Skip to navigation Skip to main content
Peuters Met Pannenkoekslee

Een wintersport met (kleine) kinderen is een prachtig avontuur voor het hele gezin. De meeste skidorpen hebben uitgebreide voorzieningen voor families zoals familievriendelijke accommodaties, goede skischolen en soms zelfs kinderopvang. Maar vanaf welke leeftijd zijn kinderen er klaar voor? En hoe kun je ze voorbereiden op hun eerste wintersport? Wat kun je doen bij slecht weer? Dat zijn allemaal dingen waar je over na moet denken. Daarom vind je in dit artikel een aantal handige tips voor een wintersport met kinderen.

Wintersport met kinderen

Als ouders kijk je ontzettend uit naar de eerste skivakantie samen met de kinderen. Hopelijk raken ze net zo besmet met het wintersportvirus! Een wintersport met kinderen is geweldig om heel veel redenen, maar vraagt ook om aanpassingen. Het is niet meer hetzelfde als toen jullie nog met z'n tweetjes waren. Het begint allemaal met de zoektocht naar een geschikte accommodatie. De meeste hotels, appartementen en pensions bieden faciliteiten voor gezinnen, maar je kunt ook weer niet overal terecht. Is dat allemaal gelukt? Dan is het tijd om zaken als skilessen en eventuele kinderopvang te regelen. Vervolgens komt ook de wintersportuitrusting aan bod en de voorbereiding op de heen- en terugreis. Een hoop geregel, maar uiteindelijk is alles het waard: stralende gezichtjes in de sneeuw en vol trots kijken naar hoe ze hun eerste bochtjes draaien. Die herinneringen raak je nooit meer kwijt!

Blije kinderen op wintersport

1. Pas op skiles als het kind er klaar voor is

Op wintersport met kinderen kan al vanaf jonge leeftijd. Zelfs met baby kun je naar de sneeuw! De leeftijd wanneer kinderen voor het eerst op les mogen, hangt af van de skischool. Bij een aantal skischolen kunnen kinderen al vanaf 3 of 4 jaar terecht, maar de meningen verschillen nogal of dit niet wat aan de vroege kant is. Sport en ook wintersport zorgt voor plezier en zelfvertrouwen. Als je merkt dat je kind staat te trappelen, laat ze dan voorzichtig een uurtje wat glijden. Kinderskiles houdt niet meer in dan wat stappen op de ski’s en spelletjes doen. Het gaat er vooral om dat de kinderen plezier hebben. Merk je dat je kind er nog niet klaar voor is? Wacht dan nog een jaartje. Vanaf een jaar of 5 zijn de meeste kinderen sterk genoeg om te skiën en vinden ze het hartstikke leuk.

2. Oefen vast op een indoorbaan in Nederland

Probeer met de kleintjes eens een paar lessen op een indoorbaan in Nederland. Zo krijg je een eerste indruk van hoe je kids het vinden om in de sneeuw te staan. Daarnaast leren kinderen zo vast de eerste basisprincipes van het skiën. Op die manier is het straks op de piste minder eng om voor het eerst écht op ski’s te staan.

3. Huur het skimateriaal

Huur voor kleine skiërs het skimateriaal, zeker tijdens jullie eerste wintersport met het gezin. Tot de pubertijd blijven kinderen groeien en iedere paar jaar nieuw materiaal voor ze aanschaffen loopt behoorlijk in de kosten. Daarnaast kan het helaas altijd zo zijn dat je kind skiën echt niet leuk vindt en dan zit je in ieder geval niet aan dure ski's en skischoenen vast.

Kind op ski's op wintersport

4. Laat kinderen skiles volgen

Ga je op wintersport met kinderen? Sla dan zeker de skiles niet over. Iedereen moet leren skiën en waar leer je dat beter dan bij de skischool? Voor veel ouders is het even slikken om hun kinderen achter te laten bij een skileraar. Vooral als hij of zij geen woord Nederlands spreekt. Voor de meeste kinderen is de taal geen probleem. Ze leren toch vooral door na te doen en met handen en voeten kom je een heel eind. Skiles geeft ook regelmaat aan de dag. Vaak maken kinderen al gauw vriendjes op skiles en hebben ze het reuze naar hun zin. Ga met een positief gevoel naar de skiles en vertrouw de skileraar! Geef kinderen in geen geval zelf les.

5. Nooit zonder helm de piste op

In steeds meer landen geldt er een helmplicht voor kinderen. Stuur ze ondanks dat nooit zonder helm de piste op. Ook als het niet verplicht is. Draag er zelf ook eentje en geef de kids het goede voorbeeld!

6. Zorg voor goede wintersportkleding

Net als volwassenen hebben ook kinderen goede wintersportkleding nodig. Kleding moet warm zijn, geen water doorlaten en voldoende bewegingsvrijheid bieden. Je wilt als kind natuurlijk wel lekker in de sneeuw kunnen rondrollen. Investeer ook in goede thermokleding, katoenen shirts zijn niet geschikt. Het kan zelfs aan te raden zijn om naar twee sets skikleding te kijken. ’s Avonds kan het skipak drijfnat zijn van het spelen in de sneeuw en een droog skipak de volgende ochtend is wel een must voor een kind.

Rollen en spelen in de sneeuw

7. Let op de weersomstandigheden

Het weer speelt een belangrijke rol tijdens een wintersport met kinderen. Is het koud, winderig of sneeuwt het heel hard? Luister op dit soort dagen naar je kids. Zeker op jonge leeftijd moet wintersporten geen verplichting zijn. Check ’s ochtends even bij de skischool wat de planning is voor de dag en doe de kids desnoods een halve dag op les. Hiermee voorkom je dat ze het skiën niet meer leuk vinden en de volgende keer niet meer willen. Let wel op dat je dit met de leraar overlegt. Als de rest van de klas wel in de middag skiet, loopt je kind een achterstand op.

8. Kies een kindvriendelijk skigebied uit

Zeker voor je eerste wintersport met kinderen is het belangrijk dat het skigebied over de nodige faciliteiten voor de kleintjes beschikt. Er zijn veel skigebieden die zich hebben toegespitst op kindvriendelijkheid en beschikken over allerlei voorzieningen, zoals kinderrestaurants, kinderopvang en zelfs eigen kinderlanden. Een goede skischool is belangrijk, dan weet je of je je kinderen met een gerust hart op les kunt doen. Check voordat je op reis gaat welke skigebieden erom bekend staan dat ze kindvriendelijk zijn en wat de mogelijkheden in het gebied zijn.

Kindvriendelijke skigebieden wintersport kinderen

9. Niets moet

Op jonge leeftijd moet een wintersport voor kinderen geen verplichting zijn. Zeker als ze nog erg klein zijn, is het voor kids soms net zo leuk om gewoon sneeuwballen te gooien of te kleuren. Push ze niet teveel, ze moeten het zelf vooral erg leuk vinden. Vergeet op zo’n moment niet dat ze je er binnen er paar jaar waarschijnlijk alsnog uit skiën…

180 - Winter - Lianne

Over Lianne

Oostenrijk is Lianne’s tweede thuis. Als klein meisje werd ze er op de ski’s gezet, waarna ze op haar 12e overstapte op het snowboard. Na haar studie gaf ze snowboardles in Serfaus-Fiss-Ladis en ze komt nog heel regelmatig in de Alpen.