Skip to navigation Skip to main content
Wandelen Bettmeralp

Sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland zijn er in overvloed. Veel pistes boven 2000 meter hoogte zijn in veel skibestemmingen eerder regel dan uitzondering. Meer dan 62% van het land bestaat uit Alpen en ook vind je hier de meeste toppen hoger dan 4000 meter. Plan jij een wintersport naar de Zwitserse bergen en wil je verzekerd zijn van voldoende sneeuw? In dit blog een overzicht met sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland.

Op wintersport in sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland

Zwitserland biedt meer dan voldoende mogelijkheden voor een sneeuwzekere wintersport. De meest sneeuwzekere skigebieden van het land vind je onder andere in Wallis, Graubünden en het Berner Oberland. Overal zijn er bergen van duizenden meters hoog en dankzij de natuurlijke ligging is er altijd wel een regio die profiteert van veel sneeuw. Wanneer er een sneeuwfront vanuit Frankrijk of de Middellandse Zee binnenstroomt, krijgt het zuidoosten van Zwitserland de volle laag. Komt de sneeuw vanuit Oostenrijk binnendrijven, dan kan men in Graubünden rekenen op veel sneeuw. En dan zijn er ook altijd nog de gletsjers waar vrijwel het hele jaar door op geskied kan worden!

Sneeuwduik in sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland

1. Arosa Lenzerheide: verse sneeuw tot in het voorjaar

Aangezien het skigebied tussen 1229 en 2865 meter hoogte ligt, verdient Arosa Lenzerheide absoluut een plekje in deze lijst met sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland. Tot in april kun je hier op de latten staan en genieten van ruim 220 km aan pistes. Beide bestemmingen liggen in een prachtig stukje natuur en Arosa staat zelfs te boek als een van de meest sfeervolle skidorpen van de Alpen. Het skigebied is naast sneeuwzeker ook ontzettend familievriendelijk en biedt bovendien uitgebreide wandelmogelijkheden.

Skiën in Arosa Lenzerheide in Zwitserland

2. Davos Klosters: ruim 80% van de pistes boven 2000 meter hoogte

Uitgebreide en sneeuwzekere skimogelijkheden vind je in Davos Klosters. Het skigebied telt ruim 300 km aan pistes en daarvan ligt ruim 80% boven 2000 meter hoogte. Dat kan als snel als je bedenkt dat Davos, met een ligging op 1560 meter hoogte, de hoogste wintersportstad van Europa is. De pistes zijn niet allemaal met elkaar verbonden, maar vedeeld over meerdere losse skigebieden. Daarvan is Parsenn, met ruim 100 km aan pistes, de grootste. Hier vind je bovendien de langste dalafdaling van het skigebied, met een lengte van 14 km.

Davos Klosters een van de sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland

3. Engelberg: de sneeuwzekere Titlis

Engelberg ligt op 1050 meter hoogte en wordt omringd door machtige bergen. In ‘het dorp van de engelen’ ben je aan het juiste adres voor een sneeuwzekere wintersport en dat is allemaal te danken aan de aanwezigheid van de Titlisgletscher. Het skigebied op de flanken van de 3239 meter hoge Titlis opent al vroeg in de herfst en het skiseizoen duurt tot ver in het voorjaar. Je kunt hier skiën op zo’n 80 km aan pistes en de ruim 12 km lange dalafdaling is een absolute highlight.

Sneeuwzeker skigebied Engelberg
© Spalder Media Group

4. Saas-Fee: skiën in winter én zomer

Het autovrije dorp Saas-Fee ligt aan het einde van het Saastal, op ruim 1800 meter hoogte. Je hebt hier toegang tot een skigebied met ruim 100 km aan pistes, reikend tot wel 3600 meter hoogte. Saas-Fee behoort tot een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Zwitserland en biedt zelfs in de zomermaanden skiplezier. Op grote hoogte is dan zo’n 20 km aan pistes geopend. Tijdens het skiën geniet je van de mooiste uitzichten op het ruige gletsjerlandschap en ook kun je maar liefst 18 (!) vierduizenders bewonderen.

Sneeuzekere wintersport in hooggelegen skigebied Saas-Fee

5. Samnaun: ruim 90% van de pistes boven 2000 meter hoogte

Een ander sneeuwzeker skigebied in Zwitserland met veel pistes boven 2000 meter hoogte is Samnaun. Maar liefst 90% van de afdalingen ligt boven deze hoogte en dat maakt dat je hier doorgaans kunt skiën van eind november tot begin mei. Silvretta Arena Ischgl Samnaun is een grensoverschrijdend skigebied met 239 km aan pistes in Zwitserland én Oostenrijk. Vanuit het belastingvrije dorp kun je eenvoudig de oversteek maken naar het Oostenrijkse Ischgl. Tip: de Schmuggler Runde skitocht!

Wintersportdorp Samnaun

6. Jungfrau Region: sneeuwzeker skiën met schitterend uitzicht

Ook de Jungfrau Region mag niet ontbreken in deze lijst met sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland. De skiregio wordt gevormd door de drie skigebieden Grindelwald First, Schilthorn en Kleine Scheidegg - Männlichen en telt ruim 220 km aan pistes. Je skiet hier met uitzicht op het majestueuze trio Eiger (3907 m), Mönch (4170 m) en Jungfrau (4158 m). Verruil de ski’s zeker een keer voor de vele unieke activiteiten die er mogelijk zijn. Bijvoorbeeld rodelen van een van de langste rodelbanen ter wereld (15 km), een wandeling over de First Cliff Walk en een bezoek de Jungfraujoch Top of Europe.

Jungfrau Region skigebied

7. Flims Laax Falera: 70% van de pistes boven 2000 meter hoogte

En nog een skigebied met veel pistes boven 2000 meter hoogte! In Flims Laax Falera ligt het aantal op ruim 70%. Met ruim 220 km aan afdalingen is dit het grootste skigebied in Graubünden. Laax en Flims trekken vooral sportieve skiërs, aangezien je hier ontzettend goed kunt freeriden en freestylen. Families voelen zich het meest thuis in Falera. Het hoogste punt van het skigebied ligt op 3018 meter hoogte.

8. Aletsch Arena: skiën in de achtertuin van de langste gletsjer van de Alpen

Een van de meest unieke skigebieden in deze lijst met sneeuwzekere skibestemmingen in Zwitserland is de Aletsch Arena. De ruim 100 pistekilometers liggen letterlijk in de achtertuin van de langste gletsjer van de Alpen, de Aletsch Gletscher. Aan sneeuw geen gebrek in het skigebied en ook niet aan schitterende uitzichten op dit natuurspektakel! Extra leuk is dat je hier zowel op de berg, midden in het skigebied, als in het dal kunt overnachten.

Sneeuzeker skiën in de Aletsch Arena

9. SkiArena Andermatt Sedrun

De ruim 180 pistekilometers van SkiArena Andermatt Sedrun liggen tussen 1444 en 2961 meter hoogte. Dankzij die ligging, aanwezigheid van de Gemsstock Gletscher en grote hoeveelheid sneeuwkanonnen is het skigebied ontzettend sneeuwzeker. Mede daarom kun je hier doorgaans skiën van half september tot half/eind april. Ervaren skiërs kunnen zich wagen aan de vijf zwarte gletsjerpistes.

10. Zermatt: 365 dagen per jaar skiplezier

We sluiten deze lijst met het meest sneeuwzekere skigebied in Zwitserland, het Matterhorn Ski Paradise. Dit grensoverschrijdende skigebied telt ruim 300 km aan pistes en wordt gevormd door het Zwitserse Zermatt en de Italiaanse plaatsen Breuil-Cervinia en Valtournence. Het uitzicht op de Matterhorn is waanzinnig en ook vind je hier ontzettend veel lange afdalingen, waaronder een van de langste van de Alpen. De dalafdaling van 3820 meter hoogte terug naar Zermatt is ruim 25 km lang!

Skigebied met veel sneeuw Zermatt
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.