Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: voorkom angst tijdens het skiën (video)

Er zijn veel skiërs die tijdens het skiën last hebben van angst. Hierdoor staan ze niet ontspannen op hun ski’s, verslechterd hun techniek en beleven ze minder plezier aan het skiën. Van angst afkomen is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Belangrijk is dat je voorkomt dat je bang wordt tijdens het skiën.

Blauwe, rode en zwarte pistes

Voor veel mensen staat de moeilijkheidsgraad van de piste gelijk aan hun skiniveau. Zolang ze een blauwe piste skiën vinden ze dat ze beter moeten leren skiën en pas als de zwarte piste is overmeesterd, kunnen ze over zichzelf zeggen dat ze goede skiërs zijn. Zo snel mogelijk die zwarte piste af dus.

Blijf langer op een gemakkelijke piste

Onthoud: beneden komen lukt altijd. De vraag is echter hoe je dat doet. Om op een goede manier te leren skiën wil je eerst goed een makkelijke piste kunnen skiën. De rest volgt dan vanzelf. Doordat je langer op een makkelijkere piste blijft en de steilere pistes pas skiet als je daar klaar voor bent, blijf je vertrouwen houden in je eigen kunnen. Hierdoor zul je tijdens het skiën niet het gevoel krijgen dat je de controle verliest en wordt je niet bang. Uiteindelijk zijn alle pistes toch wit.

Angstige skiër

Angstige skiërs leunen vaak richting de berg (wat niet goed is...), waardoor je de controle over je ski's verliest

Leren skiën kost tijd

Skiën is niet moeilijk, maar dat is lopen ook niet. Toch heb je eerst moeten leren kruipen voor je kon lopen. Net als lopen wil je het leren skiën stap voor stap onder de knie krijgen. Sla je het 'kruipen' over dan zul je nooit goed leren 'lopen'. Neem dus de tijd om te leren skiën en ga niet overhaast te werk. Je kunt pas de volgende stap nemen als je de stap daarvoor goed onder beheerst. Alleen als je de ski-techniek goed beheerst kun je ontspannen skiën en heb je geen last van angst.

langer op blauw

Neem vooral veel gemakkelijke pistes, totdat je de skitechniek goed onder de knie hebt

Skiles...

Voorkom angst door een goede techniek. Die goede techniek leer je natuurlijk tijdens de skiles. Ook voor diegene die angstig geworden zijn, biedt een skiles de oplossing. Een professional kan je helpen de techniek goed te beheersen, zodat je de controle houd over je materiaal. Zolang je de baas bent over je materiaal is er geen reden om bang te worden.

Wil je leren skiën zonder angst, ben je bang om te leren skiën of ben je juist bang tijdens het skiën? Ik help je er graag mee bij de skischool in Gerlos.

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.