Skip to navigation Skip to main content

Ski’s waxen en slijpen: hoe pak je dit aan?

51771 - Ski’s waxen en slijpen: hoe pak je dit aan? (4)

Ski’s waxen en slijpen, het wordt door menig wintersporter nog wel eens vergeten. Toch moet je het belang hiervan niet onderschatten. Zonder goed geslepen ski’s heb je geen grip op harde pistes en is het een kwestie van overleven. Ski’s die niet zijn gewaxt, glijden een stuk minder, wat meer prikken en klunen betekent. Op materiaal dat goed onderhouden en in topconditie is, ski je een stuk fijner!

Ski’s waxen en slijpen is een must

De belangrijkste reden om ski’s te waxen en slijpen is omdat ze dan veel lekkerder skiën. Scherpe ski’s en de juiste wax maken (op een harde piste) het verschil tussen een comfortabele afdaling en alle kanten op gaan. Het regelmatig laten waxen en slijpen van je ski’s gaat bovendien uitdroging tegen, waardoor roest geen kans krijgt. Met goed onderhoud gaan je ski’s dus veel langer mee! Je kunt zelf gaan slijpen en waxen, of je ski’s naar een wintersportwinkel als DAKA brengen. DAKA biedt diverse uitgebreide onderhoudspakketten speciaal voor ski’s en snowboards. Er zijn twee pakketten voor ski’s en twee pakketten voor de snowboards.

Hoe vaak moet je ski’s waxen en slijpen?

Maar hoe vaak is ‘regelmatig’ waxen en slijpen? Dit hangt af van hoe vaak je op wintersport gaat. Wie één keer per winter een weekje op de ski’s staat, kan de ski’s het beste voor én na de vakantie laten doen. Zo ga je met scherpe en gewaxte ski’s de piste op en hoef je in de Alpen niet meer aan onderhoud te denken. Eenmaal weer thuis is het verstandig om de ski’s nog een keer goed na te lopen en te waxen. Zo kan het belag van de ski’s niet uitdrogen en zal er geen roest op de staalkanten ontstaan. Wie meer dan een week per seizoen op de ski’s staat, kan de ski’s tussendoor nog een keer onderhouden. Ook veranderende sneeuw- en weercondities kunnen vragen om een extra behandeling.

Zelf slijpen en waxen vs. laten doen

Een complete set om zelf je ski’s te kunnen slijpen kost al gauw zo’n € 250,-. En dan moet je ook nog een cursus volgen om het te leren. Op termijn (na zo’n 10 keer) is het natuurlijk voordeliger om zelf je onderhoud te doen, want voor waxen en slijpen betaal je bij een winkel zo’n € 20,- tot € 30,-.

51771 -  (8)

Ski-onderhoud tijdens de wintersport

Ook tijdens de wintersport is het belangrijk dat je je ski’s goed verzorgt. Zet ze na een dag skiën niet zo in het rek, maar haal ze uit elkaar zodat ze goed kunnen drogen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk sneeuw uit de bindingen te halen. Zo kan er ’s nachts een stuk minder snel roest ontstaan. Ook is het niet verstandig om ze in of op de auto te laten liggen. Zo kan het water in de binding bevriezen, waarna ze niet meer functioneren.

Terug van wintersport: onderhoudsbeurt

Na afloop van de wintersport dien je de ski’s wederom zo goed mogelijk te laten drogen. Laat ze thuis nog een paar dagen buiten de hoes staan, voordat je ze definitief opbergt. Nog beter is om ze een onderhoudsbeurt te geven, zodat het belag niet uitdroogt.

51771 -  (9)
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.