Skip to navigation Skip to main content
Avond in berghut SkiWelt

Een Hüttenabend is een gezellige avond in een authentieke berghut met onder andere lekker eten, muziek en dans. Typische Alpengerechten als kaasfondue en raclette staan op het menu en drankjes als Glühwein en Schnaps mogen niet ontbreken. De muziek wordt verzorgd door lokale helden en de accordeon maakt hier vaak een onmisbaar onderdeel van uit. Een Hüttenabend kan compleet gemaakt worden door een gezamenlijke wandeling met fakkels of door terug te rodelen naar het dal.

Ingrediënten voor een Hüttenabend

De berghut waar de Hüttenabend plaatsvindt, is lopend of met de skilift bereikbaar. Soms word je zelfs opgehaald met een sneeuwscooter of pistebully. Van een afstand hoor je de gezellige klanken al en zie je de rook uit de schoorsteen komen. Eenmaal binnen vult je neus zich met de geur van heerlijk eten en haardvuur. Aan de tafels zit men gezellig de afgelopen wintersportdag te bespreken. Nadat de magen zijn gevuld en er de nodige drankjes zijn genuttigd, gaan de voetjes voorzichtig van de vloer. Een lokale band brengt live volksmuziek ten gehore en ook de meest stijve wintersporter blijkt opeens te kunnen dansen. Met rode neuzen keert men te voet, op de slee, met de lift of pistenbully terug naar het dal voor een heerlijke nachtrust.

Hüttenabend Gurgl

Authentieke berghut

Een Hüttenabend vindt bij voorkeur plaats in een authentieke berghut, waarbij de bediening wordt verzorgd door personeel in dirndl en lederhosen. Aan de muur prijken lokale relikwieën als een paar ski’s, koeienbellen of tegeltjes met spreuken. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan in de stube. Daarnaast is de berghut voorzien van tafeltjes met lange houten banken, waardoor iedereen gezellig kan aanschuiven. Zonder knisperende open haard is een berghut eigenlijk niet compleet.

Traditionele gerechten

Na een lange wintersportdag op de piste moet eerst de inwendige mens gevoed worden. Tijdens een Hüttenabend in een berghut worden meestal traditionele gerechten geserveerd. Kaas- of vleesfondue, raclette, Käsespätzle, Tiroler Gröstl en Tartiflette krijgen de honger snel gestild. Vaak wordt het eten geserveerd in grotere schalen, zodat je gezellig samen kunt genieten. Doorgaans vloeit ook de drank rijkelijk. Bier, wijn en glaasjes Schnaps die in één beweging achterover geslagen moeten worden.

Raclette tijdens Hüttenabend

Rodelen bij maanlicht

Hüttenabenden duren doorgaans niet tot laat, omdat iedereen de volgende ochtend weer fris en fruitig op de piste wilt staan. Zodra de laatste klanken van de muziek hebben geklonken, is het tijd om terug naar de accommodatie te keren en dat kan op verschillende manieren. Van een wandeling met fakkels tot rodelen. Vooral die laatste optie is ontzettend leuk. Met een slee afdalen in het maanlicht is zo'n unieke ervaring!

Avondrodelen

Berghutten waar een Hüttenabend mogelijk is

Lijkt het jou wel wat, een Hüttenabend? In veel skigebieden heb je de mogelijkheid om er eentje bij te horen. Bijvoorbeeld:

Waar heb jij de leukste Hüttenabend meegemaakt?

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.