Skip to navigation Skip to main content

Ski’s waxen, slijpen en meer tips voor het onderhoud van je wintersportmateriaal

Wax van ski krabben
© Bever

Ben jij de trotse bezitter van eigen ski’s en/of een snowboard, dan ontkom je er niet aan deze regelmatig te laten slijpen en waxen. Dit is niet alleen belangrijk voor functioneren van je materiaal in de sneeuw, maar ook voor het behoud van je ski’s en snowboard. In dit artikel vertellen we je alles over waxen, slijpen en geven we je meer tips voor het onderhoud van jouw wintersportmateriaal.

Waarom moet je je ski’s of snowboard laten waxen?

Eigenlijk is het heel simpel: zonder wax glijdt je ski niet. De onderkant van je ski of snowboard, het zogenaamde belag, kan niet glijden op de sneeuw zonder een laagje wax. De wax in combinatie met de druk op de sneeuw, zorgt dankzij de wrijving voor een klein laagje water, waardoor je daadwerkelijk glijdt. Hierdoor kun je niet alleen rechtuit glijden, maar ook het draaien en sturen gaat veel gemakkelijker. Kortom, het skiën of boarden kost minder moeite. Daarnaast is wax belangrijk voor het behoud van je ski’s of snowboard: het zorgt ervoor dat het belag niet uitdroogt en je materiaal dus langer meegaat.

Blik op ski's
© Bever
Ski's waxen is erg belangrijk

Waarom is slijpen zo belangrijk

Het regelmatig slijpen van je staalkanten is noodzakelijk om grip te houden op de piste. Zeker wanneer de sneeuw hard of ijzig is, zal je merken dat je je kanten hard nodig hebt om niet overdwars weg te glijden. Door de ski goed op z’n kant te zetten, boor je de kant als het ware in de sneeuw en kun je goed druk geven. Wanneer je een week verse sneeuw hebt, zal je merken dat je langer scherpe kanten houdt dan wanneer je op oude harde sneeuw of ijs skiet, dan worden de kanten sneller bot.

Hoe vaak moet je waxen en slijpen

Geef je ski’s of snowboard in ieder geval een wax- en slijpbeurt voor je op wintersport gaat. Afhankelijk van de sneeuwcondities kun je besluiten ze tijdens je vakantie nog een extra waxbeurtje te geven na 4/5 dagen en eventueel nog een keer te laten slijpen. Dit laatste is niet altijd nodig. Slijp je ski’s alleen wanneer het echt nodig is. Elke keer wordt er namelijk een klein stukje van de staalkant geslepen, waardoor je niet eindeloos door kunt gaan: op een gegeven moment zijn je staalkanten ‘op’ en je ski’s of snowboard dus ook. Wil je heel lief zijn voor je materiaal laat het dan ook waxen na je vakantie voor je je ski’s en snowboard voor maanden opbergt, op die manier voorkom je uitdroging.

In de skibinding klikken
© Bever
Het skiet zoveel fijner op goed gewaxte en geslepen ski's

Zelf doen of laten doen

Waxen en slijpen is een precies karweitje, waar je behoorlijk wat spullen en kennis voor nodig hebt. De meeste wintersporters laten het om die reden bij een wintersportwinkel doen, zoals bijvoorbeeld Bever. Wanneer het niet al te druk is in de winkel, kun je hier zelfs wachten terwijl ze je ski’s waxen.

Controle van de bindingen

Naast waxen en slijpen is het ook belangrijk dat je regelmatig je skibinding laat controleren. Dit kunnen ze ook in de winkel voor je doen tijdens een onderhoudsbeurt. Hier hebben ze een speciale machine die een val simuleert en op die manier test of je binding losgaat wanneer dit nodig is en of ze nog op de goede DIN-instelling staan. Voor een snowboard is het belangrijk dat je zelf regelmatig checkt of de schroeven van je binding op het board nog goed vastzitten.

Skibinding instellen
© Bever
Door de binding te laten controleren, weet je zeker dat de ski's uitschiet wanneer dat moet

Andere tips voor het behoud van je ski’s en snowboard

Als afsluiting hier nog enkele tips voor het behoud van je wintersportmateriaal:

  • Laat je ski’s of snowboard en schoenen altijd goed drogen tijdens je vakantie. Laat ze dus niet in de dakkoffer liggen, maar zet ze in het skihok. Zo zijn ze de volgende dag goed droog en voorkom je dat bijvoorbeeld je staalkanten kunnen gaan roesten of je natte/koude voeten krijgt.
  • Sluit altijd de schnallen van je skischoenen en doe ook je snowboardschoenen dicht wanneer je ze laat drogen of wegzet. Op die manier blijven ze goed in vorm.
  • Zet je materiaal pas weg voor de zomer wanneer alles helemaal goed droog is. Verstandig is om je binnenschoenen even een paar dagen uit je schoenen te halen. Zorg ervoor dat alles op een droge plek staat zonder direct zonlicht of verwarming.

 

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Bever.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.