23 november 2021 door Florien in Nieuws

Wil jij tijdens skiseizoen 2021/2022 op wintersport en ben je benieuwd hoe het nu zit met corona in Oostenrijk, het reisadvies en de bijbehorende regels? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen met betrekking tot een wintersport en het coronavirus voor je bij, kun je lezen welke regels er gelden en of een skivakantie wel of niet mogelijk is. Op dit moment staat het reisadvies voor Oostenrijk op geel. Wel geldt er sinds maandag 22 november een strenge lockdown. Deze eindigt uiterlijk op 13 december voor gevaccineerden. Alle regels en informatie over corona en een wintersport in Oostenrijk lees je verder op deze pagina.

Dit artikel wordt regelmatig ge-update. Aan de hand van de datum boven dit blog kun je zien wanneer de laatste update is doorgevoerd. Op die manier hopen we jou op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen met betrekking tot een wintersport in Oostenrijk en de huidige coronasituatie. Controleer voor vertrek ook altijd de officiële kanalen van de Oostenrijkse en Nederlandse overheid.

Reisadvies Oostenrijk: code geel

Het reisadvies voor Oostenrijk is geel. Dit betekent dat een vakantie in het land mogelijk is, maar dat je wel rekening dient te houden met bepaalde veiligheids- en/of gezondheidsrisico’s vanwege corona. Afhankelijk van de kleurcode van het land van herkomst, gelden er inreisregels. Welk land welke kleurcode heeft, is terug te zien op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. De kleurcode voor Nederland is op dit moment donker rood. Vooralsnog betekent dit dat je het land in mag reizen wanneer je getest, genezen of gevaccineerd bent en je hiervan een bewijs in het Duits of Engels kunt laten zien. Bijvoorbeeld met de CoronaCheck-app. 

Lockdown

Sinds maandag 22 november is heel Oostenrijk in Lockdown. Deze lockdown geldt voor iedereen, ongeacht of je in het bezit bent van een geldig herstel- of vaccinatiebewijs. Toeristische accommodaties zijn gesloten en restaurants mogen alleen open voor afhaalmaaltijden. Men mag het huis alleen nog verlaten voor school, werk en voorzieningen van de eerste levensbehoefte (supermarkt, dokter, apotheek). Na 10 dagen volgt er een evaluatie en wordt er besloten of de lockdown verlengd wordt. 

De lockdown eindigt sowieso voor gevaccineerden op 13 december.

corona wintersport Oostenrijk 2021/2022
Je kunt op dit moment gewoon op wintersport naar Oostenrijk

Dekking reisverzekering Oostenrijk en het coronavirus

Het is verstandig om voordat je op wintersport gaat naar Oostenrijk goed te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering. Hoe gaan zij om met de kleurcodes can de reisadviezen en het coronavirus? Veel reisverzekeringen zeggen bij code oranje schade als gevolg van corona niet te dekken, maar er zijn enkele uitzonderingen als het reisadvies bijvoorbeeld tijdens de reis van kleur verandert. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel, maar check altijd of dit ook voor jouw reisverzekering geldt. 

Let op: bij veel verzekeringen moet je, ongeacht corona, een extra wintersportdekking afsluiten als je op wintersport gaat.

Op wintersport met de CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app van de overheid werkt sinds 1 juli 2021 internationaal. Met behulp van deze app kun je een QR-code maken van je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs van een negatieve testuitslag. Op die manier kun je tijdens je wintersport in Oostenrijk eenvoudig laten zien wat jouw coronastatus is. Wanneer je niet in het bezit bent van een smartphone of als het je allemaal te ingewikkeld is met de app, kun je de QR-code ook online aanmaken en uitprinten.

CoronaCheck-app wintersport
Met de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid kun je jouw coronastatus tonen

Groene pas, 3-G & 2-G-regel

Op veel plekken in Oostenrijk is de zogenaamde ‘Grüner Pass’ (groene pas/3-G-regel/2-G-regel) verplicht. Deze pas geeft jouw coronastatus aan en laat dus zien of je gevaccineerd, genezen of getest bent. Alleen als je hier aan voldoet, krijg je toegang tot bepaalde faciliteiten. Hoe dit precies zit?

LET OP: sinds maandag 22 november geldt er in heel Oostenrijk een lockdown. Na 10 dagen volgt er een evaluatie en wordt besloten of deze verlengd wordt. Op 13 december eindigt de lockdown sowieso voor niet-gevaccineerden. Op dit moment geldt de 2-G-regel onder andere een bezoek aan de dierenarts. Om Oostenrijk in te mogen reizen is voldoen aan de 2,5-G-regel verplicht. Dit houdt in een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur (antigeentesten niet meer geldig). Uitzondering op deze regel zijn mensen die voor werk of school naar het land reizen, voor hen geldt nog wel de 3-G-regel, maar een antigeentest is nog maar 24 uur geldig.

 • Genezen: dit bewijs is geldig vanaf de 11e dag na de besmetting tot maximaal 180 dagen. De verklaring is op basis van een medisch attest dat zegt dat je officieel besmet bent geweest met corona (bewijs van positieve PCR-test).
 • Gevaccineerd: er zijn verschillende opties:
  1.) Twee vaccinaties van een door de EU goedgekeurd vaccin (o.a. BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Tussen beide vaccinaties moet minimaal 14 dagen zitten. Dit vaccinatiebewijs is geldig vanaf de dag van de tweede vaccinatie voor maximaal 360 dagen. Let op: dit wordt verkort naar 270 dagen vanaf 6 december 2021.
  2.) Je hebt één vaccinatiedosis ontvangen van een door de EU goedgekeurd vaccin, waarbij één dosis voldoende is (Janssen/Johnson&Johnson). Dit bewijs geldt vanaf de 22e dag na de vaccinatie tot maximaal 270 dagen. Ben je gevaccineerd met één dosis van het Janssen vaccin? Dit bewijs verliest op 3 januari 2022 de geldigheid. Om een geldig bewijs te blijven behouden, dien je een tweede dosis te ontvangen. Tussen de eerste en tweede dosis van de vaccinatie moet minimaal 14 dagen zitten.
  3.) Je hebt je derde vaccinatiedosis ontvangen. Dit bewijs is geldig voor 360 dagen vanaf de derde prik. Let op: dit wordt op 6 december 2021 verkort naar 270 dagen.
  4.) Je hebt minimaal 21 dagen voor je vaccinatie corona gehad en kunt dit bewijzen met een positieve PCR-test. Je hebt een door de EU goedgekeurd vaccin ontvangen en het vaccinatiebewijs is geldig vanaf de dag van de vaccinatie tot maximaal 360 dagen. Dit wordt op 6 december verkort naar 270 dagen.
  5.) Je hebt je eerste dosis gehad, maar nog niet je tweede dosis. Er geldt in dit geval een overgangsperiode tot 6 december, waarbij je voldoet aan de 2-G-regel als je het bewijs van je vaccinatie kunt overleggen in combinatie met een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur.
 • Getest: voor iedereen die niet genezen of gevaccineerd is, is het voorleggen van een negatieve coronatest verplicht. Een PCR-test is 72 uur geldig, een antigeentest 24 uur.

Belangrijk: bij de 2-G-regel is het testen niet meer van toepassing: je hebt alleen toegang als gevaccineerde of genezen persoon. Een uitzondering is hierboven te lezen bij punt 5 van het vaccinatiebewijs.

5-Stufenplan

Sinds kort werkt de Oostenrijkse overheid met het 5-Stufenplan. Dit plan stelt dat de coronamaatregelen afhankelijk zijn van het aantal IC-bedden dat op dat moment bezet is. Stufe 1 geldt bij een bezetting van meer dan 200 bedden, Stufe 2 bij een bezetting van meer dan 300 bedden, Stufe 3 bij ruim 400 bedden, Stufe 4 bij ruim 500 bedden en Stufe 5 bij een bezetting van meer dan 600 bedden. Bij Stufe 5 zijn de regels het strengst. Vanaf Stufe 2 kan ook de 2-G-regel gaan gelden om toegang te krijgen tot bepaalde gelegenheden, zoals bijvoorbeeld de nachtgastronomie (waar ook de après-ski toe behoort). Afhankelijk van de bezetting van het aantal IC-bedden en het aantal besmettingen per deelstaat, mogen de deelstaten ook zelf bepalen de regels aan te scherpen. Bekijk hier welke regels er per deelstaat gelden >

De Oostenrijkse overheid kan ongeacht de bezetting op de IC-bedden toch besluiten de maatregelen aan te scherpen. Dat is afgelopen vrijdag 19 november ook gedaan: het land gaat vanaf maandag 22 november in lockdown voor maximaal 20 dagen.

Algemene coronaregels in Oostenrijk

De Oostenrijkse overheid heeft voor heel Oostenrijk coronaregels opgesteld om besmettingsrisico’s zo klein mogelijk te houden. De regels hangen af van het hierboven beschreven 5-Stufenplan, maar het kan wel zijn dat de regels per deelstaat verschillen. De volgende algemene regels gelden in Oostenrijk.

 • Afstand houden: sinds 1 juli zijn alle afstandsregels komen te vervallen, maar de afstand wordt wel aangeraden.
 • Mondkapjes: het dragen van een FFP2-mondkapje is op diverse verplicht in alle overdekte ruimtes, onder andere in winkels, tankstations, musea en bibliotheken. Deze mondkapjesplicht geldt ook in het openbaar vervoer en in gondels. Daar waar de 2-G-regel van kracht is, vervalt de mondkapjesplicht.
 • Avondklok: er is op dit moment geen avondklok van kracht.
 • Thuisblijven als je ziek bent/klachten hebt: Net zoals in Nederland blijf je thuis bij griep- en of verkoudheidsklachten en laat je je testen.
 • Fysiek contact: vermijd fysiek met mensen die niet tot jouw huishouden behoren. Schud geen handen en knuffel elkaar niet.
 • Hygiëne: hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht. Was je handen regelmatig of gebruik een alcoholhoudend desinfectiemiddel.
 • Evenementen: niet toegestaan

Op wintersport: reizen, in en door Oostenrijk voor je vakantie

 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats.
 • 2,5-G-regel: sinds 22 november geldt er in Oostenrijk een strenge lockdown. Je mag het land nog wel inreizen, maar alleen als je voldoet aan de 2,5-G-regel: herstelbewijs, vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test. Een negatieve antigeentest is niet meer geldig. Uitzondering op deze regel zijn mensen die voor werk of school naar het land reizen, voor hen geldt nog wel de 3-G-regel, maar een antigeentest is nog maar 24 uur geldig.
 • Doorreis: op wintersport naar Italië of Zwitserland en reizen door Oostenrijk? Je mag vrij door Oostenrijk reizen, maar houdt er rekening mee dat je nergens kunt overnachten. Rijd je via Duitsland naar Oostenrijk? Ook door dat land mag je vrij reizen, maar houd er wel rekening mee dat overnachten niet overal mogelijk is. Bekijk hier een overzicht per Duitse deelstaat wat qua reizen en toerisme wel of niet is toegestaan >
 • Reisadvies: code geel. Een vakantie is toegestaan, maar houd rekening met veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege COVID-19 en de lockdown tot maximaal 13 december. Toeristische accommodaties zijn gesloten. Iedereen vanaf 12 jaar dient bij aankomst in Oostenrijk zijn of haar coronastatus te laten zien (genezen, gevaccineerd, getest). Kun je dit niet, dan moet je binnen 24 uur na aankomst een coronatest af laten nemen en verplicht dit formulier invullen. Ook bij terugkomst in Nederland is het verplicht om je coronastatus te laten zien.
 • Openbaar vervoer (bus/trein/tram/boot/metro) en vliegtuig: toegestaan, maar het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht.
 • Vliegtuig: reis je met het vliegtuig, dan dien je een ingevulde gezondheidsverklaring bij je te hebben.
Autorijden in Oostenrijk
Reis jij binnenkort naar Oostenrijk?

Horeca en Oostenrijk

Door de lockdown die sinds 22 november in heel Oostenrijk geldt, is de horeca alleen geopend voor afhaalmaaltijden. Deze duurt voor gevaccineerden tot uiterlijk 13 december. Vanaf dat moment zullen waarschijnlijk de volgende regels weer gelden:

 • Het dragen van een mondkapje als je door het restaurant of de bar loopt is niet meer verplicht.
 • Er geldt geen maximum aantal personen per tafel en ook is er geen eindtijd om de horecazaak te sluiten.
 • Je moet wel je gegevens achterlaten voor eventueel bron- en contactonderzoek.
 • Voor een bezoek aan de horeca dien je te voldoen aan een van de 2-G's: je moet kunnen laten zien dat je gevaccineerd of genezen bent van COVID-19.
 • Tot de nachtelijke horeca, zoals discotheken en clubs, krijg je alleen toegang met de 2-G-regel.
Horeca Oostenrijk coronaregels
De horeca is op dit moment gewoon open in Oostenrijk

Après-ski in Oostenrijk en corona

Op dit moment geldt er in heel Oostenrijk een lockdown. Aprè-ski bars zijn gesloten.

Hotels, appartementen, chalets en pensions in Oostenrijk

 • Alle toeristische accommodaties in Oostenrijk zijn gesloten vanwege de lockdown die sinds 22 november geldt. Deze duurt tot uiterlijk 13 december voor gevaccineerden. Hierna zullen waarschijnlijk de volgende regels weer gelden.
 • Je laat je coronastatus zien bij het inchecken (gevaccineerd of genezen).
 • Voor toegang tot toeristische accommodaties is de 2-G-regel verplicht. Deze regel geldt niet voor een verblijf vanwege noodzakelijke huisvesting of als het gaat om een verblijf voor werk.
Hotels appartementen Oostenrijk wintersport en corona
Accommodaties zijn geopend voor toeristische doeleinden

Coronaregels in winkels

Even naar de supermarkt voor boodschappen in het appartement of wat winkels met mooie skispullen bekijken? Op dit moment zijn alle winkels in Oostenrijk geopend en geldt er geen maximum aantal bezoekers. Waar je wel rekening mee moet houden:

 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht in onder andere winkels, tankstations, banken, drogisterijen en apotheken.
 • Maak gebruik van de middelen om je handen mee te desinfecteren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.

Openbaar vervoer

Mag je tijdens skiseizoen 2021/2022 gewoon met de skibus naar de piste? Op dit moment is het antwoord daarop ja. Het openbaar vervoer is voor iedereen toegankelijk, maar wel met een FFP2-mondkapje. Al het regionale openbaar vervoer rijdt volgens de normale dienstregeling, maar bij internationale- en nachttreinen is deze in verband met corona nog beperkt. Reizen met de taxi is toegestaan, maar ook hier is een mondkapje verplicht en mogen er maximaal twee personen naast elkaar zitten.

Skigebieden in Oostenrijk

Sinds 22 november geldt er in Oostenrijk een strenge lockdown. Inmiddels is bekendgemaakt dat de skigebieden wel open mogen blijven. Skiën en snowboarden wordt gezien als een individuele sport in de natuur en daarvoor mag je tijdens de lockdown wel je huis verlaten. Een aantal skigebieden heeft inmiddels aangekondigd open te blijven. Onder andere de Kitzsteinhorn bij Kaprun en de Stubaier Gletscher

Bekijk het aanbod voor skiseizoen 2021/2022 bij Chalet.nl

Skiën Oostenrijk corona skiseizoen 2021/2022
Je kunt al in verschillende skigebieden skiën in Oostenrijk

Skiliften Oostenrijk

Door de lockdown zijn de skigebieden gesloten. Na opening zullen de volgende regels gelden:  

 • De geldende regels voor de liftgebouwen staan bij de ingang beschreven.
 • De regel voor het verplicht dragen van een FFP2-mondkapje is op 15 november komen te vervallen.
 • 2-G-regel voor toegang tot de skiliften: getest, genezen of gevaccineerd. Dit wordt gecontroleerd bij de kassa's van de skiliften waar je een skipas koopt.
Skiliften
Er gelden bepaalde regels voor toegang tot de skiliften

Overige faciliteiten

 • Wellness en zwembaden: gesloten vanwege de lockdown
 • Dierentuinen en attractieparken: gesloten vanwege de lockdown
 • Kerstmarkten en kerstevents: mogen door de lockdown niet plaatsvinden.

FAQ: meest gestelde vragen en antwoorden wintersport Oostenrijk en corona

Heb je vragen over hoe het nou precies zit met testen, de 3-G-regel of 2-G-regel en of je wel of niet op wintersport mag naar Oostenrijk? De meest gestelde vragen en antwoorden lees je hieronder.

Mag ik op wintersport naar Oostenrijk? Het reisadvies voor Oostenrijk staat op geel. Een vakantie is toegestaan, maar houd rekening met veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege corona. Wel gelden er inreisregels. Zo dien je te voldoen aan de 3-G-regel (getest, genezen of gevaccineerd). Vanaf 22 november tot uiterlijk 12 december geldt er een lockdown en is een vakantie niet mogelijk.

Is een coronatest verplicht als je op wintersport gaat naar Oostenrijk? Ja als je geen geldig herstel- of vaccinatiebewijs hebt. Je moet bij aankomst een negatieve test kunnen tonen en als je die niet hebt, moet je binnen 24 uur een coronatest afnemen. De testplicht geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Welke coronatesten zijn geldig in Oostenrijk om het land in te mogen reizen? Een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. 

Vanaf wanneer gaat de geldigheid van de coronatest in? Vanaf het moment van testen, niet pas als de uitslag binnen is.

Zijn kinderen verplicht zich te laten testen voor een wintersport in Oostenrijk? De testplicht geldt op dit moment voor kinderen vanaf 12 jaar.

Wat kost een coronatest? In de meeste gevallen is testen in Oostenrijk gratis (antigeentest of een zelftest onder toezicht). Soms moet je wel voor een PCR-test betalen.

Moet een coronatest aan bepaalde voorwaarden voldoen? Ja, je dient een medisch certificaat of een testresultaat te laten zien dat is afgegeven door een erkende instantie. Dit resultaat moet in het Duits of Engels te lezen zijn en je mag dit zowel analoog als digitaal bij je hebben. Met de CoronaCheck-app kun je een QR-code hiervoor aanmaken.

Moet je vooraf registreren om Oostenrijk in te mogen reizen? Nee, mits je aan de 2,5-G-regel voldoet. Zo niet, dan moet je binnen 24 uur testen en dit formulier invullen.

Hoe kom ik achter de kleurcode van Nederland en de bijbehorende inreisregels? Die kun je bekijken op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Geldt er een quarantaineplicht voor Oostenrijk? Er geldt geen quarantaineplicht, wel geldt er nu een lockdown.

Wat is de Grüner Pass? Dit is de groene pas, oftewel het bewijs van jouw coronastatus. In Nederland is hiervoor de CoronaCheck-app gemaakt. Die laat zien of je genezen, getest of gevaccineerd bent.

Wat zijn de 3 G’s? Genesen (genezen), Getested (getest) of Geimpft (gevaccineerd).

Wat zijn de 2 G’s? Genesen (genezen) of Geimpft (gevaccineerd).

Wat betekent 2,5-G? GGenesen (genezen) of Geimpft (gevaccineerd) Getested (getest) met een PCR-test.

Moet mijn coronastatus laten zien in berghutten, bars en restaurants? Ja voor toegang moet je kunnen bewijzen of je genezen of gevaccineerd bent. 

Mag ik mijn tweede huis in Oostenrijk bezoeken? Dat mag. Houd wel rekening met de inreisregels.

Officiële kanalen Oostenrijkse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden over de actuele coronasituatie, coronaregels en het reisadvies voor een wintersport in Oostenrijk tijdens skiseizoen 2021/2022. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Oostenrijk biedt allerlei aanvullende informatie omtrent corona en de maatregelen die momenteel gelden in het land. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen