Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: wat te doen op een (te) steile piste?

51889452829 87Cf3a10e5 O

Het overkomt iedere (beginnende) skiër weleens: ineens is de piste een stuk steiler dan je had verwacht en leuk vindt. Angstvallig kijk je de diepte in en voel je iedere spier in je lichaam verkrampen. Je hartslag stijgt, je benen beginnen te trillen en het zweet breekt je aan alle kanten uit. Hoe kun je hier nu toch veilig en gecontroleerd naar beneden? In dit artikel en bijbehorende video helpen we je verder.

De kleur van een piste zegt niet altijd alles...

Er zijn honderden skigebieden in Europa, waarvan de pistes allemaal onderverdeeld zijn in slechts vier verschillende kleuren. De kleuren groen, blauw, rood en zwart staan voor de moeilijkheidsgraad van de afdaling, maar ze geven geen garanties. Zo kan een blauwe piste ineens een stuk steiler zijn dan je had verwacht en kan een zwarte piste aanvoelen als een rode. Als minder ervaren skiër kan het dus gebeuren dat je op een te steile piste terecht komt. 

Tips om veilig beneden te komen van een te steile piste

Kom je per ongeluk op een te steile piste terecht en weet je niet meer wat je kunt doen om veilig beneden te komen? In onderstaande video geeft Ted je een aantal tips.

Tip 1: houd je ski's altijd aan

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is er belangrijk dat je altijd je ski's aanhoudt. Trek nooit je ski’s uit om vervolgens lopend of zitten naar beneden te glijden. Zodra je gaat glijden, is er geen houden meer aan en breng je jezelf en andere wintersporters onnodig in gevaar. 

Tip 2: rutschen langs de zijkant van de piste

Ga in plaats daarvan met je ski’s haaks op de glijrichting staan met gebogen knieën. Je knieën duw je richting de berg, zodat je ski’s gekant in de sneeuw staan. Op deze manier blijf je staan. Wanneer je nu je knieën voorzichtig richting het dal beweegt, zul je langzaam gaan glijden. Hoe meer je beide knieën naar het dal beweegt hoe sneller je gaat. Om te stoppen duw je beide knieën weer richting de berg. Op deze manier kun je veilig schuivend de piste naar beneden komen. 

Tip 3: maak je bochten af

Als het je lukt om bochten te maken op steile pistes, zorg er dan voor dat je je bochten volledig afmaakt. Door je ski's de berg op te sturen, verminder je je snelheid en behoud je controle, zelfs op steile hellingen. Maak je je bochten niet goed af, dan zul je merken dat je steeds sneller gaat skiën en moet je op een gegeven moment op de rem gaan trappen. Probeer dit te voorkomen door keer op keer de berg op te sturen.

Tip 4: bovenlichaam richting dal in dezelfde hoek als de helling

Een juiste lichaamshouding is essentieel. Houd je bovenlichaam even schuin als de helling om voldoende druk op je dalbeen te behouden. Dit helpt je om veilig van de piste af te dalen. Veel mensen hebben de neiging, vaak uit angst, om naar de berg te leunen. Hierdoor verlies je druk op je dalbeen en zul je sneller vallen en uitglijden. Het is vaak even wennen om juist naar het dal te gaan leunen, maar dit is dé manier om controle te hebben over je ski's.

Freek leert je beter skiën: goede skihouding tijdens korte bochten
Een juiste houding zorgt voor controle op steile(re) pistes

Tip 5: beweeg je knieën en enkels richting de berg om goed te kanten

Om grip te behouden op steile hellingen, beweeg je je knieën en enkels naar de berg toe. Dit helpt bij het kanten van je ski's en zorgt voor meer controle en beheersing van je snelheid.

Tip 6: zorg voor voldoende druk voorop je ski's

Vermijd achterover leunen op je ski's, hierdoor kunnen de ski's er 'met jou vandoor gaan'. In plaats daarvan moet je naar voren leunen om de druk op je hele ski, maar zeker ook in de punten van je ski's te hebben, waardoor je veel meer controle over je ski's hebt.

Tip 7: zet je stokken iets lager in

Maak optimaal gebruik van je skistokken door ze net iets verder naar beneden te plaatsen. Dit helpt je om je bovenlichaam en gewicht naar beneden te bewegen, waardoor je meer druk op je ski's hebt en zo de bochten beter kunt maken.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.