Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: leren carven (video)

Leren Carven

Carven, wanneer ben je nou echt aan het carven en hoe werkt het precies? Voor iedereen die goed wil leren carven, hebben we samen met skileraar Freek een video gemaakt. Dankzij de getailleerde vorm van de carveski, kunnen we makkelijker onze bochten maken. Uiteindelijk kun je zelfs volledig op de zijkanten van je ski’s skiën en de taillering het werk laten doen, oftewel carven. Maar leren carven is minder eenvoudig dan het eruitziet. Met enkele oefeningen helpen we je alvast een beetje op weg.

Wanneer kun je beginnen met leren carven?

Ben je comfortabel op rode pistes, en kom je ook zwarte pistes goed af? Ski je je korte en lange bochten met redelijk tempo naar beneden? Dan ben jij klaar voor de volgende stap. En kun je dus de eerste stappen maken om te leren carven. Klik en scroll direct naar de video of lees eerst verder. 

Gebruik van taillering ski bij carven

Bij het carven is het van belang dat we op de kant van de ski gaan skiën, hierbij volgen we de taillering van de ski. De voor- en achterkant van de ski’s zijn breder dan het midden. Eigenlijk is de vorm van de bocht, zowel aan de linker- als de rechterkant van de ski, al in de ski aangebracht. Wanneer we die vorm optimaal gebruiken, kost het draaien van een bocht weinig energie. Bij de carve-techniek glijden we enkel nog over de taillering, en dus de kanten van de ski.

Optimale radius om te leren carven: 12 tot 16 meter

Hoe korter de taillering, hoe sneller de ski zal draaien. Dat verschil wordt bij het carven extra duidelijk. Om te leren carven, kun je het beste skiën met een radius tussen de 12 en 16 meter. De radius wordt aangegeven op de ski door middel van een cijfer met de letter ‘m’ erachter. 14 m betekent dat de ski een radius heeft van 14 meter. Maar heb je een ski met een kortere of langere radius, ook dan is het te leren.

Niet glijden, maar snijden

Waar we normaal gesproken met onze korte en lange bochten de achterkant van de ski de punt van de laten inhalen, waardoor de ski gaat glijden. Nu gaan we ervoor zorgen dat door de ski meer op de kant te zetten, de ski niet meer gaan glijden, maar door de sneeuw gaat snijden.

Leren carven is niet makkelijk
Leren carven doe je met oefeningen als deze

Oefeningen om te leren carven

Om ervoor te zorgen dat we de ski's niet meer laten rutschen, maar op z'n kant gaan zetten en door de sneeuw gaan snijden, legt Freek je in de video een aantal oefeningen uit. Het doel van de oefeningen is om een begin te maken met het leren carven. Als deze oefeningen goed gaan, zal je merken dat je ski’s op de kant komen en zie je achter je twee mooie lijntjes in de sneeuw.

Video: leren carven met Freek

In de onderstaande video vertelt skileraar Freek je hoe je kan beginnen met leren carven en legt hij je een aantal oefeningen uit. Doe jij hem na en kom jij binnenkort met gesneden bochten de piste af? 

Neem skiles!

Wil je de skitechniek echt goed onder de knie krijgen, dan raden we je aan om een skiles te nemen. Leren carven is niet makkelijk, maar onder begeleiding van een skileraar krijg ook jij het voor elkaar.

Bekijk ook de andere skitechniekvideo's

Wil je meer skitechniekvideo's zien? Werp dan eens een blik op de playlist op ons YouTube-kanaal. Daar vind je meer video's, ook wat oudere van skileraar Jasper. En er verschijnen ook regelmatig nieuwe video's, dus vergeet je niet te abonneren op ons kanaal. Via de button hieronder blijf je op onze website en kun je de video's in de blogs zien. 

1220 - Winter - Mike

Over Mike

Mike is al jaren werkzaam in de wintersportbranche. Je kent hem niet alleen van z'n geschreven verhalen, maar ook van de video's die je voorbij zien komen. Hij staat veel voor, achter en naast de camera. Misschien herken je z'n stem van 24 UUR IN en de Snowplaza live-uitzendingen op Facebook of heb je hem voorbij zien komen op beeld.