22 december 2018 door Jasper in 'Skitechniek''

Het overkomt iedere (beginnende skiër) wel eens: ineens is de piste een stuk steiler dan je lief is. Angstvallig kijk je de diepte in en voel je iedere spier in je lichaam verkrampen. Je hartslag stijgt, je benen trillen en het zweet breekt je aan alle kanten uit. Je vrienden staan al beneden en kijken de piste omhoog zich afvragend waarom je niet gewoon naar beneden komt? Dat je hier niet naar beneden kunt skiën staat vast, maar wat moet je doen?

De kleur van een piste zegt niet altijd alles...

Er zijn honderden skigebieden in Europa waarvan de tientallen pistes allemaal onderverdeeld zijn in slechts vier verschillende kleuren. De kleuren groen, blauw, rood en zwart staan voor de moeilijkheidsgraad van de afdaling, maar ze geven geen garanties. Zo kan een blauwe piste ineens een stuk steiler zijn dan je had verwacht en kan een zwarte piste aanvoelen als een rode. Als minder ervaren skiër kan het dus gebeuren dat je op een te steile piste terecht komt.

Glijd voorzichtig naar de zijkant van de piste

Wanneer je op een piste terecht komt die voor jou te steil is om naar beneden te kunnen skiën wil je zo snel mogelijk naar de zijkant van de piste glijden. Dat is de meest veilige plek om stil te gaan staan en je voor te bereiden op de afdaling. Je moet namelijk toch beneden zien te komen.

Laat je ski's altijd aan

Trek nooit je ski’s uit om vervolgens lopend of zitten naar beneden te glijden. Zodra je gaat glijden, is er geen houden meer aan en breng je jezelf en andere pistegebruikers onnodig in gevaar. Ga in plaats daarvan met je ski’s haaks op de glijrichting staan met gebogen knieën. Je knieën duw je richting de berg zodat je ski’s gekant in de sneeuw staan. Op deze manier blijf je staan. Wanneer je nu je knieën voorzichtig richting het dal beweegt zul je langzaam gaan glijden. Hoe meer je beide knieën naar het dal beweegt hoe sneller je gaat. Om te stoppen duw je beide knieën weer richting de berg. Op deze manier kun je veilig schuivend de piste naar beneden komen.

Middenop de piste staan

Blijf niet midden op de piste staan, maar glijd voorzichtig naar de zijkant

Rustig naar beneden rutschen

Voor diegene de lessen hebben gevolgd zal deze manier van verplaatsen bekend voorkomen. Voor je parallel hebt leren skiën, heb je leren ‘Rutschen’, oftewel schuiven. En precies die ‘oefenvorm’ komt ontzettend goed van pas wanneer je op een te steile piste terecht komt.

Jasper heeft jarenlang gewerkt als skileraar in Gerlos in de Zillertal Arena.

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.