Skip to navigation Skip to main content

Safety first: echt álles over de wintersporthelm

Skigebieden openen hun deuren op grootse manieren, en met de intrede van het koude winterweer is dromen over pistes voor de wintersportliefhebber weer geoorloofd. Van deze skigebieden is de helm nog maar bij een handvol verplicht voor kids, maar dit is natuurlijk geen reden om deze hoofdbescherming achterwege te laten. Voordelen alom; niet alleen voor de portemonnee, maar vanzelf vooral voor het eigen gestel.

Kies voor een helm, kies voor veiligheid

Een helm heb je natuurlijk niet alleen omdat je in een lawine verzeild kan raken: de meeste ongelukken op de piste vinden plaats in botsing met andere skiërs, of met obstakels zoals rotsen en bomen. Zo’n botsing staat bij een snelheid van 30 km/u gelijk aan een val van 3,5 meter, en bij 50 km/u aan een val van bijna 10 meter. Als je bedenkt dat een sprong uit het raam op de eerste verdieping van een woonhuis vaak nog geen 3,5 meter boven de grond is, kun je nagaan wat voor klap je maakt op de piste.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de skihelm de kans op een schedelbreuk met 60% verkleind. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’, riep het Belgische Touring Reisbijstand daarom iedereen op een helm te dragen.

Duurder is niet altijd beter!

Hoewel een helm niet elk risico kan wegnemen, worden de valhelmen wel alsmaar beter. Een skihelm die rond je hoofd zit in plaats van bovenop je hoofd, beschermt je hoofd het beste tegen een schedelbreuk (het zwakke punt zit bij je slapen). Hierbij hoeft volgens neurochirurg Jan Coffin, die in dit domein al jaren samenwerkt met hoogleraar biomechanica Jos Vander Sloten, de prijs van een helm niet veel te zeggen .
“Wij doen al jaren onderzoek naar materialen, en we hopen in de toekomst valhelmen te kunnen ontwikkelen die een nog betere bescherming bieden. Voorlopig is een dure helm in principe niet beter dan een goedkope. Goedkope en dure valhelmen worden op dit moment nog uit hetzelfde materiaal gemaakt. Eigenlijk zou alleen het materiaal een verschil in prijs en kwaliteit mogen maken.”

De blessuremeldingen bewijzen het

Dit voorjaar zette Europese Verzekering de schade- en ongevallenmeldingen op een rijtje. Niet alleen was het opvallend dat voor het eerst de helmcamera zich dit jaar in de top 10 van schademeldingen voegde, ook is het aantal meldingen van hoofdletsel fors afgenomen. En volgens de verzekeringsmaatschappij is dit wel degelijk te wijten aan het feit dat het helmgebruik is toegenomen.
Dus ben je een beginner in de sneeuw, kom je vooral voor de après-ski, ben je regelmatig off-piste te vinden óf ga je het liefst en route met je familie? Zorg dat jullie allemaal gepantserd naar beneden komen, zodat niemand een enkeltje helikopter hoeft te nemen naar huis.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.