19 oktober 2019 door Joris in TipsFamilie/kinderen

Lang hebben de gelukkige ouders op dit moment gewacht, eindelijk is de kleine spruit daar. Vanzelfsprekend is de baby nog veel te klein om op de ski’s of het snowboard te zetten. Als ouder zal je de komende jaren een stuk minder meters op de ski’s maken, totdat het nageslacht oud genoeg is om zelf de eerste bochtjes te draaien. Er zijn echter tal van hotels in Alpen die kinderopvang voor baby’s onder de 3 jaar aanbieden. Er zijn ook andere mogelijkheden om een wintersport met baby tot een succes te maken. In dit weblog hebben we 10 tips op een rijtje gezet voor de perfecte wintersport met een baby.

#1. Plan je wintersport met baby goed

Opeens zijn het niet twee, maar drie personen die op wintersport gaan. De eerste wintersport met baby vereist een goede voorbereiding. Voor families valt het aan te raden om minstens 4 tot 5 maanden voor vertrek te beginnen met het plannen van de wintersport en de zoektocht naar een familieskigebied. Het vinden van een geschikte accommodatie en juiste kleding kost ook de nodige tijd.

Planning wintersport baby

#2. Op wintersport met een andere familie

Zijn er in je kennissenkring meer ouders met jonge kinderen, dan kun je overwegen om hiermee op wintersport te gaan. Zo kunnen vier personen de zorg verdelen en kun je gewoon nog met je partner meters maken op de ski’s. Een veel voorkomend alternatief zijn opa en oma die mee gaan op wintersport. Zij nemen graag maar al te vaak de oppas een paar uurtjes over.

#3. Zorg voor de juiste uitrusting

Ook wanneer de baby nog te klein is om te skiën, is het belangrijk om de juiste uitrusting mee te nemen. Een lekker skipak beschermt tegen de kou en goede handschoenen zijn essentieel. Bescherm de baby tegen de felle zon in de bergen met de juiste zonnebrand. Een muts en een zonnebril mogen ook niet ontbreken en moeten zeker opgenomen worden op de paklijst voor een wintersport met baby. Er zijn zelfs kinderwagens met ski's eronder!

#4. Kies voor een veelzijdige bestemming

Een zwembad, een speeltuin en een kinderboerderij kunnen een welkome afwisseling vormen tijdens een wintersport met baby. Mocht het een dagje geen goed weer zijn, dan valt er altijd nog genoeg te ondernemen met de baby. Ook zijn er tegenwoordig tal van accommodaties en bestemmingen die beschikken over een indoor speeltuin.

Kindvriendelijk Serfaus-Fiss-Ladis

#5. Ga niet hoger dan 2000 meter met een baby

Bij volwassenen kan vanaf 2500 meter hoogteziekte ontstaan. Baby's zijn hier veel gevoeliger voor, dus wordt door experts over het algemeen de grens van 2000 meter aangehouden. Baby's hebben meer moeite met de ijle lucht op (grote) hoogte en de druk op hun oren. Maar niet alleen de hoogte, ook het hoogteverschil dat overbrugt wordt is van belang. Neem je de gondel of stoeltjeslift, dan kan het helpen je baby een speen of (borst)voeding te geven. Het is lastig om hoogteziekte bij baby's in de gaten te houden, maar let erop dat ze niet hangerig zijn, meer huilen of weigeren te eten.

#6. Reserveer een kindvriendelijk hotel

Kies je voor een verblijf in een kindvriendelijk hotel, waarvan er in Oostenrijk veel zijn, dan hoef je zelf bijna niets mee te nemen. Deze accommodaties beschikken over kinderstoelen, babybedden, flessenwarmers en allerlei andere zaken die belangrijk zijn. Veel hotels bieden bij het buffet vaak een aanbod van babyvoeding aan. Belangrijk is wel om dit van tevoren eerst even te controleren.

#7. Maak gebruik van de babyopvang

Wil je niet omstebeurt oppassen in het bergrestaurant, kies dan voor een hotel met babyopvang. In sommige gevallen wordt er zelfs 12 uur per dag op de kinderen gepast. De opvang wordt gedurende de dag, en zelfs met het diner, verzorgd door ervaren pedagogische medewerkers. Zo kunnen ook de ouders in alle rust en zonder zorgen een dagje op de piste staan.

#8. Wacht nog een paar jaar met skiles

Natuurlijk is de baby nog veel te klein om zelf te leren skiën. De eerste bochtjes leren de meeste kinderen pas op een leeftijd van vier of vijf jaar. Toch kunnen kinderen vanaf 3 jaar al op skiles, maar dan wordt er voornamelijk in de sneeuw gespeeld. Van lekker van een heuvel af sleeën met papa en mama genieten ze vaak al op jonge leeftijd!

#9. Ski niet met een baby op je rug

Regelmatig zie je ouders op de piste, die met een baby op hun rug skiën. Kinderartsen raden dit niet aan, vanwege het feit dat een valpartij altijd op de loer ligt. Bij een valpartij heeft de baby een valhoogte van 1,50 m. Hierbij heb je ook nog te maken met zwaartekracht en hellingsgraad. Daarnaast krijgen baby's die meeskiën op de rug van hun vader of moeder snel te maken met koude handen en voeten. Bij een valpartij of een aanvaring met een andere wintersporter kan dit nare gevolgen hebben voor de baby én op mentaal gebied voor de ouders. Begin er dus liever niet aan...

#10. Pak een wintersport met baby rustig aan

Melk drinken, luiers verschonen, spelen en een middagslaapje, ook tijdens de wintersport moet hier allemaal tijd voor gemaakt worden. Onderschat de tijd in de zon of de sneeuw niet en ga regelmatig naar binnen. Sleetje rijden of een tocht met een paardenslee zijn leuke activiteiten om de baby rustig aan de sneeuw te laten wennen. Pak het tijdens de wintersport met baby vooral rustig aan en plan niet te veel op één dag.

Wellicht ben je ook hierin geïnteresseerd

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen