9 november 2019 door Florien in Skigebieden onder de loep

Zwarte pistes, de ene wintersporter vindt ze geweldig, de ander krijgt al nachtmerries bij het idee. Al bij het zien van het zwarte bordje beginnen de knieën te knikken en wordt er snel doorgeskied naar een rode of blauwe afdaling. Ook voor beginnende wintersporters zijn zwarte pistes geen pretje. Gelukkig zijn er genoeg skigebieden in de Alpen met weinig zwarte pistes. Gewoon veel mooie rode en blauwe afdalingen, waar je zonder enkele onzekerheid van af kunt skiën. In dit weblog heb ik 10 skigebieden met zo min mogelijk zwarte pistes voor je op een rijtje gezet.

#1. Tiroler Zugspitz Arena - Oostenrijk

De Tiroler Zugspitz Arena bestaat uit 6 deelskigebieden en telt ruim 130 km aan pistes. Met meer dan 80 kilometer aan blauwe pistes en slechts 6 km aan zwarte pistes, kunnen beginners hier uitstekend uit de voeten. Vooral families gaan graag naar de Tiroler Zugspitz Arena, maar ook off-pisteliefhebbers vinden hier mogelijkheden. Moeilijk wordt het echter nooit en de zwarte pistes zijn gemakkelijk te vermijden.

Piste Berwang
De heerlijke glooiende pistes van Berwang

#2. Alta Badia – Italië

Alta Badia is een prachtig skigebied in de Italiaanse Dolomieten. Hier geniet je niet alleen van heerlijke brede afdalingen, maar ook van lekker eten en Italiaanse gezelligheid. Het is een skigebied waar zowel beginners als gevorderden zich helemaal thuis zullen voelen. Alta Badia beschikt over 130 kilometer aan pistes. Daarvan is 70 km blauw, 52 km rood en slechts 8 km zwart. Ook heb je vanaf hier toegang tot de bekende Sella Ronda skitocht.

#3. Skiliftkarussell Winterberg - Duitsland

Niet ver van de Nederlandse grens vind je het Duitse skigebied Skiliftkarussell Winterberg. Het is een skigebied voor beginnende skiërs en vooral families zullen zich hier erg thuis voelen. Met 27 kilometer aan pistes is het niet erg groot, maar wel perfect voor een relaxte wintersport dichtbij huis of een weekendje weg naar de sneeuw. Je vindt hier 14 km blauw, 12 km rood en slechts 1 km zwart.

#4. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn - Oostenrijk

Voor een skigebied met weinig zwarte pistes hoef je niet per se op zoek te gaan naar iets kleins. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn heeft 270 kilometer aan pistes, waarvan 140 km blauw, 112 km rood en slechts 18 km zwart. Er zijn heerlijke brede oefenpistes voor beginners en mooie glooiende hellingen voor gevorderden. Je kunt ook een leuke skitocht maken. De Skicircus ronde is mogelijk in 4 niveaus en daarvan is er eentje geheel blauw.

Piste Skicircus
In het Skicircus zijn genoeg eenvoudige afdalingen te vinden

#5. Ancelles – Frankrijk

Het skigebied Ancelles wordt omringd door de bergen van de Hautes-Alpes en is vooral populair onder Franse wintersporters. Het dorpje is pittoresk en ideaal voor rustzoekers. Je geniet hier van 30 km aan zonnig gelegen pistes, waarvan 8 km groen, 10 km blauw, 10 km rood en 2 km zwart. Tijdens het skiën word je continu getrakteerd op mooie bergpanorama’s.

#6. Bardonecchia – Italië

Het Italiaanse skigebied Bardonecchia telt ruim 100 kilometer aan pistes. Daarvan is 1 km groen, 50 km blauw, 45 km rood en 4 kilometer zwart. Het skigebied is verdeeld over 4 deelskigebieden, waarvan er 3 met elkaar verbonden zijn.

#7. Hochoetz & Kühtai – Oostenrijk

Hochoetz en Kühtai zijn twee aparte skigebieden, maar liggen qua afstand niet ver bij elkaar vandaan. De twee worden samen genoemd, omdat ze perfect te combineren zijn tijdens een week wintersport en over dezelfde skipas beschikken. Hochoetz heeft 36 km aan pistes (12 km blauw, 21 km rood en 3 km zwart) en Kühtai heeft 39 km aan pistes (6 km blauw, 26 km rood en 7 km zwart).

Pistebord Kühtai
In Kühtai zijn zwarte pistes makkelijk te vermijden

#8. Obertauern – Oostenrijk

Obertauern is een vriendelijk, overzichtelijk en sneeuwzeker skigebied. De pistes liggen aan beide kanten van het dorp en dat maakt dat je bij veel accommodaties tot aan de voordeur kunt skiën. Van de 100 km aan pistes is 61 km blauw, 35 km rood en 4 km zwart. Je kunt er heerlijke tochten maken en genieten van glooiende brede afdalingen.

#9. Les Trois Vallées - Frankrijk

Les Trois Vallées is met ruim 600 km aan pistes één van de grootste aaneengesloten skigebieden van de wereld. In het skigebied vind je bekende dorpen als Val Thorens en Les Menuires. Het is een skigebied waar zowel beginners als gevorderden zich op en top zullen vermaken. Je vindt hier 96 km aan groene pistes, 240 km aan blauwe pistes, 204 km aan rode pistes en slechts 60 km aan zwarte pistes. Dat aantal zwarte pistes lijkt veel in verhouding met bovengenoemde skigebieden, maar in een groot skigebied als Les Trois Vallées, valt dit reuze mee!

#10. Salzburger Sportwelt – Oostenrijk

De Salzburger Sportwelt is een skigebied dat voor ieder type wintersporter wel iets te bieden heeft. Bekende dorpen zoals Flachau, Wagrain en Filzmoos zijn onderdeel van dit skigebied. Van de ruim 225 kilometer aan pistes is 94 km blauw, 121 km rood en slechts 13 km zwart. Moderne liften brengen je snel en comfortabel omhoog en vanaf daar kan het avontuur beginnen. Geniet van fijne afdalingen, knusse berghutten en gezellige après-ski.

pistebord Flachau
Geen enkele zwarte piste op het bord in Flachau

Skigebieden zonder zwarte pistes

De zoektocht naar een skigebied zonder zwarte pistes is vrij moeilijk. Bijna alle skigebieden hebben wel 1 of 2 zwarte pistes in het aanbod. Wil je dit toch helemaal vermijden, dan kun je kiezen uit de volgende (kleine) skigebieden.

  • Lipno-Kramolin: dit Tsjechische skigebied ligt in Zuid-Bohemen en beschikt over 7 km aan pistes. Zwarte pistes zijn hier niet aanwezig.
  • Snow World Züschen: dit Duitse skigebiedje ligt vlakbij Winterberg. Er zijn 5 pistekilometers die met name geliefd zijn bij families.
  • Patscherkofel: dit gebied is onderdeel van de Olympia SkiWorld Innsbruck en kent geen zwarte pistes. Hier geniet je van 10 km rood en 10 km blauw.
  • Col de Marcieu: dit skigebied is erg rustig en telt slechts 4 pistekilometers. Perfect voor de eerste meters in de sneeuw.

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen