Skip to navigation Skip to main content
Zwanger op wintersport
© Unsplash, Nadine Shaabana

Wanneer je in verwachting bent moet je een aantal dingen laten, maar hoe zit het met zwanger zijn en de wintersport? Kan de jaarlijkse skivakantie gewoon doorgaan of kun je beter een keertje overslaan? We kunnen ons voorstellen dat je best wel wat vragen hebt als je een kleintje in je buik draagt. Daar hoort de mogelijkheid om te kunnen skiën of snowboarden ook bij. We zijn daarom met arts in opleiding tot gynaecoloog, drs. Ciska Slaager, in gesprek gegaan. In dit blog lees je alles over op wintersport gaan als je zwanger bent.

Zwanger op wintersport

Je droomt er al jaren van en eindelijk is daar de positieve zwangerschapstest. Jij en je partner zijn in verwachting van een klein wondertje en er bestaat niks mooiers dan dat. Als fervent wintersporters dromen jullie nu al over de gezinswintersport en hoe het is om de kleine straks ook in de sneeuw te zien ravotten. Maar voor het zo ver is, moet je eerst de zwangerschap volbrengen. Of je nu voor het eerst of opnieuw zwanger bent, er zijn altijd een hele hoop vragen over wat wel en wat juist niet kan. Voor skiërs en snowboarders horen daar ook vragen over een wintersport tijdens de zwangerschap bij. Je wilt ontzettend graag naar de sneeuw, maar het moet wel veilig zijn en blijven voor jou en je kleintje. Wat kan wel en wat kan niet?

Drs. Ciska Slaager is gynaecoloog in opleiding in Rotterdam, inmiddels zelf moeder en groot fan van wintersport. Zij praat ons bij over wat wel en niet verstandig is als je zwanger bent en een wintersport op de planning hebt staan.

Niet meer actief wintersporten vanaf 12 weken zwangerschap

De zwangere baarmoeder groeit gedurende de zwangerschap, maar vanaf 12 tot 16 weken zwangerschapsduur komt de baarmoeder boven het schaambot uit aan de voorzijde. Dit is te zien aan de buik, die vanaf dat moment steeds groter wordt. Ciska raadt aan om vanaf 12 weken en zeker vanaf 20 weken niet meer de piste op te gaan. In het geval van een ski-ongeluk, kan een val effect hebben op de baarmoeder, de placenta en dus ook het ongeboren kind.

Is de hoogte schadelijk voor het ongeboren kind?

Op wintersport ga je flink de hoogte in. Je bent al snel op 500 tot 1000 meter hoogte en als je de piste op gaat, kom je nog hoger. Verblijven op grote hoogte kan bij langere duur gevolgen hebben voor de zwangere vrouw en het ongeboren kind. Het gaat hierbij om een verblijf in het hooggebergte, boven de 2000 meter hoogte. Dit kan onder andere leiden tot een verhoogde bloeddruk en relatief minder zuurstof richting de placenta en de baby. Dit geldt met name bij een zwangerschap vanaf 16 tot 20 weken.

Hoogte zwanger baby

Gevoeliger voor blessures

Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor blessures. Onder andere dankzij het hormoon relaxine zijn pezen en gewrichten soepeler en daardoor soms zwakker en instabieler. Dit betekent dat de kans op ongemakken, pijn en blessures groter is. Het goede nieuws is wel dat je bekken nu ruimte maakt voor het groeiende kind en de indaling daarvan. Het minder goede nieuws is dat ook andere gewrichten ‘zwakker’ zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs de meest ervaren skiërs komen ten val.

Voor het eerst skiën? Niet als je zwanger bent!

Je vrienden vragen al jaren of je meegaat op wintersport en nu je eindelijk ja hebt gezegd, ben je zwanger. We snappen dat je onwijs veel zin hebt om mee te gaan naar de sneeuw, maar in dit geval is het niet verstandig om de piste op te gaan. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is de kans op blessures veel groter als je zwanger bent. Beginners vallen vaak en je wilt niet dat er iets gebeurt met jou en je kleintje.  

Luister naar het advies van je gynaecoloog of verloskundige   

Soms is er een extra reden waarom sporten of een actieve wintersport niet verstandig is als je zwanger bent. Luister daarom altijd naar het advies van je verloskundige, arts of gynaecoloog. Het kan zijn dat een wintersport voor de zwangere vrouw zelf niet verstandig is of dat er een extra risico is voor de baby. Vraag altijd om advies als je bepaalde twijfels hebt.

Lastige zwangerschapskwalen op wintersport

Het kan voorkomen dat je tijdens de zwangerschap last hebt van klachten als misselijkheid, pijn, vermoeidheid, kortademigheid, harde buiken of het vasthouden van veel vocht. Dit zijn lastige zwangerschapskwalen die wellicht niet ernstig zijn, maar wel in de weg kunnen staan van een geslaagde vakantie. In dit geval kun je jezelf afvragen of je liever thuis bent of op wintersport.

Alternatieve wintersportactiviteiten als je zwanger bent

Wintersport is veel meer dan alleen actief skiën of snowboarden. Ook buiten de pistes valt er genoeg te doen. Rodelen kun je beter overslaan, maar wandelen of zwemmen kan prima. En wat dacht je ervan om lekker op het terras neer te strijken in de zon voor een uitgebreide lunch? Uiteraard hangt dit wel af van hoe jij je voelt en hoe ver de zwangerschap gevorderd is, maar een winterse vakantie in de sneeuw - op een andere manier dan je gewend bent - is dus wel altijd een optie.

Winterwandelen zwanger op wintersport

Wellness en zwanger

Breng jij graag een bezoek aan de wellness? Raadpleeg dan wel even voor vertrek je arts of verloskundige over of dit wel of niet verstandig is. De sauna kun je in het eerste en derde trimester sowieso beter vermijden.

De heen- en terugreis

Het is belangrijk om tijdens de lange autoreis goed in beweging te blijven. Stop iets vaker en neem de tijd om dan even te bewegen of te wandelen. Door dit frequent te doen, kun je het risico op trombose verkleinen. Bovendien kun je snel vocht vasthouden tijdens de zwangerschap en heb je misschien sneller last van je rug. Vliegen is toegestaan, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij vaak tot 34-36 weken. Check dit uiteraard goed voordat je een vliegticket boekt.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.