20 december 2015 door Jasper in 'Skitechniek'' | 1 Reactie(s)

Bij het huren van ski’s krijg je standaard skistokken mee. Handig om op te leunen wanneer de rij voor de stoeltjeslift wat langer is. Je kunt er mee prikken voor een beetje extra vaart wanneer je het einde van dat lange pad net niet gaat halen. En je kunt ze in de sneeuw prikken om er omheen te draaien. Allemaal waar, maar dat is niet de reden waarom de skistokken in het leven zijn geroepen. In deze video, en het onderstaande artikel, legt Jasper uit wat de functie is van skistokken en hoe je ze juist gebruikt.

3 functies van de skistok: evenwicht, ritme en coördinatie

Skistokken hebben we bij ons om drie redenen: evenwicht, ritme en coördinatie. Ook het maken van de hoogbeweging, en daarmee het ontlasten van de ski’s, wordt vereenvoudigd door het gebruik van skistokken. De stokinzet gebruiken we op het moment dat we het minst stabiel op onze ski’s staan. Dit gebeurt vanaf het moment dat we parallel kunnen skiën. Met het maken van de hoogbeweging en het vlakstellen van de ski’s ondervinden de ski’s weinig weerstand en zijn ze minder stabiel. Op dat moment verstevigen we onze positie met de stokinzet. Er zijn ook theorieën waarin de stokinzet wordt voorbereid tijdens de hoogbeweging. In de praktijk zien we dat de stokinzet naarmate de snelheid en het ritme omhoog gaan vaker tijdens de laagbeweging wordt voorbereid.

Skistokken

Het onjuiste voorbeeld: één stok naar achteren en armen langs het lichaam, dit zorgt voor een slechte balans

Onstabiele ski’s

Het minst stabiele moment in de bocht kun je vergelijken met het skiën of snowboarden op een vlakke skiweg. Terwijl je vaart probeert te houden gaan je ski’s heen en weer bewegen. Dat hoeft niet te maken te hebben met dat je niet goed op je ski’s staat, maar het heeft te maken met dat je ski’s vlak op de sneeuw liggen. Door de bouwwijze van je ski’s ondervindt de ski geen zijwaartse weerstand en beginnen heen en weer te bewegen.

Evenwicht

Door je skistok op de juiste manier in te zetten kun je het ondersteuningsvlak vergroten. Hierdoor sta je stabieler en kun je makkelijker je bocht draaien. Stokken worden ook wel als draaihulp gezien.

Ritme

Een stabiel ritme zorgt ervoor dat je ski’s je beweging gaan ondersteunen en je de bochten makkelijker kunt maken. Dit gevoel kun je het best ervaren bij het maken van korte bochten. Bij het maken van een goede stokinzet werken je stokken als een metronoom. Iedere stokinzet is een ‘tik’. Een regelmatige ‘tik’ betekent een vast ritme.

Coördinatie

Met het voorbereiden van de stokinzet ga je het moment dat je de bocht wilt gaan maken bepalen. En met het maken van de stokinzet draai je op dat vooraf bepaalde moment je bocht.

Armhouding

Voor een goede stokinzet hebben we een goede armhouding nodig. Als uitgangspositie kun je de regel gebruiken: de armen houden we voor het bovenlichaam, ligt gebogen en twee maal heupbreedte.

Stokinzet

Het juiste voorbeeld: armen voor en breed

Stokinzet

Tijdens het draaien van de bocht beginnen we met het voorbereiden van de stokinzet voor de volgende bocht. De stokinzet wordt gemaakt met de stok, die zich aan de dalkant bevindt. Skiën we naar links, dan maken we de stokinzet met onze rechter stok en vice-versa. Terwijl we het einde van de bocht naderen bewegen we vanuit onze hand, pols en onderarm de dalstok naar voren, zodat deze naast de punt van de dalski komt. Belangrijk tijdens het voorbereiden van de stokinzet is dat we schouders en bovenlichaam niet meedraaien.

Juiste moment van de stokinzet

Om de bocht te beginnen ontlasten we beide ski’s doormiddel van een hoogbeweging uit enkels en knieën. Met de hoogbeweging stellen we onze ski’s vlak door beide knieën richting het dal te beweging. Nu de ski’s vlak op de sneeuw staan zijn we minder stabiel en maken we gebruik van de stokinzet. Er zijn ook theorieën waarin de stokinzet wordt voorbereid tijdens de hoogbeweging. In de praktijk zien we dat de stokinzet naarmate de snelheid en het ritme omhoog gaan vaker tijdens de laagbeweging wordt voorbereid.

Juiste plaats van de stokinzet

Het plaatsen van de stokinzet doen we naast het voorste één-derde deel van de dalski. Inzetten van de stok doen we stevig in de sneeuw op ongeveer 30 á 40 centimeter naast de dalski. De stok beweegt zich na het inzetten weer naar achter door het draaien van de pols. Belangrijk is dat we de stok niet laten staan en er dus niet omheen draaien. Hierdoor blijven de schouders en het bovenlichaam stabiel en is onze uitgangspositie voor het sturen van de bocht beter.

Leren

Ski je parallel en wil je op een goede manier je stokken gebruiken? Ik zie je graag in Gerlos in de skischool!

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen