Skip to navigation Skip to main content

Vanaf vandaag 2-G-regel in Oostenrijk: o.a. voor de horeca

53759 - Vanaf vandaag 2-G-regel in Oostenrijk: o.a. voor de horeca (3)

De Oostenrijkse overheid heeft afgelopen vrijdag tijdens een persconferentie aangekondigd de regels flink aan te scherpen. Het land werkt sinds kort met het 5-Stufenplan, waarbij de coronaregels afhankelijk zijn van het aantal bezette IC bedden. Aangezien de aantallen oplopen, geldt per vandaag overal de 2-G-regel waar eerst de 3-G-regel gold, met uitzondering op de werkvloer. Voor onder andere toegang tot de horeca is een PCR-test niet meer geldig en mag je alleen naar binnen als je gevaccineerd bent of genezen.

2-G-regel voor horeca en meer

Voor niet-gevaccineerde en niet-genezen personen is het vandaag een stuk moeilijker geworden in Oostenrijk. Wie niet voldoet aan de zogenaamde 2-G-regel krijgt tot bepaalde faciliteiten geen toegang meer. Vanwege het toenemende aantal besmettingen en het oplopende aantal van bezette IC bedden gelden per vandaag de regels die bij Stufe 2, 3 en 4 horen. Deze regel geldt onder andere voor toegang tot:

  • Restaurants en bars
  • Nachthoreca: discotheken, clubs en après-ski bars
  • Accommodaties (behalve als het gaat om noodzakelijke huisvesting of een verblijf voor werk)
  • Ziekenhuizen (vanaf 16 jaar)
  • Events vanaf 25 personen
  • Fitnessruimtes

Daar waar de 2-G-regel niet geldt, onder andere in winkels, musea en bibliotheken, is het vanaf vandaag verplicht een FFP2-mondkapje te dragen.

Hoge boetes bij overtreding van de regels

Wie de regels overtreedt kan hoge boetes verwachten. Voor exploitanten van horecabedrijven, zoals hotels, kan de boete oplopen tot wel € 3600,- en voor klanten tot wel € 500,-. Het Ministerie van Binnenlandse zaken heeft voor de controle hierop een beroep gedaan op de ambtenaren die voorheen verantwoordelijk waren voor de uitreiscontroles van gebieden met een hoge incidentie. Er gelden sinds het ingaan van de nieuwe regels geen binnenlandse inreisbeperkingen meer in Oostenrijk.

Vanaf 15 november ook 2-G-regel in skiliften

Tot 15 november kun je nog van de liften gebruikmaken als je niet gevaccineerd of genezen bent. Tot die dag geldt hier nog de 3-G-regel, daarna verandert het hier ook naar de 2-G-regel. Bovendien vervalt dan de FFP2-mondkapjesplicht die nu geldt in gesloten skiliften, zoals gondels en stoeltjesliften met weerkap. Je hoeft dan dus geen mondkapje meer te dragen. Echter, voor wie niet aan de 2-G-regel voldoet is een wintersport nu wel extra moeilijk, aangezien je met alleen een negatief testbewijs niet meer in een hotel of andere toeristische accommodatie mag overnachten.

2-G-regel: hoe zit het precies?

We kunnen het ons voorstellen dat alle maatregelen je af en toe een beetje duizelen. Daarom nog even kort op een rij hoe het zit met de 2-G-regel in Oostenrijk:

  • Gevaccineerd: een eerste optie is een bewijs van volledige vaccinatie met een door de EU goedgekeurd coronavaccin dat minimaal 22 en maximaal 360 dagen oud is (dit wordt 270 dagen vanaf 6 december). een andere optie is een bewijs van genezing in combinatie met één vaccinatiedosis (maximaal 270 dagen geldig). Belangrijk voor iedereen die gevaccineerd is met één dosis Janssen: dit bewijs van inenting verliest de geldigheid op 3 januari 2022. Om dit bewijs weer geldig te laten worden, dient er minimaal 14 dagen na de eerste dosis een tweede dosis te worden gezet.
  • Genezen: een medisch attest waar in staat dat je genezen bent van corona. Dit bewijs mag niet ouder zijn dan 180 dagen.

Bekijk hier alle coronamaatregelen voor Oostenrijk
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.