Skip to navigation Skip to main content

Dit houdt de 2-G-regel in Oostenrijk in

53767 - Dit houdt de 2-G-regel in Oostenrijk in (3)

Sinds maandag 8 november geldt in heel Oostenrijk de 2-G-regel waar eerst de 3-G-regel gold . Oftewel: alleen toegang tot bepaalde faciliteiten met een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je corona hebt gehad. Met uitzondering op de skiliften, daar wordt deze maatregel pas op 15 november 2021 ingesteld. Maar hoe zit het nu precies met de 2-G-regel in Oostenrijk? In dit artikel praten we je bij over hoe je hieraan voldoet als je gevaccineerd of hersteld bent, waar de 2-G-regel geldt en hoe het nu precies zit met het 5-Stufenplan.

2-G-regel in Oostenrijk: hoe zit het precies?

Genezen van corona, een herstelbewijs in combinatie met een vaccinatiebewijs, vaccins waarbij één dosis voldoende is, volledig gevaccineerd met twee vaccinaties... We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De 2-G-regel in Oostenrijk geldt voor iedereen vanaf twaalf jaar. Hoe het precies zit lees je hieronder, maar bekijk voor de actuele regels altijd de officiële website van de Oostenrijkse overheid. Je vindt hier bovendien een duidelijke FAQ over de recent ingestelde 2-G-regel. Op dit moment is nog niet bekend hoe het precies zit met kinderen boven de twaalf jaar of kinderen die tijdens de vakantie twaalf worden. Voor schoolgaande kinderen in Oostenrijk geldt de zogeheten 'Ninja-Pass', maar of die er ook komt voor toeristen is nu nog niet bekend. Zodra dit wel het geval is, lees je dit op Snowplaza.nl


Gevaccineerd

Er zijn verschillende opties voor een vaccinatiebewijs:

 • Volledig gevaccineerd met twee vaccinaties van een door de EU goedgekeurd coronavaccin (o.a. BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Tussen beide vaccinaties moet minimaal 14 dagen zitten. Als dit het geval is, dan is het vaccinatiebewijs geldig vanaf de dag van de tweede vaccinatie tot maximaal 360 dagen. Op 6 december 2021 wordt dit ingekort naar een geldigheidsduur van 270 dagen.
 • Volledig gevaccineerd met een door de EU goedgekeurd coronavaccin waarbij één dosis voldoende is (Janssen/Johnson&Johnson). Dit bewijs geldt vanaf de 22e dag na de vaccinatie tot maximaal 270 dagen. Voor iedereen die gevaccineerd is met één dosis van het Janssen vaccin geldt dat dit bewijs per 3 januari 2022 komt te vervallen. Om de geldigheid ervan te behouden, is een tweede vaccinatie nodig. Tussen de eerste en tweede dosis moet minimaal 14 dagen zitten.
 • Je bent gevaccineerd met een door de EU goedgekeurd coronavaccin en je hebt je derde dosis ontvangen. Dit bewijs is geldig vanaf de dag van de derde prik tot maximaal 360 dagen. Ook voor dit bewijs wordt de geldigheidsduur op 6 december 2021 ingekort naar maximaal 270 dagen.
 • Eén vaccinatiedosis in combinatie met een coronabesmetting. Je hebt minimaal 21 dagen voor je vaccinatie corona gehad en kunt dit bewijzen met een positieve PCR-test. Je bent met een door de EU goedgekeurd coronavaccin gevaccineerd. In dit geval is je vaccinatiebewijs geldig vanaf de dag van de vaccinatie tot maximaal 360 dagen. Op 6 december 2021 wordt ook de geldigheidsduur van dit bewijs verkort naar maximaal 270 dagen.
 • De eerste vaccinatiedosis heb je gehad, maar je wacht nog op de tweede. In dit geval geldt er tot 6 december 2021 een overgangsfase, waarbij je voldoet aan de 2-G-regel als je ook een negatieve PCR-test kunt overleggen. Deze PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur.

Via de vaccinatiecalculator van de Oostenrijkse overheid kun je de geldigheid van jouw vaccin checken. De website ondervindt alleen op dit moment een update.

Genezen (herstelbewijs)

Heb je corona gehad en ben je genezen van de ziekte? Dan geldt dit als een herstelbewijs als je het aan kunt tonen aan de hand van een medisch attest of een bewijs van positieve PCR-test. Dit certificaat is geldig vanaf de 11e dag na de besmetting, tot maximaal 180 dagen.

Hier geldt de 2-G-regel

De 2-G-regel geldt voor toegang tot de volgende faciliteiten:

 • Kerstmarkten
 • Hotels en andere toeristische accommodaties (uitzondering als het gaat om een overnachting voor werk of noodzakelijke huisvesting)
 • In de horeca: après-ski bars, gewone bars, restaurants etc.
 • De culturele sector: theaters, bioscopen en opera's
 • Sport- en recreatievoorzieningen (met uitzondering op de skiliften, hier gaat de 2-G-regel op 15 november in)
 • Bezoek aan ziekenhuizen e.d.
 • Contactberoepen: o.a. kappers en schoonheidssalons

Bekijk hier een overzicht van alle coronamaatregelen in Oostenrijk

FFP2-mondkapjes in winkels, straks niet meer in skiliften

Naast dat de 2-G-regel nu van kracht is, is het ook op diverse plekken verplicht een FFP2-mondkapje te dragen. Deze regel geldt onder andere in winkels, bibliotheken en musea. Op dit moment is het ook nog verplicht een FFP2-mondkapje te dragen in gesloten skiliften, zoals gondels en stoeltjesliften met weerkap. Deze regel vervalt op 15 november, aangezien de liften dan alleen nog toegankelijk zijn met een 2-G-bewijs. Vind je het ongeacht de regels toch prettig een mondkapje te dragen? Dat mag natuurlijk gewoon. Hoe je die eenvoudig aan je helm bevestigt kun je hier bekijken.

Een FFP2-mondkapje bestel je eenvoudig bij Bol.com ›

Maatregelen afhankelijk van het 5-Stufenplan

Sinds het eind van de zomer werkt Oostenrijk met het 5-Stufenplan. Eerst waren de maatregelen afhankelijk van het aantal besmettingen in het land, maar dit is veranderd naar het aantal IC-bedden dat op dat moment bezet is. Van Stufe 1 t/m 5 worden de nationaal geldende maatregelen steeds strenger. Afhankelijk van het aantal besmettingen in een deelstaat, mag de deelstaatregering bepalen de regels daar op te schroeven. Bovendien kan de Oostenrijkse overheid, ongeacht het aantal bezette IC-bedden, besluiten de regels aan te scherpen. Op dit moment zijn er iets meer dan 400 bedden bezet, maar toch gelden de maatregelen die bij Stufe 2, 3 en 4 horen. De volgende maatregelen horen bij de verschillende Stufen.

 • Stufe 1: geldt bij een bezetting van 200 bedden of meer (10%). FFP2-masker waar eerst een gewoon mondkapje was toegestaan, voor ongevaccineerden ook een mondkapje in winkels, 3-G-regel bij events vanaf 25 personen en antigeentests niet 48 uur, maar 24 uur geldig.
 • Stufe 2: geldt bij een bezetting van 300 bedden of meer (15%). Deze regel gaat 7 dagen na het overschrijden van de grens van het aantal bezette IC-bedden in. 2-G-regel voor nachthoreca en grote events zonder toegewezen zitplaatsen, thuistests niet meer geldig voor 3-G-bewijs.
 • Stufe 3: geldt bij een bezetting van 400 bedden of meer (20%). Gaat meteen in na overschrijden grens aantal bezette IC-bedden. Voor de 3-G-regel wordt alleen een PCR-test nog als officieel testbewijs gezien.
 • Stufe 4: geldt bij een bezetting van 500 bedden of meer (25%). Daar waar de 3-G-regel gold, geldt nu de 2-G-regel. Alleen toegang tot bepaalde faciliteiten voor genezen en herstelde personen.
 • Stufe 5: geldt bij een bezetting van 600 bedden of meer (30%). Strenge regels voor iedereen die niet gevaccineerd is: alleen nog uit huis voor werk en noodzakelijke voorzieningen.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.