9 november 2016 door Gastredacteur in 'Algemeen''

Skiën of snowboarden op een borstelbaan

Door: Caroline Vlietstra. Wie de borstelbaan heeft uitgevonden moet een genie zijn geweest. Laten we eerlijk zijn, hier moet je maar opkomen. Je bouwt een berg, legt daar kunstmatten op en smeert ze in met zeep. En ja hoor, daar kan je prima op skiën. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een sleeplift om boven te komen en een stel gekke Hollanders. Nou, die gekke Nederlanders zijn er genoeg! En de lift werd gebouwd. Vergeet alleen niet een stel handschoenen aan te trekken. Blijft je vinger in zo’n borstelgaatje steken, ben je de pineut.

Oudste borstelbaan van Nederland: Il Primo

Nederlandse borstelbanen zijn er al heel lang. De oudste borstelbaan van Nederland is Skiclub Il Primo. De vereniging is op 24 november 1964 opgericht door enthousiaste skiërs die mogelijkheden zagen om hun sport ook in Nederland te kunnen beoefenen. Na de start op de kunststof skibaan van TEBA in Heerhugowaard werd in 1969 in het voormalige openluchttheater van Bergen een eigen baan in de duinen geopend. Met een lengte van 71 meter en een breedte van 12 meter was het toen de grootste baan van West-Europa. Een jaar later werd nog een kleine oefenbaan gebouwd. Op de plaats waar vroeger de artiesten optraden, werd het ‘dalstation’ gebouwd. Wekelijks hadden toen circa 800 leden les. In de zeventiger jaren werd de staalconstructie weer afgebroken en is zand over de tribunes gestort. Voor het eerst werden de skimatten direct op het zand gelegd, waardoor de omstandigheden te vergelijken zijn met die in de wintersportgebieden. En zo ligt de baan er nog steeds bij. De baan is alleen langer geworden en vooral breder.

Skiclub Il Primo

Voordelen en nadelen van de borstelbaan

Wil je goed leren skiën of boarden, dan is een borstelbaan een prima plek. Hier wordt elk foutje afgestraft, dus dat doe je niet een tweede keer. Je ervaart hier de hoogte en je kunt in een skiklas met mensen lessen van jouw niveau. Privéles nemen kan natuurlijk ook. Pluspunt voor velen; je bent lekker buiten. Nog een voordeel; kan je hier skiën, dan ben je een pro in de sneeuw. Moet je alleen nog even leren omgaan met verschillende soorten sneeuw. Nadeel: je bent veel lifttijd kwijt en vallen is niet echt een pretje. Sneeuw is een stuk zachter.

Voordelen en nadelen van de borstelbaan

Overzicht borstelbanen in Nederland

 • Skicentrum Hoofddorp, Arnolduspark 10, Hoofddorp
 • Il Primo, Zwarteweg 4, Bergen
 • Skibaan Molenhoek, Op de lier 4, Molenhoek
 • Skibaan Dousberg, Dousbergweg 90, Maastricht
 • Skibaan de Schans, Vluchtoordweg 5, Uden
 • Skicentrum Jorg Moser, Blikkersmaatweg 15, Enschede
 • Skibaan Soesterberg, Kerklaan 1, Soest
 • Skiclub Wolfskamer, IJselmeerstraat 5, Huizen
 • Skipiste Nieuwegein, Nedereindseweg 501a, Utrecht
 • Skicentrum Bergschenhoek, Rottebandreef 10, Bergschenhoek
 • Skicentrum Drechtsteden, Vogelaarsweg 1, Dordrecht
 • Borstelbaan Kuierpad, Oranjekanaal Noordzijde 10, Wezuperbrug

Overzicht borstelbanen in Nederland

Heb jij wel eens op een borstelbaan geskied?

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar [email protected] en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen