Een wintersport naar de Dolomieten stond al een tijdje hoog op m’n lijstje. Het indrukwekkende berglandschap, de fijne Italiaanse pistes en het heerlijke eten klinken gewoon als de perfecte combinatie voor een wintersportvakantie! Begin december was het eindelijk zover. Ik ging een aantal dagen naar Alta Badia voor de jaarlijkse Gourmet Skisafari. Culinair genieten en héél veel skiën. Perfect voor een Bourgondiër zoals ik. En wat ben ik blij dat ik het heb mogen ontdekken, want de bestemming heeft al mijn verwachtingen waar gemaakt. ‘La dolce vita’, culinaire hoogstandjes, Italiaanse gezelligheid en dat allemaal in een fantastisch wintersportgebied!
Om Alta Badia te bereiken, vertrek ik met het vliegtuig naar Venetië. Het is een stuk sneller via Innsbruck, maar helaas zijn daar op dat moment nog geen vluchten beschikbaar. Vanaf Venetië is het ruim 3 uur rijden. Hoe dichter je het skigebied nadert, hoe mooier het wordt. Veel verse sneeuw, een prachtige bergpas en uitzicht op de indrukwekkende Dolomieten. Alta Badia ligt in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol en biedt 130 km aan pistes in de directe omgeving. Tel je echter alle verbindingen bij elkaar op, dan kom je al snel op ruim 500 km aan pistes.
De machtige en indrukwekkende Dolomieten
Het merendeel van de pistes is breed en blauw, maar er zijn ook een aantal pittige rode en zwarte afdalingen. Je kunt er allerlei leuke tochten skiën, waaronder de beroemde Overnacht in een van de knusse dorpjes Onder het skigebied vallen een aantal dorpen, zoals Corvara, Colfosco, Badia, San Cassiano, La Val en La Villa. Ik verbleef in het gemoedelijke La Villa. Wat ideaal is aan dit dorp, is dat de pistes vanuit bijna alle accommodaties gemakkelijk bereikbaar zijn. Ik logeerde in hotel Overal kom je knusse berghutten tegen Alta Badia is een bestemming voor liefhebbers van lekker eten en goede wijnen. Je vindt in de omgeving maar liefst 6 Michelin-sterren, verdeeld over meerdere chef-koks. Genieten is belangrijk en dat is iets waarmee de lokale bevolking je graag kennis laat maken. De vele berghutten, barretjes en terrassen met ligstoeltjes zijn perfect voor een relaxte wintersportvakantie. Het leuke van een wintersport in Zuid-Tirol is dat je door de vroegere geschiedenis ook veel Oostenrijkse invloeden tegenkomt in de Italiaanse keuken. Kortom, optimaal genieten! Gedurende het skiseizoen kun je aan meerdere evenementen deelnemen, waaronder de Gourmet Skisafari. Tijdens deze culinaire skitocht maak je een ontdekkingsreis door het skigebied en kun je in 7 verschillende berghutten gerechten proeven van sterrenchefs. Dit jaar stond de 6e editie van de safari in het teken van ‘smaken uit de jeugd’. Op dat thema hebben de chefs allerlei culinaire creaties gemaakt. Voor slechts €50,- per persoon kun je vier verschillende gerechten proeven. Niet duur en na afloop heb je echt voldoende gegeten. Ik had de mazzel 6 van de 7 te mogen proeven. Vanwege de afstand en de tijd was de laatste hut helaas niet mogelijk. Alle gerechten waren top, maar voor mij waren de hoogtepunten toch echt het gerechtje met forel van drie-sterrenchef Norbert Niederkofler in berghut Moritzino en de zacht gegaarde kalfswang van Nicola Laera bij berghut Bioch. Helaas is het evenement slechts één keer per jaar, maar niet getreurd. De berghutten hebben de gerechten het hele seizoen op de kaart staan. Het gerechtje van chef-kok Nicola Laera De jonge chefs van drie-sterrenchef Norbert Niederkofler zijn druk bezig met zijn 'Once upon a time there was a trout'... 300 dagen zon per jaar... Wij hadden heel veel verse sneeuw en temperaturen van -15 Brede pistes en de machtige Dolomieten op de achtergrond Mist, sneeuw en weinig zicht... Er is zelfs een 'Las Vegas' in Alta Badia! Alta Badia, wat heb ik genoten!Genieten met een hoofdletter ‘G’
De Gourmet Skisafari: dé skitocht voor foodies
Wist je dat?
Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.
29 jun | Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt |
24 jun | Uniek: suppen of varen onder het gletsjerijs van de Hintertuxer Gletscher |
20 jun | De 13 beroemdste bergen van de Alpen |