22 oktober 2020 door Wendy in Skigebieden onder de loep

Het aantal af te leggen kilometers naar een skigebied vanuit Nederland, zegt niet altijd iets over de bereikbaarheid. Met name het laatste stuk van de reis gaat vaak over bergwegen waar het, zeker op de zaterdagen, nog wel eens erg druk kan zijn. Ook vinden veel mensen het vermoeiend om na lange autoreis het laatste gedeelte, nog eens minimaal 20 haarspeldbochten omhoog te rijden naar de uiteindelijke wintersportbestemming. In dit artikel hebben we skigebieden uitgezocht die op korte afstand of direct aan de snelweg liggen. 

Flachau

Wanneer je afslag 66 neemt naar Flachau vanaf de snelweg A10, hoef je nog maar 5 minuten en een kleine 3 km naar het dorp te rijden. Slechts een klein stukje door het dal en je staat middenin dit gezellig wintersportdorp. Het skigebied bij Flachau, dat onderdeel uitmaakt van de Salzburger Sportwelt, biedt 120 km aan pistes en ook de andere deelskigebieden liggen vlakbij en zijn gemakkelijk bereikbaar. 

Piste Flachau


Saint Gervais les Bains

Saint Gervais ligt op slechts 7 km van de snelweg A40 richting de Mont Blanc Tunnel. Dit sfeervolle stadje aan de voet van de Mont Blanc is al meer dan 100 jaar een bekend kuuroord door haar heilzame bronnen. Skiën doe je in Evasion Mont Blanc, dat in totaal ruim 400 km aan pistes telt. Overigens is de verbinding met het skigebied niet ideaal. Vanuit het relatief laaggelegen Saint Gervais les Bains gaat er één lift het skigebied in en via een rode piste kun je terug skiën. Maar wanneer je eenmaal boven in het skigebied bent, kun je alle kanten op.

Flumserberg

Flumserberg ligt als het ware aan de snelweg A3. Direct aan de Walensee en de snelweg ligt Unterterzen met een mooi Landal Park ‘Resort Walensee’ en een eigen gondel. Ook het dorpje Flumserberg ligt op slechts 11 km van de snelweg, maar om hier te komen moet je wel wat haarspeldbochten nemen en een stukje de berg oprijden. Het skigebied telt zo’n 70 km aan pistes en is over het algemeen heerlijk rustig.

Sonnenkopf

De gondellift naar Sonnenkopf zie je al liggen vanaf de snelweg S16 die uit de richting Bregenz komt. Je neemt de afslag en staat direct op de parkeerplaats van het skigebied dat ruim 30 km aan pistes telt. In vergelijking met de andere skigebieden van Ski Arlberg is het hier heerlijk rustig en de uitzichten zijn geweldig. Ook in de dorpen die vlakbij het skigebied liggen, Dalaas en Wald, kun je genieten van de rust en de natuur.

Sonnenkopf

Bergeralm

Wie wel eens over de Brenner Autobahn is gereden richting Italië, heeft de liften en pistes van het skigebied Bergeralm bij Steinach in Tirol vast zien liggen. Het skigebied is met bijna 30 km aan pistes niet bepaald groot te noemen, maar biedt desondanks voldoende uitdaging en afwisseling. De skiroute onder de gondelbaan zie je vanaf de snelweg liggen en deze is flink steil.

Tiroler Zugspitz Arena

De Tiroler Zugspitz Arena ligt misschien niet direct aan de snelweg, maar de dorpen Berwang, Lermoos en Ehrwald zijn wel erg gemakkelijk bereikbaar. De snelweg A7 in Duitsland gaat over in de brede secundaire weg B179 richting de Fernpass. De dorpen liggen direct aan deze weg. Houd er wel rekening mee dat het soms erg druk kan zijn richting de Fernpass. En hoewel je voor een van de drukste knelpunten, de Lermoosertunnel, van de weg af gaat, kan dit toch voor wat vertraging zorgen. De 6 skigebieden in de regio bieden samen bijna 140 km aan pistes. 

Bichlbach

Ook deze skigebieden liggen dichtbij de snelweg:

  • SkiWelt: vanaf de A12 is het eerste dorp van het skigebied, Söll, slechts 11 km rijden.
  • Stubaital: ligt direct aan de A13 richting de Brennerpas. Het dal telt 4 skigebieden, waarvan Serles het dichts bij de snelweg ligt.
  • Filzmoos: wanneer je vanaf de A10 de afslag neemt, hoef je nog maar 11 km te rijden naar het knusse en familievriendelijke skigebied.
  • Montafon: vanaf de A14 die vanaf Bregenz komt, neem je de afslag 61 en na 11 km sta je in Schruns, centraal in het dal.
  • Hochoetz: vanaf de A12 vanuit Innsbruck is het slechts 6 km rijden naar het dorpje Oetz waar de gondellift je naar dit skigebied brengt.

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen