Skip to navigation Skip to main content
Kind Stoeltjeslift
© Spalder Media Group

Zo nu en dan komt het voor dat er een kind uit een stoeltjeslift valt. Meestal loopt het goed af, maar dergelijke ongelukken voorkomen is nog altijd het allerbeste. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat dit jouw zoon of dochter overkomt. Wanneer je met een aantal zaken rekening houdt, kunnen (jonge) kinderen prima in een stoeltjeslift. In dit artikel 8 tips om veilig met kinderen in de stoeltjeslift naar boven te gaan.

1. Bereid de kinderen goed voor

Leg kinderen - in aanloop naar (de eerste keer in de) de stoeltjeslift - uit wat er gaat gebeuren en wat er van hun verwacht wordt. Hoe moeten ze instappen? Hoe moeten ze uitstappen? Geef indien de kinderen op skiles gaan door aan de skileraar of zij al ervaring hebben met de stoeltjeslift.

2. Altijd samen met een volwassene

Voor de veiligheid van het kind is het belangrijk dat hij of zij altijd met één of meerdere volwassenen in het stoeltje plaatsneemt. Volwassenen kunnen helpen bij het in- en uitstappen, de veiligheidsbeugel sluiten en eventueel nog een arm rond de middel van het kind houden indien deze uit het stoeltje dreigt te glijden.

Instappen stoeltjeslift ski juf met kinderen
© Spalder Media Group

3. Draag de skistokken van je kind

Om het kinderen zo makkelijk mogelijk te maken is het handig om hun stokken te dragen. Zo hebben ze hun handen vrij en loop je ook niet het risico dat ze deze uit de lift laten vallen. Tijdens de skiles maken ze op jonge leeftijd ook nog geen gebruik van skistokken, dus doe dit ook niet wanneer jij met ze gaat skiën.

4. Snel het poortje door en naar voren

Zodra het poortje van de skilift opent, is het zaak om snel naar voren te lopen. Help de kinderen een handje door ze een duwtje te geven en laat ze het liefst aan de buitenkant instappen. Zo is het makkelijker voor jou, of de liftbediende om je kind op te tillen en in het stoeltje te helpen.

5. Rug tegen de leuning

Zorg dat de kinderen te allen tijde met hun billen zoveel mogelijk achter in het stoeltje blijven en met hun rug tegen de leuning. Wanneer ze met hun ski’s nog niet bij de steun komen dreigen ze snel naar beneden te glijden. Houd een arm vrij om ze op hun plek te houden en eventueel tegen te houden.

Kind in stoeltjeslift te ver naar voren
© Spalder Media Group
Voorkom dit soort situaties! Altijd de rug tegen de leuning!

6. In de stoeltjeslift zit je stil

Geef je kinderen mee dat ze in de stoeltjeslift stil horen te zitten. Het kan aanlokkelijk voor ze zijn om naar kinderen in het stoeltje achter hun te gaan zwaaien, maar sta dit niet toe. Ook een snoepje uit de jaszak pakken of de neus snuiten kunnen zij beter onder- of bovenaan de lift doen.

7. Uitstappen en wegskiën

Doe pas op het laatste moment de veiligheidsbeugel omhoog en help de kids een handje bij het uitstappen. Zorg dat ze hun skietjes iets omhoog houden en geef ze een duwtje in de juiste richting. Uiteraard heb je van te voren besproken in welke richting jullie wegskiën.

Skiklasje met kinderen op de piste naast stoeltjeslift
© Spalder Media Group
Ga niet voor het bergstation stilstaan, maar begeleid de kinderen naar een veilige plek!

8. Heb vertrouwen in je kind

Wanneer je kinderen goed voorbereid op wat komen gaat en je je uitleg een aantal keer herhaalt, zal er niet snel iets mis gaan. Wijs ze op de gevaren, maar heb ook vertrouwen in de kids, de skileraar en het liftpersoneel.

Stoeltjesliften worden steeds kindvriendelijker

Stoeltjesliften zijn de afgelopen jaren steeds kindvriendelijker geworden. Zo is er bij veel nieuwe modellen sprake van een extra veiligheidsbeugel tussen de benen van de kinderen, zodat wegglijden vrijwel onmogelijk is. Ook sluiten en openen veel beugels tegenwoordig automatisch. Om het instappen makkelijker te laten verlopen, zijn er tevens stoeltjesliften met lengteherkenning. Zo wordt de instaphoogte aangepast op de kortste inzittende. Een andere noviteit zijn de stoeltjes met magneten. Kinderen krijgen tijdens de skiles een magnetisch hesje aan, waardoor zij in het stoeltje tegen de rugleuning worden gedrukt waar een magneet aan is bevestigd. 

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.