7 december 2018 door Joanne in 'Skitechniek''

Steile piste

Elk jaar trekken vele, vele van jullie naar de Alpen om te gaan skiën. Weinigen gaan alleen op pad. De meeste gaan met een partner, familie of een vriendengroep. In dat samen skiën zit een klein risico. Want het is oh zo gezellig, daarom gaan jullie ook samen. Maar zijn jullie ook echt aan elkaar gewaagd met skiën? Of is altijd dezelfde persoon langzamer? Misschien ben jij dat wel zelf. En is dat helemaal okay, want jij skiet nu eenmaal wat meer om te genieten, of komt er stiekem ook angst bij kijken? Hier acht tips voor mensen die stiekem toch een beetje bang zijn om te skiën.

#1. Ga even alleen skiën

Angst met skiën heeft natuurlijk verschillende redenen. De één heeft last van #2. Ga skiën met de juiste mensen

Alleen skiën vindt bijna niemand gezellig. Natuurlijk ga je samen skiën! Maar hierin zit wel het gevaar. Een ander pusht je net wel die moeilijke piste op. Of je hebt de hele dag het gevoel dat je te hard moet gaan. Allemaal redenen dat je zelf op of over de grens gaat van wat leuk is. En dan opeens kan het toeslaan: angst. Het helpt als je met de juiste mensen op pad bent. Vermijd snelheidsduivels, maar kies skivrienden die jouw tempo aanvoelen.

Start van pite

#3. Even een kop koffie

Maarja, je gaat nu eenmaal met je partner of vaste vriendengroep. En die gaan nu eenmaal héél hard. Wat doe je dan? Alleen skiën vind je niks. Geef ze dan af en toe de ruimte om helemaal los te gaan. Ondertussen ga je zelf even een kop koffie drinken. Laat de anderen lekker uitrazen op de zwarte piste. Geef ze de tijd om stoere dingen te doen. Daarna haak jij weer aan om gewoon lekker te skiën.

#4. Start rustig

’s Ochtends zijn de pistes vaak nog heel hard en ijzig. De fanatiekelingen verdringen zich voor de poortjes om de eerste lift te halen. De adrenaline giert door de aderen van de strijdlustigen. Als je daar tussen staat, word je vanzelf nogal opgefokt. Bij jou uit zich dat in angst. Doe daar gewoon niet aan mee. Start een uurtje later, waardoor je direct door kunt lopen bij de lift en niet al gestresst aan de dag begint.

#5. Neem de tijd om op te warmen

Neem ook de tijd om goed op te warmen. Het maakt het skiën makkelijker, maar haalt ook de stress uit je lijf. Doe die opwarming heel bewust, kijk hoe de skileraar dat met kinderen doet. Estafettes op één ski, sneeuwballen gevechten of een bokstraining. Zorg dat je ervan moet lachen en goed warm wordt. Niets beter om de dag mee te beginnen. Hierna kan jij er tegenaan!

Valpartij

#6. Neem een extra skiles

Controle krijg je door een goede #7. Ga terug naar de basis

Een goede skileraar zal beginnen met te vragen wat je wilt leren. Wees dan direct eerlijk, de leraar zal het namelijk toch wel zien in jouw manier van skiën. Als het goed is, ga je gewoon een aantal passen terug en lekker oefenen op een makkelijke piste. Hoe zat dat met het evenwicht op je ski’s? Hoe maakte je ook al weer een goede bocht? En hoe ging dat remmen ook alweer? Heb je dat vertrouwen terug, dan kun je oefenen op een moeilijkere piste. Je zult zien, dat je bewust bezig bent met je techniek en vergeet om bang te zijn.

#8. Extra skiles in Nederland

Als je in Nederland alvast weer op de ski’s gaat staan, dan is het onbekende er vast af. Door extra aan je techniek te werken ga je zelfverzekerder de vakantie in. Dan heb je op de berg de tijd om te genieten van de omgeving.

Ben jij stiekem bang om te skiën? Heel begrijpelijk, je bent echt niet de enige. Doe er wel iets aan, zodat je echt kan genieten van je wintersport. Heb jij nog goede tips? Laat ze me weten.

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen