Skip to navigation Skip to main content

10 herkenbare wintersport dilemma’s

11476 - 10 herkenbare wintersport dilemma’s (1)

Er zijn van die dilemma’s waar iedere wintersporter wel eens een keer mee te maken krijgt. Twijfels over het wel of niet aantrekken van dat extra laagje kleding komt ons allemaal bekend voor. En in de skilift gaat het altijd over welke afdaling de volgende wordt. Wie voor het eerst op wintersport gaat komt ook voor diverse keuzes te staan. Skiën of snowboarden? Skiles of geen skiles? Voor iedere wintersporter zijn de onderstaande dilemma’s herkenbaar. Heb jij ook altijd moeite met het maken van deze keuzes?

#1. Skiën of snowboarden?

Een dilemma waar veel wintersporters wel eens over nagedacht hebben is: skiën of snowboarden? Als jonge wintersporter word je door je ouders vaak eerst op de ski’s gezet. Op latere leeftijd kun je zelf de keuze maken tussen de ski’s of het snowboard. Wintersporters die beide disciplines beheersen, moeten helemaal veel meeslepen naar de Alpen.

10 redenen waarom skiën beter is dan snowboarden
7 redenen waarom snowboarden beter is dan skiën

#2. Laagje extra kleding of niet?

’s Morgens, wanneer je naar buiten kijkt, ben je nog niet helemaal zeker wat voor weer het gaat worden. Ook de webcams die op tv langskomen geven niet echt uitsluitsel. Je staat met een skipully in je handen, maar je bent er niet zeker van of deze wel nodig is. Straks sta je misschien wel weer te zweten op de piste en bleek het extra laagje helemaal niet nodig. Skikleding: 10 tips voor je wintersportoutfit

#3. Blauw, rood of zwart?

In de lift breekt altijd weer dezelfde discussie uit. Gaan we die heerlijke brede blauwe piste doen of toch die rode afdaling waar je net even wat harder op moet werken? Als derde alternatief is er ook nog die steile zwarte piste die garant staat voor brandende bovenbenen? Dilemma’s, dilemma’s, dilemma’s… Dan maar drie keer deze lift! Wanneer is een skipiste blauw, rood of zwart?

#4. Dalafdaling of skilift?

Aan het eind van de skidag wordt altijd weer dezelfde vraag gesteld: ‘Nemen we de dalafdaling of pakken we de skilift?’. Sommige wintersporters nemen uit principe nooit de skilift naar beneden, terwijl anderen liever de drukte in de namiddag vermijden. Onthoud goed dat de meeste ski ongelukken plaatsvinden tijdens de laatste afdaling.

#5. Skiles of geen skiles?

Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat, moet je niet te lang over dit dilemma nadenken. Wij raden je altijd aan om op skiles te gaan. Van een ervaren skileraar krijg je de techniek veel beter aangeleerd dan van een oom of een vriend. De eerste paar uur op de ski’s krijg je zeker te maken met valpartijen, maar blijf de moed er in houden. Naar verloop van tijd maak je progressie en aan het einde van de week daal je zelfstandig af van een blauwe piste.

#6. Drankje of vroeg naar bed?

Aan het eind van de middag ziet dat terras onderaan de piste er wel erg aanlokkelijk uit. Wanneer je één drankje gaat doen weet je dat die tweede en derde ook zullen volgen. Je kunt die drankjes ook achterwege laten, thuis lekker gaan eten, een spelletje doen en vroeg je bed induiken!

#7. Uitslapen of eerste lift?

Wanneer je gisteravond toch weer een drankje te veel hebt gedronken, kom je voor dit dilemma te staan: uitslapen of de eerste lift? Hoewel je hoofd schreeuwt om nog een paar uurtjes slaap, hijs je jezelf toch maar weer uit bed. Zo goed en zo kwaad als het gaat werk je het ontbijt naar binnen en meld je je bij de eerste lift. Wanneer je de verse ribbels onder je ski’s voelt, besef je dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

#8. Kaiserschmarrn, Tiroler Gröstl, of…?

In de berghut slaat de keuzestress toe. Alles wat op de kaart staat is lekker! Kaiserschmarrn, Tiroler Gröstl, Wiener Schnitzel, Apfelstrudel, het liefst zou je het allemaal bestellen. Misschien een gerecht delen met iemand anders? Top 10 lekkerste Oostenrijkse wintersportgerechten

#9. Off-piste of niet?

Over dit dilemma kunnen we kort en bondig zijn. Ga alleen de poeder in onder begeleiding van een gids en met een pieper, schep en sonde. Wil je helemaal goed voorbereid de diepe sneeuw in gaan dan kun je voor de veiligheid ook een lawinerugzak dragen. Onderschat de gevaren van off-piste skiën niet, ook niet wanneer je slechts een klein stukje buiten de piste vandaan bent. 5 tips voor off-piste skiën

#10. Huren of kopen?

Beginnende wintersporters komen altijd voor dit dilemma te staan: ski's huren of kopen? Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat is het verstandig om materiaal te huren. Je weet immers nog niet of wintersport wel écht iets voor jou is. Heb je de smaak te pakken, dan kun je overgaan tot de aanschaf van je eigen ski’s.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.