Skip to navigation Skip to main content

11 tips voor met de auto naar de wintersport

8152 - 11 tips voor met de auto naar de wintersport (1)

Ieder jaar trekken veel wintersporters met de auto richting de wintersport. Bepakt en bezakt gaan we op pad en nemen we van alles mee voor een onvergetelijke wintersport. Gemiddeld duurt de reis zo’n 9 à 10 uur, maar met een flinke file kan die tijd best oplopen. We hopen op mooi weer, maar hevige sneeuwbuien, vrieskou en ijzel zijn niet onvermijdelijk. Wat moet je doen met slecht weer in de auto en wat moet je meenemen? Wij geven je graag een aantal tips.

#1. Warme (fleece) dekens

Auto’s zijn over het algemeen niet gewend aan barre weersomstandigheden. Het kan zomaar voorkomen dat de motor er mee stopt en dat jij met -15 langs de kant van de weg komt te staan. Zonder kachel wordt de auto binnen de kortste keren één grote vrieskist. Zorg daarom altijd dat je minimaal één (fleece) deken per persoon bij je hebt.


#2. Gevarendriehoek en veiligheidshesjes

We hopen allemaal van niet, maar toch kan het voorkomen dat je met pech langs de weg komt te staan. Neem daarom altijd een gevarendriehoek en per inzittende een veiligheidshesje mee. Check daarnaast vooraf per land de verplichte items voor in de auto.

#3. Op tijd tanken

Rijd jij in Nederland altijd door tot de laatste druppel? Zorg ervoor dat je onderweg naar de wintersport wel op tijd gaat tanken. Zit de tank nog maar een kwart vol? Stop dan bij de dichtstbijzijnde benzinepomp. Vooral in Duitsland kan er soms wel 80 kilometer tussen twee tankstations zitten. Niet fijn als je in een lange file terecht komt met een tank zwaar in het rood.

8152 -  (4)
Zorg dat je niet zonder benzine komt te staan

#4. Slotontdooier

Heeft het hevig gevroren en ben jij net van plan om naar huis te rijden? Dan kan het soms voorkomen dat naast de ramen ook het slot bevroren is. Neem daarom een busje slotontdooier mee. Dat voorkomt afgebroken sleutels en je bent een stuk sneller weg. Tip: bewaar deze niet in de auto.

#5. Voldoende ruitenvloeistof

Zorg voor een extra voorraad ruitenvloeistof. Op de snelwegen naar de Alpenlanden wordt veel zout gestrooid en dat, vermengd met het vocht van het wegdek, kan voor slecht zicht zorgen op het voorraam. Je sproeit gemiddeld veel vaker dan in Nederland en daardoor gaat de voorraad een stuk sneller op. Je wilt niet zonder ruitenvloeistof komen te zitten met hevige sneeuwval!

8152 -  (5)
Hier is wel wat meer voor nodig dan alleen ruitenvloeistof ; )

#6. Eten en drinken

Bij heftig winterweer kun je zomaar in een urenlange file terecht komen. Het tankstation is nog kilometers ver weg en ook de eerstvolgende afslag komt pas over een kilometer of 20. Voldoende eten zorgt ervoor dat je warm blijft, dus neem altijd iets te eten mee van huis. Broodjes, gekookte eieren, chips, fruit, koekjes en een thermoskan met koffie en thee. Niet alleen fijn als je onverhoopt stil komt te staan, maar het bespaart je ook een hoop geld.

#7. Dikke sokken mee (of aan)

Heb je koude voeten? Dan ben je er van verzekerd dat ook de rest van je lichaam langzaam koud wordt. Zorg daarom altijd voor een paar extra dikke sokken in de auto. Daarnaast is het ook fijn om je schoenen uit te trekken in de auto. Dan functioneren de sokken ook als sloffen.

#8. Voldoende stroom en een powerbank

Is het weer zo slecht dat je in een kilometerslange file komt te staan? Dan is het fijn dat je iets te doen hebt in de auto. Tablet, smartphone en ga zo maar door. Allemaal elektronische producten die er na een tijd van intensief gebruik mee stoppen. Check vooraf of alles voor 100% is opgeladen en neem voor de zekerheid een powerbank mee.

8152 -  (6)
Een powerbank kan erg handig zijn wanneer je in de file komt te staan

#9. Neem een wc-rol mee

’s Nachts wordt het afgeraden, maar overdag kun je prima stoppen bij een P-WC. Ideaal als het eerstvolgende pompstation nog kilometers ver is en er hoge nood is. Het enige nadeel is dat deze wc’s een stuk minder schoon zijn dan de wc bij het tankstation en het wc-papier is ook vaak op. Neem daarom altijd een wc-rol mee van huis voor het geval dat.

#10. Sneeuwkettingen

Als het hevig begint te sneeuwen, dan kan het zo zijn dat je de kettingen moet omleggen. Leg de sneeuwkettingen op een handige plek, zodat je er gemakkelijk bij kunt komen zonder de hele auto leeg te hoeven halen. Zie je er tegenop om ze te gebruiken? Lees dan hier de tips voor het gebruik van sneeuwkettingen >

8152 -  (7)
In deze omstandigheden zou je zomaar sneeuwkettingen nodig kunnen hebben

#11. Bewaar belangrijke gegevens in een mapje in het dashboardkastje

Paspoorten, informatie over de accommodatie, noodnummers, gegevens van de wegenwacht en ga zo maar door. Bewaar deze gegevens in een afgesloten mapje in het dashboardkastje. Mocht je ze nodig hebben, dan hoef je niet de hele auto ondersteboven te halen.Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.