1 december 2016 door Florien in 'Skigebieden onder de loep''

Giro delle Cime: een tocht langs het Werelderfgoed

De Dolomieten zijn de ideale bestemming voor een hele fijne wintersportvakantie. Deze omgeving staat vooral bekend om haar adembenemende uitzichten, fantastische skitochten, gastvrijheid en culinaire verrassingen. Het is dan ook niet voor niets dat deze imposante rotsformaties zijn opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De Sella Ronda is in deze omgeving de populairste skitocht. Wat velen echter niet weten, is dat de Dolomieten nog een prachtige tocht te bieden hebben, namelijk de Giro delle Cime. Een tocht van 34 kilometer door de 3 Zinnen Dolomiten. Heb jij de tocht wel eens geskied?

Ook een stukje met de bus

De Giro delle Cime is een heerlijke skitocht van maar liefst 34 kilometer. Tijdens de tocht ski je zo’n 5600 hoogtemeters door de vijf verschillende skidorpen van het skigebied Helm-Stiergarten-Rotwand (3 Zinnen Dolomites). Bijzonder aan deze tocht is dat je halverwege ook een klein stukje met de bus moet rijden. De speciale skibus SALTO brengt je van Val Grande naar Val Comelicio, waar je vervolgens de Col d’la Tenda stoeltjeslift omhoog neemt. Na hier een paar pistes te hebben geskied, stap je weer in de bus en kom je vervolgens met de The Three Peaks lift terug in Orto del Toro. Uiteindelijk ski je over de ruim 4,5 kilometer lange Helmissimi piste naar het beginpunt in Versciaco. Klik hier voor de kaart van de route >.

Let op: Slaap je niet in Versciaco (Vierschach), maar in San Candido, zorg er dan voor dat je de tocht voor half 10 start en op z’n laatst terug keert van Padola richting het beginpunt om half 3. De laatste skibus gaat om 5 uur terug naar het treinstation. Klik hier voor de bustijden van de SALTO >.

dreizinnen bergen giro delle cime

Een tocht met twee varianten

De Giro delle Cime bestaat uit twee varianten. Heb je geen zin om te pendelen met de skibus, of ski je liever wat minder kilometers, dan kun je ook kiezen voor de korte versie. De twee varianten zijn:

  • De korte route: Je start in Versciaco en je skiet alleen rond de Croda Rossa. Je hoeft niet met de skibus.
  • De lange variant: Je start in Versciaco, maar je bereikt ook het skigebied Val Comelico en moet je met de speciale SALTO skibus

drei zinnen

Italiaans eten tijdens de pauze

Het fijne van op wintersport zijn in Italië is dat je de hele dag door kunt genieten van alle fantastische Italiaanse specialiteiten. Rond een uur of 11 een korte pauze met wat antipasti en vervolgens een lunch met pasta, pizza of risotto. De dag sluit je af met een glas Aperol Spritz of een Bombardino, om vervolgens opnieuw aan te schuiven voor een Italiaans feestmaal. Gelukkig maar dat je zo druk aan het sporten bent de hele dag. Onderweg kom je allerlei gezellige restaurantjes tegen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Op en top genieten dus!

pasta op de berg

De Dolomieten – UNESCO-Werelderfgoed

Tijdens de gehele tocht kun je genieten van het prachtige uitzicht op de Dolomieten. De Dolomieten zijn opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Het totale gebied heeft een oppervlakte van zo’n 141.000 hectare met maar liefst 18 pieken die hoger zijn dan 3000 meter. De Dolomieten worden door velen gezien als één van de mooiste berglandschappen ter wereld. Stop dus zeker tussendoor dus voor een foto, want het levert prachtige plaatjes op!

uitzicht op de dolomieten

Feiten & cijfers: Giro delle Cime

Land: Italië Lengte: 34 kilometer
Moeilijkheidsgraad: Normaal tot gemiddeld Tijdsduur: Halve tot hele dag
Opstapplaatsen: Versciaco Laatste lift: Tussen 16:00 en 17:00 uur

Heb jij de Giro Delle Cimme wel eens geskied en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Andere mooie skitochten:

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.