Skip to navigation Skip to main content
6650 - Skiles kinderen: belangrijke vragen & antwoorden (1)

Iedereen heeft het wel eens gezien, ouders die proberen hun kinderen zelf te leren skiën. Soms gaat dit goed en accepteert het kind de instructies van papa of mama, maar meestal is het huilen met de pet op. En dan hebben we nog niet gesproken over de verkeerde dingen die de meeste ouders de kinderen aanleren. Het is dus belangrijk dat kids skiles krijgen op een skischool. Maar vanaf welke leeftijd kunnen ze in een skiklasje en is het belangrijk dat ze les krijgen in hun eigen taal? Skiles voor kinderen, in dit weblog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden.

Veiligheid en sociale ontwikkeling

Skiën is een sportactiviteit, net als tennis en fietsen. Ook al ga je maar één keer per jaar op wintersport, het is belangrijk om het goed te leren. Vooral ook vanwege de veiligheid. Het nemen van skiles voor kinderen is niet alleen goed voor het leren van de juiste techniek en regels, maar juist ook voor een goede sociale ontwikkeling van je kind.

6650 - https://35696.cdn.cke cs.com/czsZortU7kBXvOHgdnXF/images/28dcd561d1e30f84179d18d4463b6e8244d52132044de54d.jpeg (1)

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op skiles?

Veel skischolen hanteren een minimale leeftijd voor een skiles, maar om eerlijk te zijn is deze er niet. Het is belangrijker om te ontdekken vanaf welke leeftijd jouw kind er klaar voor is om te skiën. Sommige kinderen zijn dat als ze 2,5 zijn en ik heb ook kinderen gezien die er een paar jaar meer over doen. “Hoe kom ik daar achter?”, hoor ik je al denken. Neem de slee mee naar de beginnersweide en zorg dat er een setje plastic ski’s in de tas zit. Tijdens het spelen ontdek je vanzelf of er interesse ontstaat om voor een eerste keer te glijden op ski’s…

Waar moet ik op letten bij de keuze voor een skischool?

Het belangrijkste om te weten is of de leraren gediplomeerd zijn. Elk land heeft namelijk haar eigen systeem om leraren te trainen en elke skischool zou normaal gesproken alleen maar gediplomeerde leraren aannemen, maar in de praktijk is het toch anders. De beste manier om hier achter te komen: vraag het na bij de skischool ter plaatse.

6650 -  (3)

Skiles kinderen in het Nederlands?

Het is ook slim om bij het uitzoeken van de skischool na te vragen of er een Nederlandse leraar beschikbaar is. Dit is niet noodzakelijk, maar maakt het wel makkelijker voor je kind. Als dit niet zo is, hoeft dit nog geen probleem te zijn. Een goede leraar is in staat om met gebarentaal en een paar woorden te kunnen communiceren met je kind. Leer de leraar desnoods een paar noodzakelijke woordjes, “plassen” en “poepen” zijn er daar twee van.

Is er een aparte kinderweide?

Een aparte kinderweide kan een grote bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van het skiniveau en het is natuurlijk veiliger. Vaak hebben deze speciale trainingsgebieden ook diverse heuveltjes, pionnen, ballen, matten om omhoog te lopen en tunnels om onder door te skiën. Dat maakt de skiles voor kinderen bovendien een stuk leuker!

6650 -  (4)

Hoeveel kinderen per skileraar?

We begrijpen dat je op de kosten wilt letten en daarom geneigd bent voor de goedkoopste optie te kiezen. Realiseer je wel dat deze scholen vaak groepen van 8 tot 10 kinderen per leraar hebben. Dit gaat niet alleen ten koste van de ontwikkeling van het skiniveau, maar vooral veiligheid is een groot issue. Je zult niet de eerste ouder zijn die gillend gek wordt dat de leraar je kind onderweg verloren is...

Is er een medaille uitreiking?

Er is niets belangrijker dan de week afsluiten met een beloning voor het harde werk. Er zijn skischolen die dit doen door middel van het overhandigen van een certificaat bij het meeting point. Maar wees eerlij: je kind wil niets liever dan een wedstrijd skiën en tijdens een officiële ceremonie een medaille opgespeld krijgen.

6650 -  (5)
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.