Skip to navigation Skip to main content
Skikurs Ehrwald

Iedereen heeft het wel eens gezien, ouders die proberen hun kinderen zelf te leren skiën. Soms gaat dit goed en accepteert het kind de instructies van papa of mama, maar meestal is het huilen met de pet op. En dan hebben we nog niet gesproken over de verkeerde dingen die de meeste ouders de kinderen aanleren. Het is dus belangrijk dat kids skiles krijgen op een skischool. Maar vanaf welke leeftijd kunnen ze in een skiklasje en is het belangrijk dat ze les krijgen in hun eigen taal? In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden over skiles voor kinderen.

Veiligheid en sociale ontwikkeling

Skiën is een sportactiviteit, net als tennis en fietsen. Ook al ga je maar één keer per jaar op wintersport, het is belangrijk om het goed te leren. Vooral ook vanwege de veiligheid. Kinderen leren de juiste skitechniek aan van een gediplomeerd skileraar, maar leren ook gedrag- en pisteregels. Bovendien is leren skiën in een skiklasje ook goed voor de sociale ontwikkeling van je kind. Het kan best spannend zijn, in een vreemd land met een vreemde leraren en kinderen de piste op. Maar wedden dat ze zich al snel helemaal thuis voelen met hun skijuf of skimeester? En hoe leuk is het om vakantievriendjes- en vriendinnetjes te maken!

Kinderen die leren skiën in een skiklasje

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op skiles?

Veel skischolen hanteren een minimale leeftijd voor wanneer een kind op skiles mag, maar om eerlijk te zijn is deze er niet. Het is belangrijker om te ontdekken vanaf welke leeftijd jouw kind er klaar voor is om te leren skiën. Sommige kinderen zijn dat als ze 2,5 zijn en ik heb ook kinderen gezien die er een paar jaar langer over doen. “Hoe kom ik daarachter?”, hoor ik je al denken. Neem de slee mee naar de beginnersweide en zorg dat er een setje plastic ski’s in de tas zit. Tijdens het spelen ontdek je vanzelf of er interesse ontstaat om voor een eerste keer te glijden op ski’s…

Peuter op kinderski's op de babyweide
© Spalder Media Group

Waar moet ik op letten bij de keuze van een skischool?

Het belangrijkste om te weten is of de leraren gediplomeerd zijn. Elk land heeft namelijk een eigen systeem om leraren te trainen en elke skischool zou normaal gesproken alleen maar gediplomeerde leraren aannemen. Toch kan dit in de praktijk nog weleens anders zijn. Doe online vast voorwerk, bijvoorbeeld bij CheckYeti. Ook Google is een handig hulpmiddel om vooraf skischolen uit te zoeken. Vooraf reserveren is tegenwoordig aan te raden, zeker in het hoogseizoen. Je wilt immers wel een plekje voor jouw zoon of dochter.

Skiles kinderen in het Nederlands?

Het is ook slim om bij het uitzoeken van de skischool na te vragen of er een Nederlandse leraar beschikbaar is. Dit is niet noodzakelijk, maar maakt het wel makkelijker voor je kind. Als dit niet zo is, hoeft dit nog geen probleem te zijn. Een goede leraar is in staat om met gebarentaal en een paar woorden te kunnen communiceren met je kind. Leer de leraar desnoods een paar noodzakelijke woordjes, 'plassen' en 'poepen' zijn er daar twee van.

Is er een aparte kinderweide?

Een aparte kinderweide kan een grote bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van het skiniveau en het is natuurlijk veiliger. Vaak hebben deze speciale trainingsgebieden ook diverse heuveltjes, pionnen, ballen, matten om omhoog te lopen en tunnels om onder door te skiën. Dat maakt de skiles voor kinderen bovendien een stuk leuker!

Kinderland in skigebied
© Spalder Media Group

Hoeveel kinderen per skileraar?

Per skischool kan verschillen hoeveel kinderen er in een skiklasje zitten. Vaak kun je dit online al uitzoeken. Skiles in een skiklasje is de goedkoopste optie en zeker geen slechte. Besef wel dat de aandacht verdeeld wordt over meerdere kinderen. Wil je snel meters maken en is jouw kind daar ook aan toe, dan kun je privéles overwegen.

Is er een medaille uitreiking?

Er is niets belangrijker dan de week afsluiten met een beloning voor het harde werk. Sommige skischolen die dit doen door middel van het overhandigen van een certificaat bij het meeting point, andere skischolen organiseren een wedstrijd. Eerlijk is eerlijk, geen beloning is groter dan een medaille!

Meisje met medaille skiles
Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.