Skip to navigation Skip to main content
7491 - Wintersport met kinderen: 9 handige tips (1)

Een wintersport met (kleine) kinderen is een prachtig avontuur voor het hele gezin. Veel wintersportdorpen hebben prima voorzieningen voor kids, zoals een crèche bij de piste of speciale skilessen voor de allerkleinsten. Maar vanaf welke leeftijd zijn kinderen er klaar voor? En hoe kun je ze voorbereiden op hun eerste wintersport? Wat kun je doen bij slecht weer? Dat zijn allemaal dingen waar je over na moet denken. Daarom vind je in dit weblog 9 handige tips voor een wintersport met kinderen.

#1. Ga pas skiën als het kind er klaar voor is

Op wintersport met kinderen kan al vanaf jonge leeftijd. De allerkleinsten bij een Oostenrijkse skischool zijn meestal tussen de 3 en 4 jaar oud. Toch verschillen de meningen nogal of dit niet aan de vroege kant is. Sport en ook wintersport zorgt voor plezier en zelfvertrouwen. Als je merkt dat je kind staat te trappelen, laat ze dan voorzichtig een uurtje wat glijden. Kinderskiles houdt niet meer in dan wat stappen op de ski’s en spelletjes doen; het gaat er vooral om dat de kinderen plezier hebben. Merk je dat je kind er nog niet klaar voor is? Wacht dan een jaartje; vanaf een jaar of 5 zijn de meeste kinderen sterk genoeg om te skiën en vinden ze het hartstikke leuk.

#2. Oefen vast op een indoorbaan in Nederland

Probeer met de kleintjes eens een paar lessen op een indoorbaan in Nederland. Zo krijg je een eerste indruk van hoe je kids het vinden om in de sneeuw te staan. Daarnaast leren kinderen zo vast de eerste basisprincipes van het skiën. Op die manier is het straks op de piste minder eng om voor het eerst écht op ski’s te staan.

#3. Huur het skimateriaal

Huur voor kleine skiërs het skimateriaal, zeker tijdens jullie eerste wintersport met het gezin. Tot de pubertijd blijven kinderen groeien en iedere paar jaar nieuw materiaal voor ze aanschaffen loopt behoorlijk in de kosten. Daarnaast kan het helaas altijd zo zijn dat je kind skiën echt niet leuk vindt en dan zit je in ieder geval niet aan duur materiaal vast.

#4. Laat kinderen skiles volgen

Ga je op wintersport met kinderen, laat ze dan ook skilessen volgen. Iedereen moet leren skiën en waar leer je dat beter dan op skiles? Voor veel ouders is het even slikken om hun kinderen achter te laten bij een skileraar, die soms niet eens Nederlands spreekt. Voor de meeste kinderen is de taal geen probleem; ze leren toch vooral door na te doen. Skiles geeft ook regelmaat aan de dag. Vaak maken kinderen al gauw vriendjes op skiles en hebben ze het reuze naar hun zin. Ga met een positief gevoel naar de skiles en vertrouw de skileraar!

7491 - g=c87d001c 6470 4ad1 9166 b97fe3ec4bc3 (1)
De skiklassen worden meestal ingedeeld op leeftijd en kunnen van de kids.

#5. Laat kinderen altijd een helm dragen

In Oostenrijk is het sinds 2010 verplicht voor kinderen tot 15 jaar om een helm te dragen tijdens het skiën en ook in Italië, Spanje en Noorwegen geldt een helmplicht. Maar ook als het niet verplicht is: laat je kinderen nooit skiën zonder helm. En doe dat zelf overigens ook niet. Door zelf een helm te dragen, geef je je kinderen het goede voorbeeld.

#6. Zorg voor goede kleding

Net als volwassenen hebben kinderen goede wintersportkleding nodig. Kleding moet warm zijn, geen water doorlaten en voldoende bewegingsvrijheid bieden. Je wilt als kind natuurlijk wel lekker in de sneeuw kunnen rondrollen. Investeer in goede thermokleding; katoenen shirts zijn niet geschikt. Het kan zelfs aan te raden zijn om naar twee sets skikleding te kijken. ’s Avonds kan het skipak drijfnat zijn van het spelen in de sneeuw en een droog skipak de volgende ochtend is wel een must voor een kind.

#7. Let op de weersomstandigheden

Het weer speelt een belangrijke rol tijdens je wintersport met kinderen. Is het koud, winderig of sneeuwt het heel hard? Luister op dit soort dagen naar je kids. Zeker op jonge leeftijd moet wintersporten geen verplichting zijn. Check ’s ochtends even bij de skischool wat de planning is voor de dag en doe de kids desnoods een halve dag op skiles. Hiermee voorkom je dat ze het skiën niet meer leuk vinden en de volgende keer niet meer willen. Let wel op dat je dit met de leraar overlegt. Als de rest van de klas wel de middag skiet, loopt je kind een achterstand op.

#8. Kies een kindvriendelijk gebied uit

Zeker voor je eerste wintersport met kinderen is het belangrijk dat het skigebied over de nodige faciliteiten voor de kleintjes beschikt. Er zijn veel skigebieden die zich hebben toegespitst op kindvriendelijkheid en beschikken over allerlei voorzieningen, zoals kinderrestaurants, kinderopvang en zelfs eigen kinderlanden. Een goede skischool is belangrijk, dan weet je of je je kinderen met een gerust hart op les kunt doen. Check voordat je op reis gaat welke skigebieden erom bekend staan dat ze kindvriendelijk zijn en wat de mogelijkheden in het gebied zijn.

7491 -  (1)
In een kinderland kunnen je kids spelenderwijs leren skiën

#9. Niets moet

Op jonge leeftijd moet een wintersport voor kinderen geen verplichting zijn. Zeker als ze nog erg klein zijn, is het voor kids soms net zo leuk om gewoon sneeuwballen te gooien of te kleuren. Push ze niet teveel; ze moeten het zelf vooral erg leuk vinden. Vergeet op zo’n moment niet dat ze je er binnen er paar jaar waarschijnlijk alsnog uit skiën…

180 - Winter - Lianne

Over Lianne

Oostenrijk is Lianne’s tweede thuis. Als klein meisje werd ze er op de ski’s gezet, waarna ze op haar 12e overstapte op het snowboard. Na haar studie gaf ze snowboardles in Serfaus-Fiss-Ladis en ze komt nog heel regelmatig in de Alpen.