15 december 2018 door Jasper in 'Skitechniek''

De carveski is niet meer weg te denken van de skipistes. De getailleerde vorm van de carveski zorgt ervoor dat we makkelijker onze bochten kunnen maken. Uiteindelijk kunnen we volledig op de zijkanten van onze ski’s skiën en de taillering het werk laten doen, oftewel carven. Maar leren carven is minder eenvoudig dan het eruit ziet. Met enkele oefeningen helpen we je alvast een beetje op weg.

Voor je kunt beginnen te carven moet je minimaal parallel halflange- tot korte bochten en een zwarte piste kunnen skiën. De carvetechniek is een techniek voor vergevorderde skiërs.

Taillering

Bij carven maken we gebruik van de taillering van de ski. Die taillering kun je eenvoudig zien. De voor- en achterkant van de ski’s zijn breder dan het midden. Eigenlijk is de vorm van de bocht, zowel aan de linker- als de rechterkant van de ski al in de ski aangebracht. Wanneer we die vorm optimaal gebruiken kost het draaien van een bocht weinig energie. Bij de carvetechniek glijden we enkel nog over de taillering, en dus de kanten, van de ski.

Taillering ski

Optimale radius om te leren carven: 12 tot 16 meter

Hoe korter de taillering, hoe sneller de ski zal draaien. Dat verschil wordt bij het carven extra duidelijk. Om te leren carven kun je het beste skiën met een radius tussen de 12 en 16 meter. De radius wordt aangegeven op de ski door middel van een cijfer met de letter ‘m’ erachter. 14 m betekent dat de ski een radius heeft van 14 meter.

Carven

Als we het hebben over carven, dan praten we over een beweging waarbij de ski’s constant contact houden met de sneeuw. Door een actieve drukopbouw volstaat een actieve voor-hoogbeweging om de ski’s op de nieuw bergkant te leggen. De verticale beweging neemt af in vergelijking met geslipte bochten. Op steilere pistes of bij kortere bochten wordt de kantenhoek van de ski’s vergroot. Door de ski eerst de bocht in te laten driften, kan ook op steilere pistes de snelheid gecontroleerd worden.

Volledig op de kant

Tijdens het carven willen we de ski’s dus op de zijkanten door de sneeuw laten glijden. Door het kiepen van de knieën en heupen brengen we voor het maken van de nieuwe bocht de ski’s op de nieuwe bergzijdige kanten.

Leren carven

Skischool

Leren carven is niet makkelijk. Voor je zover bent moet je ervoor zorgen dat je een goede houding hebt op je ski’s, je gemakkelijk parallel kunt skiën en moeiteloos een zwarte piste af komt. Je doet er verstandig aan om voor je gaat leren carven skiles te volgen, zodat je techniek goed is. Om je op weg te helpen met het carven of een andere ski techniek zie ik je graag in de skischool in Gerlos.

Jasper werkt als skileraar in Gerlos en is eigenaar van Sneeuwsportleraren.nl.

Bekijk ook de andere skitechniekvideo's van Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen