters die last hebben van angst tijdens het skiën. Hierdoor staan ze niet meer ontspannen op hun ski's, verslechtert hun skitechniek en beleven ze minder plezier van het skiën. Van angst afkomen is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Voorkomen is beter dan genezen, daarom een video met tips om angst te voorkomen tijdens het skiën.

Angst tijdens het skiën

Een van de meest voorkomende problemen, is dat mensen last krijgen van angst tijdens het skiën. Ontzettend vervelend, het maakt de wintersportdag een stuk minder leuk. Gelukkig is het wel iets waar je van af kunt komen. Nog belangrijker is om te voorkomen dat je bang bent tijdens het skiën. Jasper geeft een aantal simpele tips. En ben je al bang tijdens het skiën? Lees hier tips om van je ski-angst af te komen ›

Blauwe, rode en zwarte pistes

Voor veel mensen staat de moeilijkheidsgraad van de piste gelijk aan hun skiniveau. Na de eerste bochtjes op de oefenweide, willen ze zo snel mogelijk de blauwe piste op, daarna de rode en vervolgens de zwarte. En dat allemaal in de eerste skiweek. Als alle pistekleuren afgetikt zijn, kunnen ze over zichzelf zeggen dat ze goed hebben leren skiën. In de praktijk werkt het alleen anders. Laat die kleuren los en ga zo snel mogelijk van de zwarte piste af!

Eerst de techniek onder controle krijgen

Beneden komen lukt altijd, de vraag is alleen hoe je dat doet. Als je te snel aan een steile piste begint, zul je merken dat je teveel achterover en naar de berg gaat leunen. Je hebt je ski's minder goed onder controle en er hoeft maar iets kleins te gebeuren en je ligt op de grond. Om op een goede manier te leren skiën, wil je eerst de techniek onder controle krijgen en goed van een makkelijke piste kunnen afdalen. De rest volgt dan vanzelf. Doordat je langer op een makkelijkere piste blijft en de steilere pistes pas skiet als je daar klaar voor bent, blijf je vertrouwen houden in je eigen kunnen. Hierdoor zul je tijdens het skiën niet het gevoel krijgen dat je de controle verliest en word je niet bang. Uiteindelijk zijn alle pistes toch wit.

Angst voorkomen tijdens het skiën door eerst makkelijke pistes te skiën
© Spalder Media Group

Leren skiën kost tijd

Skiën is niet moeilijk, maar dat is lopen ook niet. Toch heb je eerst moeten leren kruipen voordat je kon lopen. Net als lopen wil je het leren skiën stap voor stap onder de knie krijgen. Sla je het 'kruipen' over dan zul je nooit goed leren 'lopen'. Neem dus de tijd om te leren skiën en ga niet overhaast te werk. Je kunt pas de volgende stap nemen, als je de stap daarvoor goed onder beheerst. Alleen als je de ski-techniek goed beheerst, kun je ontspannen skiën en heb je geen last van angst.

Neem skiles!

Voorkom angst door eerst goed te leren skiën. Een goede skitechniek leer je natuurlijk alleen tijdens de skiles en niet van je wintersportmaatjes. Ook voor iedereen met ski-angst biedt skiles de oplossing. Een skileraar helpt je om de techniek onder controle te krijgen, zodat je goed op je ski's staat en controle houdt. Hierdoor voorkom je dat je bang wordt. Als je controle hebt over je ski's, is er eigenlijk geen reden om bang te zijn! Stop niet na een week, maar boek ook de volgende vakantie weer skiles. En ga je voor de derde keer? Het is verstandig om de vakantie wederom met een lesje te beginnen. Je hebt het tenslotte alweer een tijdje niet gedaan!

 

Jasper is skileraar en geeft je hier nog meer tips ›

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.