Sinds maandag 8 november geldt in heel Oostenrijk de 2-G-regel waar eerst de 3-G-regel gold. Oftewel: alleen toegang tot bepaalde faciliteiten met een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je corona hebt gehad. Met uitzondering op de skiliften, daar wordt deze maatregel pas op 15 november 2021 ingesteld. Maar hoe zit het nu precies met de 2-G-regel in Oostenrijk? In dit artikel praten we je bij over hoe je hieraan voldoet als je gevaccineerd of hersteld bent, waar de 2-G-regel geldt en hoe het nu precies zit met het 5-Stufenplan.
Genezen van corona, een herstelbewijs in combinatie met een vaccinatiebewijs, vaccins waarbij één dosis voldoende is, volledig gevaccineerd met twee vaccinaties... We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De 2-G-regel in Oostenrijk geldt voor iedereen vanaf twaalf jaar. Hoe het precies zit lees je hieronder, maar bekijk voor de actuele regels altijd de officiële website van de Oostenrijkse overheid. Je vindt hier bovendien een duidelijke FAQ over de recent ingestelde 2-G-regel. Op dit moment is nog niet bekend hoe het precies zit met kinderen boven de twaalf jaar of kinderen die tijdens de vakantie twaalf worden. Voor schoolgaande kinderen in Oostenrijk geldt de zogeheten 'Ninja-Pass', maar of die er ook komt voor toeristen is nu nog niet bekend. Zodra dit wel het geval is, lees je dit op Snowplaza.nl
Er zijn verschillende opties voor een vaccinatiebewijs:
Via de vaccinatiecalculator van de Oostenrijkse overheid kun je de geldigheid van jouw vaccin checken. De website ondervindt alleen op dit moment een update.
Heb je corona gehad en ben je genezen van de ziekte? Dan geldt dit als een herstelbewijs als je het aan kunt tonen aan de hand van een medisch attest of een bewijs van positieve PCR-test. Dit certificaat is geldig vanaf de 11e dag na de besmetting, tot maximaal 180 dagen.
De 2-G-regel geldt voor toegang tot de volgende faciliteiten:
Naast dat de 2-G-regel nu van kracht is, is het ook op diverse plekken verplicht een FFP2-mondkapje te dragen. Deze regel geldt onder andere in winkels, bibliotheken en musea. Op dit moment is het ook nog verplicht een FFP2-mondkapje te dragen in gesloten skiliften, zoals gondels en stoeltjesliften met weerkap. Deze regel vervalt op 15 november, aangezien de liften dan alleen nog toegankelijk zijn met een 2-G-bewijs. Vind je het ongeacht de regels toch prettig een mondkapje te dragen? Dat mag natuurlijk gewoon. Hoe je die eenvoudig aan je helm bevestigt kun je hier bekijken.
Een FFP2-mondkapje bestel je eenvoudig bij Bol.com ›
Sinds het eind van de zomer werkt Oostenrijk met het 5-Stufenplan. Eerst waren de maatregelen afhankelijk van het aantal besmettingen in het land, maar dit is veranderd naar het aantal IC-bedden dat op dat moment bezet is. Van Stufe 1 t/m 5 worden de nationaal geldende maatregelen steeds strenger. Afhankelijk van het aantal besmettingen in een deelstaat, mag de deelstaatregering bepalen de regels daar op te schroeven. Bovendien kan de Oostenrijkse overheid, ongeacht het aantal bezette IC-bedden, besluiten de regels aan te scherpen. Op dit moment zijn er iets meer dan 400 bedden bezet, maar toch gelden de maatregelen die bij Stufe 2, 3 en 4 horen. De volgende maatregelen horen bij de verschillende Stufen.
Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.
2 jul | Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport |
1 jul | Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen |
29 jun | Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt |