Net als ieder jaar zullen de schoolvakanties tijdens de wintersport 2021/2022 de drukke weken van het seizoen zijn. Zeker wanneer er meerdere regio’s of landen in dezelfde weken vakantie hebben, betekent dit extra drukte in de skigebieden. Ben jij je alvast aan het oriënteren voor de skivakantie van aankomend seizoen en wil je weten welke weken druk zullen zijn? Lees dan snel verder, want in dit artikel geven we een overzicht van de drukke weken tijdens de wintersport 2021/2022.
Met kinderen die naar school gaan kun je er nu eenmaal niet omheen: je bent gebonden aan de schoolvakanties en gaat hierdoor meestal op wintersport tijdens de drukke weken. Dit zal tijdens het seizoen 2021/2022 natuurlijk niet anders zijn. Maar ook in het hoogseizoen zijn er weken die net iets gunstiger uitvallen. En heb je de luxe om op wintersport te gaan wanneer jij dat wilt, dan kun je deze drukke weken natuurlijk beter vermijden.
In Nederland zijn de schoolvakanties gedeeltelijk verspreid. Zo is de kerstvakantie voor elke school hetzelfde, maar de voorjaarsvakantie is verdeeld over twee weken. Twee van de drie regio’s in Nederland – noord, midden en zuid – hebben tegelijkertijd vakantie. In het zuiden laten de meeste scholen de voorjaarsvakantie gelijk vallen met carnaval. In 2022 hebben de meeste Nederlandse scholen vakantie van 26 februari t/m 6 maart.
Dit zijn de data van de schoolvakanties in Nederland:
In België hebben alle scholen tegelijk vakantie. De Belgische voorjaarsvakantie valt in 2022 helaas samen met veel andere landen, waaronder Nederland, dus dit zal een drukke week worden. Wel heeft België een hele week paasvakantie, die volgend jaar ook nog prima in het wintersportseizoen valt.
In Duitsland verschillen de schoolvakanties behoorlijk en zijn deze afhankelijk van de deelstaat. Ook kennen Duitsers meer vakantiedagen dan Nederland. Verder zijn bepaalde deelstaten groter qua inwonersaantal of gaan meer mensen uit die deelstaat op wintersport. Zo gaan meer mensen uit Beieren skiën, simpelweg omdat zij sneller en gemakkelijker de Alpen bereiken dan bijvoorbeeld mensen die uit Berlijn komen.
In Oostenrijk is - net als in Nederland - de kerstvakantie voor elke deelstaat gelijk. De voorjaarsvakantie in februari verschilt per regio. Ook kent heel Oostenrijk dezelfde paasvakantie.
De Fransen gaan graag op skivakantie en doen dit vooral in eigen land. Ook hier hangt de drukte in de skigebieden als gevolg van schoolvakanties sterk af van de grootte van het departement of de ligging dicht bij de Alpen. Frankrijk is opgedeeld in drie zones: A, B en C. De departementen Besançon, Bordeaux, Clermont-Ferrand, Dijon, Grenoble, Limoges, Lyon en Poitiers horen bij zone A. Tot zone B behoren de departementen Aix-Marseille, Amiens, Caen, Lille, Nancy-Metz, Nantes, Nice, Orléans-Tours, Reims, Rennes, Rouen en Strasbourg. En tot slot, bij zone C horen Créteil, Montpellier, Paris, Toulouse en Versailles.
Ook de Zwitsers blijven voor hun wintersport vaak in eigen land en dit betekent dat de drukte in de skigebieden ook samenhangt met de schoolvakanties ter plekke. De vakanties verschillen per kanton.
In Italië hebben kinderen in de zomer veelal drie maanden vrij en tijdens de winter officieel eenmaal, tijdens de kerst. Enkele scholen sluiten wel een paar dagen tijdens de carnaval of Pasen. Veel Italianen kiezen ervoor om hun kinderen van school te halen voor een ‘settimana bianca’ (een ‘witte week’) ergens tussen januari en eind maart. Het grootste voordeel van Italië is dus dat zij geen vaste voorjaarsvakantie hebben, wat scheelt qua drukte in de skigebieden.
Als je alle bovengenoemde schoolvakanties combineert dan vallen een aantal weken op qua overlapping en dus ook drukte. We kunnen stellen dat deze weken de drukste zullen gaan zijn:
Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.