Skip to navigation Skip to main content

10 redenen waarom skiën beter is dan snowboarden

Blij Op De Piste
© Spalder Media Group

Laten we eerlijk zijn, iedereen weet dat skiën beter is dan snowboarden. Wintersport is uitgevonden om op twee latten van een berg af te skiën. Wie met twee voeten op een board wil staan, moet maar gaan surfen of skateboarden. Het is tijd om deze discussie voor eeuwig en voor altijd af te sluiten. In dit weblog vind je 10 redenen die bewijzen dat skiën toch echt de nr.1 wintersport is. Altijd maar wachten op snowboarders bij de lift, altijd maar onze skistokken inleveren op vlakke stukken, altijd maar buckelpistes vermijden…

#1. Op skiërs hoef je nooit te wachten

Wanneer een groep skiërs uit de skilift komt, hoeven ze alleen hun handen door het riempje van de skistokken te steken om de piste op te kunnen. Snowboarders hinkelen uit de lift, moeten gaan zitten, hun bindingen vastmaken en weer omhoog komen. Dit gaat serieus ten koste van de pistetijd!

 

#2. Skiën is makkelijker te leren

De wintersportwereld is het er over eens dat skiën eenvoudiger is te leren dan snowboarden. Dit heeft te maken met het feit dat je voeten bij skiën in een natuurlijke houding staan. Bij snowboarden sta je als het ware zijwaarts en zijn de eerste meters een stuk lastiger. Wanneer het beginnersklasje van de skiërs al richting de blauwe piste vertrekt, staan de snowboarders nog te oefenen met roetsjen.

 

#3. Minder moeite met skiliften

Moet ik #3. nog uitleggen? Sleepliften zijn de nachtmerrie van iedere snowboarder. Terwijl een skiër comfortabel de lift instapt, voelt dit voor een snowboarder toch een stuk minder natuurlijk. En staat een snowboarder eenmaal in de sleeplift, dan begint al snel het gezeur over het gevoel aan de bovenbenen. Mochten ze er niet zijn uitgevallen natuurlijk. Op touwliften is overigens hetzelfde verhaal van toepassing.

#4. Geen moeite met vlakke (bos)paden

Vaak valt de helft van het aantal pistes in een skigebied voor snowboarders al af omdat er vlakke gedeeltes in zitten. Dalafdalingen, skiroutes of verbindingspaden zijn een no-go area voor snowboarders. Terwijl snowboarders met hun board onder hun arm lopen, een skistok lenen of raar heen en weer huppen, komen de skiërs vrolijk voorbij.

 

#5. Skiërs krijgen geen koude kont

Snowboarders spenderen de helft van hun wintersportdag op hun kont. Moe? Zitten op de kont. Na het verlaten van de lift? Zitten op de kont. Wachten op vrienden? Zitten op de kont. Het achterwerk spendeert de nodige tijd in de sneeuw. Skiërs kunnen zich niet eens inleven in hoe dit zou moeten voelen.

 

#6. Minder last van polsblessures

Hoewel skiën wegens #10. een stuk gevaarlijker (en dus stoerder!) is, loop je bij snowboarden een groter risico op blessures. Schouders, knieën en met name de polsen zijn kwetsbare plekken. Bij bijna de helft van de snowboardblessures is de pols betrokken. Skiërs zijn veel zuiniger op hun polsen. Zo kunnen we deze inzetten om olie op het vuur te gooien in de skiën vs. snowboard discussie en er objecten mee opvangen gegooid door geïrriteerde wintersporters aan de andere zijde van het debat.

#7. Tricks zien er een stuk stoerder uit

In het snowpark zien de tricks van freestyle skiërs er een stuk vetter uit dan die van snowboarders. Bovendien heb je met ski’s veel meer mogelijkheden. Je kunt je ski’s kruizen, spreiden of ze er als een helikopter uit laten zien. Met een ‘eagle’ (benen wijd) trek jij de aandacht wel op de pistes!

#8. Off-piste is een stuk uitdagender

Tuurlijk ziet het er cool uit wanneer snowboarders lange bochten door de tiefsneeuw draaien, grote sneeuwwolken maken en met hun handen de sneeuw raken. Wat nog meer genoegdoening geeft is een technisch perfect off-piste spoor met tal van korte bochten gemaakt op ski’s. En hoe bereiken snowboarders de backcountry? Juist, door hun splitboard te transformeren in ski’s!

#9. Overal zit het woord ‘ski’ in

Hoe duidelijk kan het zijn. SKIgebied, après-SKI, SKIschool, SKIpiste, SKIlift en ga zo maar door. Alles is vernoemd naar skiën! Zelfs het enige woord dat snowboarders aan het wintersportvocabulaire toevoegden, boardpark, is weer gewijzigd naar snowpark!

 

#10. Sneller, hoger én verder

Dit klinkt misschien wat kinderachtig, maar het is gewoon de waarheid. Skiërs kunnen sneller, hoger springen en verder springen! Door de diepe houding ligt het snelheidsrecord op ski’s op maar liefst 252 km/h. De hoogst gemeten snelheid op een snowboard staat op ‘slechts’ 203 km/h.

Behoor jij tot de ‘dark side’ en ben je het hier absoluut niet mee eens? Morgen: 7 redenen waarom snowboarden beter is dan skiën!

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.