Skip to navigation Skip to main content
Skien Skiwelt

Zwarte pistes, de ene wintersporter vindt ze geweldig, de ander krijgt al nachtmerries bij het idee. Bij het zien van het zwarte bordje beginnen de knieën te knikken en wordt er snel doorgeskied naar een rode of blauwe afdaling. Gelukkig zijn er genoeg skigebieden in de Alpen met weinig zwarte pistes. Gewoon veel mooie rode en blauwe afdalingen, waar je zonder onzekerheid van af kunt skiën. In dit artikel heb ik 10 skigebieden met zo min mogelijk zwarte pistes voor je op een rijtje gezet.

1. Tiroler Zugspitz Arena - Oostenrijk

De Tiroler Zugspitz Arena wordt gevormd door meerdere kleine skigebieden, samen goed voor bijna 140 km aan pistes. Wie op zoek is naar een skigebied met weinig zwarte pistes is hier aan het juiste adres. Ruim 83 km is blauw van kleur, gevolgd door 47 km rood. Zwarte pistes vind je hier bijna niet. De 6 km in deze kleur kun je gemakkelijk overslaan. Echt moeilijk zijn ze trouwens niet, mocht je er toch per ongeluk op terecht komen. Vooral families voelen zich thuis in de Tiroler Zugspitz Arena. Niet voor niets is dit een van de meest kindvriendelijke skibestemmingen in Oostenrijk.

Tiroler Zugspitz Arena weinig zwarte pistes

2. Alta Badia - Italië

Alta Badia is een prachtig skigebied in de Italiaanse Dolomieten. Hier geniet je niet alleen van heerlijk brede afdalingen, maar ook van lekker eten en Italiaanse gezelligheid. Het is een skigebied waar zowel beginners als gevorderden zich helemaal thuis zullen voelen. Alta Badia beschikt over 130 kilometer aan pistes en daarvan is 70 km blauw, 52 km rood en slechts 8 km zwart. Ook heb je vanaf hier toegang tot de bekende Sellaronda skitocht en kun je ontzettend lekker eten in de vele knusse berghutten en restaurants. De innerlijke mens komt niks tekort in Alta Badia!

Wintersport Alta Badia makkelijk skigebied

3. Skiliftkarussell Winterberg - Duitsland

Niet ver van de Nederlandse grens ligt het Duitse skigebied Skiliftkarussell Winterberg. Al na iets meer dan 300 km rijden kun je op de latten staan, lekker dichtbij en daarmee ideaal voor een weekendje weg naar de sneeuw. Het skigebied telt zo'n 27 km aan pistes en echt moeilijk wordt het niet snel. Van alle afdalingen is 14 km blauw, 12 km rood en slechts 1 km zwart. Beginners en families met kinderen kunnen hier prima uit de voeten. Houd er wel rekening mee dat de sneeuwcondities nog weleens wisselend kunnen zijn. 

Winterberg is een van de skigebieden met weinig zwarte pistes
© Spalder Media Group

4. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn - Oostenrijk

Voor een skigebied met weinig zwarte pistes hoef je niet per se op zoek te gaan naar iets kleins. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn is met ruim 270 kilometer aan pistes een van de grootste skigebieden van Oostenrijk. Van alle afdalingen is 140 km blauw, 112 km rood en slechts 18 km zwart. Beginners kunnen uren oefenen op de glooiende blauwe hellingen, terwijl gevorderde skiërs er heerlijk op carven. Ook leuk: er zijn zelfs twee compleet blauwe skitochten! De Saalbach- en Leogang Runde zijn beide 100% blauw van kleur.  

In het Skicircus zijn genoeg eenvoudige afdalingen te vinden

5. Ancelles - Frankrijk

Het skigebied Ancelles wordt omringd door de bergen van de Hautes-Alpes en is vooral populair onder Franse wintersporters. Het dorpje is pittoresk en ideaal voor rustzoekers. Je geniet hier van 30 km aan zonnig gelegen pistes, waarvan 8 km groen, 10 km blauw, 10 km rood en slechts 2 km zwart. Tijdens het skiën word je continu getrakteerd op mooie bergpanorama’s.

6. Kühtai - Oostenrijk

Op zoek naar een sneeuwzeker skigebied met weinig zwarte pistes? Kühtai ligt op 2020 meter hoogte en is daarmee het hoogstgelegen wintersportdorp van Oostenrijk. Van de ruim 44 km aan pistes is slechts 8 km zwart van kleur en die pistes liggen vooral bij de Gaiskogelbahn en Wiesbergerbahn. Dit deel van het skigebied kun je dus eenvoudig vermijden. Verder is ruim 26 km rood en bijna 10 km blauw. De afdalingen reiken tot maximaal 2520 meter hoogte en zijn niet extreem lang. Groot voordeel van deze bestemming is dat veel accommodaties aan de piste liggen.

Skigebied Kühtai in Oostenrijk

7. Bardonecchia - Italië

Het Italiaanse skigebied Bardonecchia ligt niet ver van de Franse grens, niet ver van de snelweg. De ruim 100 pistekilometers liggen verdeeld over de twee skigebieden Jafferau en Colmion-Les Arnauds & Melezet. Die zijn niet onderling met elkaar verbonden, maar met de gratis skibus kun je wel makkelijk heen en weer pendelen. Er zijn 16 blauwe (50 km), 18 rode (45 km) en 5 zwarte afdalingen (4 km). Ook is er nog 1 km groen. Moeilijk wordt het dus niet snel en bovendien is het er nooit echt druk. Dankzij pistes die tot 2800 meter hoogte reiken, is Bardonecchia bovendien zeer sneeuwzeker.

8. Obertauern - Oostenrijk

Op zoek naar een sneeuwzeker skigebied met weinig zwarte pistes? In Oostenrijk? Noteer Obertaurn dan maar snel. Dankzij de natuurlijke ligging is dit een van de meest sneeuwzekere skigebieden van het land, waardoor je altijd geniet van fijne pistes. En laten die nu ook nog eens voornamelijk blauw van kleur zijn. Van de ruim 100 pistekilometers is maar liefst 61 km blauw, 35 km rood en slechts 4 km zwart. Zwart is hier ook wel meteen diepzwart: de Gamsleiten II is een van de steilste in de Alpen. Gelukkig kun je die makkelijk vermijden en kom je er ook niet per ongeluk op terecht. Obertauern is verder zeer kindvriendelijk - met Bobby Land als hoogtepunt - je vindt er tal van knusse hutten en ook buiten de pistes is er genoeg vermaak. Sla zeker de Tauernrunde niet over!

Obertauern veel blauwe pistes
© TVB Obertauern

9. Les Trois Vallées - Frankrijk

Les Trois Vallées is met ruim 600 km aan pistes één van de grootste aaneengesloten skigebieden ter wereld. Overnachten kan in bekende dorpen als Val Thorens en Les Menuires. Het is een skigebied waar zowel beginners als gevorderden zich op en top zullen vermaken. Je vindt hier 96 km aan groene pistes, 240 km aan blauwe pistes, 204 km aan rode pistes en slechts 60 km aan zwarte pistes. Dat aantal zwarte pistes lijkt veel in verhouding met bovengenoemde skigebieden, maar in een groot skigebied als Les Trois Vallées, valt dit reuze mee!

Les Menuires Les Portes du Soleil

10. Snow Space Salzburg - Oostenrijk

We sluiten deze lijst met skigebieden met weinig zwarte pistes met Snow Space Salzburg (Ski amadé), het skigebied dat wordt gevormd door de dorpen Flachau, St. Johann im Pongau - Alpendorf en Wagrain. Skiën kan op meer dan 220 km aan pistes en daarvan is het merendeel rood van kleur (122 km), gevolgd door blauw (98 km) en zwart (11 km). Je kunt er leuke tochten skiën zoals de Hermann Maier Tour en ook buiten de pistes is er van alles te doen. Liefhebbers van après-ski zijn hier ook aan het juiste adres. De Hofstadl in Flachau is legendarisch en een aboslute must-visit!

Weinig zwarte pistes in Snow Space Salzburg

Skigebieden zonder zwarte pistes

De zoektocht naar een skigebied zonder zwarte pistes is vrij moeilijk. Bijna alle skigebieden hebben wel 1 of 2 zwarte pistes in het aanbod. Wil je dit toch helemaal vermijden, dan kun je kiezen uit de volgende (kleine) skigebieden.

  • Lipno-Kramolin: dit Tsjechische skigebied ligt in Zuid-Bohemen en beschikt over 7 km aan pistes. Zwarte pistes zijn hier niet aanwezig.
  • Snow World Züschen: dit Duitse skigebiedje ligt vlakbij Winterberg. Er zijn 5 pistekilometers die met name geliefd zijn bij families.
  • Patscherkofel: dit gebied is onderdeel van de Olympia SkiWorld Innsbruck en kent geen zwarte pistes. Hier geniet je van 10 km rood en 10 km blauw.
  • Col de Marcieu: dit skigebied is erg rustig en telt slechts 4 pistekilometers. Perfect voor de eerste meters in de sneeuw.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.