Skip to navigation Skip to main content
Carven Jahna
© Spalder Media Group

Carveski's zijn niet meer weg te denken van de pistes en voor iedereen die goed wil leren carven, heeft skileraar Jasper een video gemaakt. Dankzij de getailleerde vorm van de carveski, kunnen we makkelijker onze bochten maken. Uiteindelijk kun je zelfs volledig op de zijkanten van je ski’s skiën en de taillering het werk laten doen, oftewel carven. Maar leren carven is minder eenvoudig dan het eruit ziet. Met enkele oefeningen helpen we je alvast een beetje op weg.

Voor je kunt beginnen met leren carven, moet je minimaal parallel halflange- tot korte bochten en van een zwarte piste kunnen skiën. De carvetechniek is een techniek voor vergevorderde skiërs.

Gebruik van taillering ski bij carven

Bij carven maken we gebruik van de taillering van de ski. Die taillering kun je eenvoudig zien. De voor- en achterkant van de ski’s zijn breder dan het midden. Eigenlijk is de vorm van de bocht, zowel aan de linker- als de rechterkant van de ski, al in de ski aangebracht. Wanneer we die vorm optimaal gebruiken, kost het draaien van een bocht weinig energie. Bij de carve-techniek glijden we enkel nog over de taillering, en dus de kanten van de ski.

Optimale radius om te leren carven: 12 tot 16 meter

Hoe korter de taillering, hoe sneller de ski zal draaien. Dat verschil wordt bij het carven extra duidelijk. Om te leren carven, kun je het beste skiën met een radius tussen de 12 en 16 meter. De radius wordt aangegeven op de ski door middel van een cijfer met de letter ‘m’ erachter. 14 m betekent dat de ski een radius heeft van 14 meter.

Leren carven

Als we het hebben over carven, dan praten we over een beweging waarbij de ski’s constant contact houden met de sneeuw. Door een actieve drukopbouw volstaat een actieve voor-hoogbeweging om de ski’s op de nieuw bergkant te leggen. De verticale beweging neemt af in vergelijking met geslipte bochten. Op steilere pistes of bij kortere bochten wordt de kantenhoek van de ski’s vergroot. Door de ski eerst de bocht in te laten driften, kan ook op steilere pistes de snelheid gecontroleerd worden.

Leren carven is niet makkelijk

Volledig op de kant

Tijdens het carven willen we de ski’s dus op de zijkanten door de sneeuw laten glijden. Door het kiepen van de knieën en heupen brengen we voor het maken van de nieuwe bocht de ski’s op de nieuwe bergzijdige kanten.

Neem skiles!

Leren carven is niet makkelijk. Voor je daar aan toe bent, moet je ervoor zorgen dat je een goede houding hebt op je ski’s, je gemakkelijk parallel kunt skiën en moeiteloos een zwarte piste afkomt. Je doet er verstandig aan om voor je gaat leren carven skiles te volgen, zodat je techniek goed is. Om je op weg te helpen met het carven of een andere ski techniek, raden we je aan skilessen te volgen.

Bekijk ook de andere skitechniekvideo's van Jasper

Jasper heeft nog veel meer video's gemaakt waar hij jou tips geeft om je skitechniek te verbeteren. 

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.