Skip to navigation Skip to main content
51075 - 10 sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland (3)

Sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland zijn er in overvloed. Pistes boven de 2000 meter zijn hier eerder regel dan uitzondering. In Zwitserland stelt men alles in het werk om jou van een sneeuwzekere wintersport te laten genieten. Tel daar ook nog eens moderne liften, heerlijk eten en een onovertroffen kwaliteit bij op en je begrijpt dat sneeuwzeker skiën in Zwitserland een ervaring op zich is. In dit weblog een overzicht van 10 sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland.

Waar ligt de meeste sneeuw in Zwitserland?

Voor een sneeuwzekere wintersport in Zwitserland kun je zowel terecht in Wallis, als in Graubünden of het Berner Oberland. Overal zijn bergen van duizenden meters hoog en door de natuurlijke ligging is er altijd wel een regio die profiteert van veel sneeuw. Wanneer er een sneeuwfront vanuit Frankrijk of de Middellandse Zee binnenstroomt, krijgt het zuidoosten van Zwitserland de volle laag. Komt de sneeuw vanuit Oostenrijk binnendrijven, dan kan men in Graubünden rekenen op veel sneeuw. En dan zijn er ook altijd nog de gletsjers waar vrijwel het hele jaar door op geskied kan worden!

1. Arosa-Lenzerheide: verse sneeuw tot in het voorjaar

Aangezien het skigebied tussen de 1229 en 2865 meter ligt, behoort Arosa Lenzerheide tot de meest sneeuwzekere skigebieden van Zwitserland. Tot in het voorjaar valt hier verse sneeuw en hierdoor wordt de regio ook op waarde geschat door freeriders. Het skiseizoen loopt van december tot halverwege april, dus je hebt tijd zat om het pisteaanbod van 220 km te ervaren.

51075 -  (9)

2. Davos-Klosters: sneeuwgarantie op meer dan 2000 meter

Davos Klosters is over de hele wereld bekend vanwege de wintersport, luxe en exclusiviteit. En ook de sneeuwomstandigheden zijn hier van het hoogste niveau. Een groot aandeel van het pisteaanbod (300 km) ligt boven de 2000 meter. Sneeuwzekerheid is hier een absolute vanzelfsprekendheid.

3. Engelberg-Titlis: zonnig & sneeuwzeker

Ook de naam van Engelberg is bekend in de wintersportwereld, mede door het feit dat hier ieder jaar een World Cup skispringen wordt georganiseerd. Als je vroeg of laat in het seizoen op zoek bent naar een sneeuwzeker skigebied in Zwitserland, zit je goed in Engelberg. Dankzij de Titlis Gletscher kun je hier van oktober tot mei gegarandeerd skiën. De 12 kilometer lange dalafdaling is een absolute highlight.

51075 -  (10)

4. Saas-Fee: hier kun je zelfs in de zomer skiën

Saas-Fee is een skigebied van superlatieven en ook het gebied van sneeuwzekerheid laat het niets te wensen over. Dankzij de aanwezige gletsjer kun je hier zelfs in de zomer skiën! Wanneer anderen op het strand liggen, kun jij hier afdalen op ongeveer 20 kilometer aan pistes.

5. Samnaun: sneeuwzeker skiën tot aan Ischgl

90% van het pisteaanbod van de Silvretta Arena Ischgl - Samnaun ligt boven de 2000 meter. En dan heb je ook nog eens 230 kilometer aan pistes tot je beschikking. Je kunt hier prachtige skitochten maken en de dalafdalingen naar Samnaun zijn echte aanraders. Samnaun ligt bijzonder afgelegen en dat maakt dat je hier nog altijd belastingvrij kunt shoppen.

6. Jungfrau Region: wonderschone wintersportwereld

De Jungfrau Region wordt gekenmerkt door de majestueuze toppen van de Jungfrau (4158 m), Mönch (4170 m) en Eiger (3907 m). Skiën is mogelijk tot een hoogte van 2970 meter en het skiseizoen loopt tot halverwege april. In de Jungfrau Region liggen prachtige dorpen als Wengen, Grindelwald en Mürren.

51075 -  (11)

7. Flims-Laax-Falera: skiën boven de 3000 meter

Drie namen, die voor sneeuwzekerheid in Zwitserland staan. Flims, Laax & Falera vormen het grootste aaneengesloten skigebied van Graubünden. De pistes liggen tussen de 1100 en 3018 meter, het hoogste punt van de Vorabgletscher. Vanaf hier kun je beginnen aan een dalafdaling met een lengte van maar liefst 17 kilometer!

8. Aletsch Arena: skiën bij de grootste gletsjer van de Alpen

De Aletsch Arena is een naam als een klok. Wintersporters en toeristen vanuit de hele wereld komen naar deze regio voor een blik op de grootste gletsjer van de Alpen. De Aletsch Gletscher is maar liefst 23 kilometer lang. Geen wonder dat het bijbehorende skigebied dus ook zeer sneeuwzeker is.

9. Andermatt-Sedrun: drie sneeuwzekere deelgebieden

Skigebied SkiArena Andermatt-Sedrun biedt 180 kilometer aan pistes die tot een hoogte van 2961 meter reiken. De skigebieden Gemsstock, Nätschen en Sedrun staan te boek als zeer sneeuwzeker. De natuurlijk ligging en de Gemsstock Gletscher garanderen skiplezier tot diep in het voorjaar. Ervaren skiërs kunnen zich wagen aan de vijf zwarte gletsjerpistes. Wie hiervoor terugdeinst, kan altijd nog gaan kijken naar het King of the Mountain freeride-event dat hier jaarlijks plaatsvindt.

10. Zermatt: skiën op de flanken van de Matterhorn

Aan de voet van de Matterhorn (4478 m) wacht een skigebied met 350 kilometer aan pistes en drie gletsjers. Absolute sneeuwzekerheid is in Zermatt gegarandeerd. Dankzij de hoge ligging van de pistes, tot bijna 4000 meter, kun je hier 365 dagen per jaar skiën.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.