Skip to navigation Skip to main content
Stilstaan Op Piste

Met hoeveel plezier en zonder zorgen de meesten ook van de piste afrazen, er zijn ook genoeg mensen die (regelmatig) bang zijn tijdens het skiën. Zij staan vaak met angst bovenaan een piste en hebben er niet altijd evenveel plezier in. Dat is jammer, want skiën kan ook voor hen weer leuk worden. In dit artikel en bijbehorende video geeft skileraar Ted van Snowlife zeven tips voor mensen die (stiekem) toch een beetje bang zijn om te skiën.

Tip 1: Begin rustig en kies niet meteen voor een steile helling

Het is essentieel om je comfortabel te voelen op de meer vlakke pistes voordat je de uitdaging aangaat op moeilijker terrein. Opbouwen vanaf de eenvoudigere hellingen stelt je in staat om met vertrouwen de berg af te dalen, zonder overmatige angst. Blijf dus eerst op vlakkere pistes, voor je de steilere opzoekt.

Tip 2: Neem skiles, ook als je al gevorderd bent

Door regelmatig skiles te volgen, vertrouw je op de juiste technieken en verminder je angst tijdens het skiën. Zelfs voor gevorderde skiërs bieden lessen waardevolle inzichten die je zelfvertrouwen vergroten en zorgen voor plezier op de piste. Geef ook aan bij jouw skileraar dat je bang bent, zodat hij of zij je beter kan helpen met de juiste tips.

Tip 3: Vermijd het skiën met mensen die aanzienlijk beter of sneller zijn dan jij

Blijf binnen je eigen skiniveau om onnodige groepsdruk en angst te voorkomen. Het is belangrijk om je eigen tempo te bepalen en gestaag vooruitgang te boeken zonder buiten je comfortzone te treden. Zoek dus mensen uit om mee te skiën die geduld hebben en op je wachten of die ongeveer hetzelfde niveau hebben dan jij.

Omgaan met ski-angst op wintersport
Ski met mensen die hetzelfde skiniveau of geduld hebben

Tip 4: Neem een moment voor jezelf bij de start van een piste

Sta even stil aan de top van een helling, plan waar en wanneer je je eerste bocht gaat maken, en ski vervolgens rustig naar beneden. Neem even de tijd om jezelf mentaal voor te bereiden en geniet van het afdalen.

Piste SkiWelt
Neem een momentje bovenaan de piste voor je begint met skiën

Tip 5: Investeer in een goede wintersportuitrusting die past bij jouw niveau

Comfortabele en passende skischoenen en ski's die aansluiten bij je vaardigheden en skiniveau zijn essentieel. Kies ook een geschikte skibril die zowel bij slecht als goed weer goed presteert. Een passende uitrusting maakt het skiën veiliger, gemakkelijker en leuker!

Tip 6: Kies voor pistes die je kent, vooral bij slecht weer

Ski op bekende pistes waar je vertrouwd mee bent, vooral als het weer tegenvalt. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen, waardoor je ontspannen de helling af kunt skiën. Je weet immers de weg!

Skiën met mist
© Spalder Media Group
Kies voor pistes die je al een beetje kent, zeker wanneer het zicht slecht is

Tip 7: Neem voldoende rust tijdens je skidag

Luister naar je lichaam en stop met skiën als je vermoeid bent. Neem pauzes, geniet van de omgeving en ontspan in de zon om je energie weer op te laden. Het is immers ook vakantie en wanneer je uitgerust en fit bent, gaat het skiën ook vaak een stuk gemakkelijker.

We hopen dat deze tips je helpen om met minder angst en meer plezier op de ski's te staan tijdens je volgende wintersportvakantie. 

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.