14 januari 2014 door Jasper in 'Stellingen''

Ongeluk op de piste

Afgelopen woensdag is Duitsland een bijzondere uitspraak gedaan. Een skiër zonder helm kan, ondanks dat hij niet schuldig was aan het ongeval, geen volledige schade vergoeding krijgen. Daarop wees de Duitse rechtsbijstandsverzekering D.A.S. afgelopen woensdag naar aanleiding van een uitspraak van het “Oberlandesgericht München” (hoge rechtbank uit München) uit het jaar 2012. Een uitspraak die in Duitsland tot discussie leidde, want een helm is immers - behalve voor kinderen op sommige bestemmingen – nog steeds niet verplicht. Dus kan een verzekeringsmaatschappij dan “zomaar” minder uitkeren in geval van een ongeval? Wat vind jij hiervan?

De bewuste rechtzaak

In deze zaak werd een skiër aangeklaagd door een echtpaar. De skiër had het echtpaar op de piste omver geskied. De man en vrouw hielden hier hoofdletsel aan over. Het ”Oberlandesgericht München” bevond de skiër schuldig aan het ongeval. Het echtpaar die verwondingen over had gehouden aan het ongeluk moesten echter wel zelf 50% van de geleden schade bijdragen, omdat beiden geen skihelm droegen.

Helicopter

Steeds meer helmen op de piste

Op de skipistes is het dragen van een helm in de laatste jaren sterk toegenomen. Het merendeel van de wintersporters betreed de pistes niet meer zonder. Bijna 80% draagt naar schatting van de Duitse skivereniging (DSV) ondertussen een helm. De beroepsvereniging van Duitse chirurgen (BDC) zou het liefst een helmplicht in het leven geroepen zien worden. In Zuid-Tirol en Italië geldt momenteel een helmplicht voor kinderen onder de 14 jaar.

Ben jij het eens met de uitspraak van de rechter?

Jasper werkt als Landes-skileraar in Gerlos en is eigenaar van webshop Snowstyle.nl >>

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen