5 januari 2017 door Jasper in 'Skitechniek', Skitechniek'' | 2 Reactie(s)

De carveski is niet meer weg te denken van de skipistes. De getailleerde vorm van de carveski zorgt ervoor dat we makkelijker onze bochten kunnen maken. Uiteindelijk kunnen we volledig op de zijkanten van onze ski’s skiën en de taillering het werk laten doen, oftewel carven. Maar leren carven is minder eenvoudig dan het eruit ziet. Met enkele oefeningen helpen we je alvast een beetje op weg.

Voor je kunt beginnen te carven moet je minimaal parallel halflange- tot korte bochten en een zwarte piste kunnen skiën. De carvetechniek is een techniek voor vergevorderde skiërs.

Taillering

Bij carven maken we gebruik van de taillering van de ski. Die taillering kun je eenvoudig zien. De voor- en achterkant van de ski’s zijn breder dan het midden. Eigenlijk is de vorm van de bocht, zowel aan de linker- als de rechterkant van de ski al in de ski aangebracht. Wanneer we die vorm optimaal gebruiken kost het draaien van een bocht weinig energie. Bij de carvetechniek glijden we enkel nog over de taillering, en dus de kanten, van de ski.

Taillering ski

Optimale radius om te leren carven: 12 tot 16 meter

Hoe korter de taillering, hoe sneller de ski zal draaien. Dat verschil wordt bij het carven extra duidelijk. Om te leren carven kun je het beste skiën met een radius tussen de 12 en 16 meter. De radius wordt aangegeven op de ski door middel van een cijfer met de letter ‘m’ erachter. 14 m betekent dat de ski een radius heeft van 14 meter.

Carven

Als we het hebben over carven, dan praten we over een beweging waarbij de ski’s constant contact houden met de sneeuw. Door een actieve drukopbouw volstaat een actieve voor-hoogbeweging om de ski’s op de nieuw bergkant te leggen. De verticale beweging neemt af in vergelijking met geslipte bochten. Op steilere pistes of bij kortere bochten wordt de kantenhoek van de ski’s vergroot. Door de ski eerst de bocht in te laten driften, kan ook op steilere pistes de snelheid gecontroleerd worden.

Volledig op de kant

Tijdens het carven willen we de ski’s dus op de zijkanten door de sneeuw laten glijden. Door het kiepen van de knieën en heupen brengen we voor het maken van de nieuwe bocht de ski’s op de nieuwe bergzijdige kanten.

Leren carven

Skischool

Leren carven is niet makkelijk. Voor je zover bent moet je ervoor zorgen dat je een goede houding hebt op je ski’s, je gemakkelijk parallel kunt skiën en moeiteloos een zwarte piste af komt. Je doet er verstandig aan om voor je gaat leren carven skiles te volgen, zodat je techniek goed is. Om je op weg te helpen met het carven of een andere ski techniek zie ik je graag in de skischool in Gerlos.

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Bekijk ook de andere skitechniekvideo's van Jasper

Reactie(s)

door Eline op 20 februari

Hoi Jasper, dank voor je duidelijke verhaal! Ik ski zelf al van jongs af aan, vanaf m'n 4e veel les gehad op wintersport maar ook in Nederland. Carven gaat op redelijk vlakke blauwe en rode pistes top, zoals het hoort op het filmpje zeg maar. Nou loop ik alleen tegen het volgende probleem aan: op steilere pistes wordt mijn snelheid bij carven toch te hoog, waardoor ik toch weer van die 'geschoven bochten' ga maken. Heb je een tip om ook op steilere pistes beter te leren carven? Alvast hartelijk dank, groetjes Elinedoor Jasper op 23 februari

Beste Eline, Carven op een zwarte piste is geen makkelijke opgave. Alleen als je aan het einde van de bocht richting de berg kunt doorsturen kun je je snelheid controleren. De techniek is gelijk aan die op een blauwe of rode piste, maar je hebt veel meer druk en kanthoek nodig om de ski een bocht te laten maken die kort genoeg is. Probeer eerst maar eens om op de rode piste je gesneden bochten korter te maken. Een andere mogelijkheid is om ski's te huren die een korte radius hebben. Die ski's zullen sneller de bocht maken zodat je aan het einde van de bocht makkelijker door kunt sturen. Ik hoop dat je er iets mee kunt. Groet, JasperLaat een reactie achter

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen