Skip to navigation Skip to main content

Skitechniek: skistokken vasthouden (video)

Skistokken Vasthouden

Skistokken zijn standaard onderdeel van de ski-uitrusting en al vanaf de eerste les sleep je ze mee de berg op. Stokken bieden meer stabiliteit, dienen als ritme- en coördinatiehulp en maken het draaien van de bocht eenvoudiger. Maar hoe moet je skistokken nu eigenlijk vasthouden? Je wilt immers blessures als een skiduim voorkomen. Daarom legt Jasper je in deze video uit hoe je skistokken op de juiste manier vasthoudt tijdens het skiën.

Skistokken juist vasthouden om blessures als een skiduim te voorkomen

Veel skiërs dragen de bandjes van hun skistokken niet op de juiste manier om hun polsen. Hierdoor ontstaat gevaar tijdens een val of wanneer de stok ergens achter blijft hangen. Bij verkeerd gebruik van de lussen, kan de lus achter de duim klem komen te zitten. Het resultaat is een vervelende blessure aan de duim, ook wel skiduim genoemd. Bovendien biedt het bandje in dit geval geen goede ondersteuning.

Ondersteuning van je arm tijdens de stokinzet

Draag de bandjes van je skistokken altijd op de juiste manier om je pols, dan ondersteunt het bandje je arm tijdens het maken van een stokinzet en daarnaast blijft de lus tijdens een val niet achter de duim hangen. De stok zit nog wel vast aan de arm, maar de spieren en banden in je arm zijn een stuk sterker dan die van je duim.

De juiste manier

Maar wat is dan de juiste manier? Hier nog even kort stap voor stap op een rijtje.

  1. Je hand gaat van onder naar boven door de lus.
  2. Laat je hand over het bandje zakken, zodat het bandje tussen duim en wijsvinger komt te zitten.
  3. Pak nu het handvat van de skistok vast, terwijl het bandje tussen duim, wijsvinger en het handvat zit.
  4. De lus moet nu contact maken met je hand, zodat deze tijdens de stokinzet ondersteuning biedt. Zit het bandje te los, dan kun je deze strakker maken.

Skistokken gebruiken doe je zo ›

Hoe lang moet een skistok zijn?

Tot slot nog een hele belangrijke vraag: hoe lang moeten skistokken nu eigenlijk zijn? Skiën met te lange of te korte skistokken is niet fijn en bovendien niet bevorderlijk voor je skitechniek. Daarom is het belangrijk dat je skiet met de juiste maat en om die te kunnen bepalen is heel simpel. Draai de skistok om met het handvat op de grond. Pak de stok bij de teller vast (dat rondje onderaan de skistok). Wanneer je arm een hoek van 90 graden maakt, heb je de juiste maat.

140 - Winter - Jasper

Over Jasper

Skiën is meer dan een passie voor Jasper; het is zijn leven. Als kleine jongen had hij de smaak al snel te pakken en inmiddels is Gerlos in de winter zijn thuisbasis. Hier werkt Jasper al jaren als Landes skileraar.