14 februari 2019 door Thijs in 'Algemeen''

Je staat rustig op, geniet van een uitgebreid ontbijt om tegen een uur of tien richting de skilift te gaan. Eenmaal daar sla je je voor je kop, het is hoofdseizoen en overal is het druk! Op de parkeerplaats is geen plekje meer te krijgen, de pistes lijken wel een mierenhoop en in de restaurants vinden de schnitzels gretig aftrek. Wat nu? In dit weblog 8 tips om tijdens het hoogseizoen en op drukke dagen ontspannen en zonder irritatie door de wintersportdag te komen.

Geen stress tijdens de wintersport

Wat heb jij die vakantie hard verdiend! Het hele jaar sta je al in de file, heb je te maken met zeurende collega’s en andere vormen van stress. Tijdens de wintersport ga je heerlijk bijkomen en de batterij weer opladen. Deze droom wordt ruw verstoord wanneer er bij het ontbijtbuffet gevochten wordt om de eieren en de eerste asociale skiër voordringt bij de skilift. Adem in, adem uit, hierdoor laat jij je wintersport niet verpesten! Feit is dat de skigebieden tijdens het hoogseizoen druk kunnen zijn. Gelukkig is de capaciteit van liften de afgelopen jaren sterk toegenomen en zijn er andere manieren om de drukte te ontlopen.

Alleen op de piste skiën

Helaas heb je de piste niet altijd voor je alleen

#1. Plan je skidag zorgvuldig

Weet voor de wintersportdag begint al waar je aan toe bent. Ga liever met de kinderen iets eerder de berg op in plaats van dat je moet haasten om de skiles te halen. Kies voor een late lunch om de drukte in het restaurant te ontlopen en ga later of vroeger van de berg af om de drukte bij de skilift en dalafdaling te vermijden.

#2. Vroeg opstaan! Sta als eerste bij de lift

Sta vroeg op en zorg de avond van tevoren dat je uitrusting en spullen al klaarliggen. Vroeg opstaan tijdens je vakantie betaalt zich uit in de vorm van vers geprepareerde pistes in topconditie en direct doorlopen bij de lift. Wanneer de meute bovenaan de berg komt heb jij de mooiste afdalingen van de dag er al op zitten.

Lange rij voor de skilift

Sta vroeg op om de drukte bij de eerste lift te vermijden

#3. Kies de juiste pistes

Bestudeer de pistekaart van het skigebied goed en weet welke pistes je moet mijden of juist moet nemen. Start de dag in ieder geval niet met de dalafdaling, hiermee verspeel je in een klap je opgebouwde voorsprong, hoe mooi de piste er ook bij ligt. Daarnaast kun je ’s morgens beter voor de flanken kiezen die de hele dag in de zon liggen aangezien de pistekwaliteit hier in de loop van de dag het snelst afneemt.

#4. Mijd knel- en knooppunten

Wanneer de skiklasjes tussen de middag pauze hebben is het rond de bergestaurants het drukst. Beter is om de (verbindings)liften die naar het hart van het skigebied gaan links te laten liggen. Kies op dit moment voor de pistes aan de rand van het skigebied. Tijdens drukke momenten zijn de bospaden ook geen fijne plek om te skiën.

Vol skirek bij het bergrestaurant

Volle skirekken bij de bergrestaurants

#5. Ski daar waar de schaduw is

Aangezien je ’s morgens al in de zon hebt geskied kun je later op de dag beter de schaduwrijke afdalingen opzoeken. Hier is het niet alleen op de piste en bij de lift een stuk rustiger, maar ook de sneeuw is hier (tijdens warme dagen) van een betere kwaliteit.

#6. Stel je lunch een uurtje uit

Tussen 12.00 uur en 13.30 uur is het spitsuur in de hutten en bergrestaurants. Voor groepen is het dan al helemaal lastig om een plekje te vinden. Waarom niet laat aan de koffie met apfelstrudel om vervolgens na de drukte aan te schuiven voor de lunch? Lunchtijd is overigens de ideale tijd om van een rustige dalafdaling te genieten!

Drukte bij het bergrestaurant

Lunch extra vroeg óf juist laat om de drukte bij het bergrestaurant te vermijden

#7. Neem de laatste lift naar het dal

Je stond vanochtend al vroeg op de piste waardoor je in de middag de vermoeidheid wellicht begint te voelen. Wanneer de skilessen erop zitten, rond 15.00 uur, is het op de dalafdaling en bij de lift het drukst. Neem plaats in een ligstoel en geniet van het zonnetje en het prachtige berglandschap dat zit aan het eind van de middag vaak volledig openbaart. Daarna knal je nog één keer naar beneden op een bijna uitgestorven piste.

#8. Après-ski met mate

Ken je grenzen tijdens de après-ski. Wees zo verstandig om dat laatste biertje te laten staan en zoek je accommodatie op. De wekker gaat de volgende dag immers weer vroeg!

Biertjes in de après-ski

Houd het in de après-ski bij een paar biertjes

Skigebieden voor een ontspannen wintersport

Wie in het hoofdseizoen rustige pistes zoekt, kan het beste voor een klein tot middelgroot skigebied kiezen. De ervaring van Snowplaza leert dat je in Oostenrijk bijvoorbeeld prima voor Kappl im Paznaun, Kühtai of Hochzillertal-Hochfügen kunt kiezen. Ook in de meeste Zwitserse skigebieden hangt een serene rust. Skigebieden die je tijdens zonnige weekenden na verse sneeuw beter kunt vermijden zijn Skiliftkarussell Winterberg, Willingen en Feldberg. Hier lopen de wachttijden bij de dalliften tijdens dergelijke dagen al snel op tot 20 minuten.

Meer tips voor skiën zonder stress

Heb je nog meer tips om ontspannen te skiën tijdens het hoogseizoen? Laat een reactie achter! Ook de volgende links helpen om je optimaal voor te bereiden op je wintersport.

Snowplaza wenst je een fijne en ontspannen wintersport!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen