Skip to navigation Skip to main content

Wintersport Oostenrijk 2021/2022: regels en reisadvies corona

52745 - Wintersport Oostenrijk 2021/2022: regels en reisadvies corona (9)

LET OP: Dit artikel wordt niet meer ge-update. Voor meer informatie over de coronaregels waar je tijdens een wintersport in Oostenrijk rekening mee moet houden, verwijzen we je door naar Nederlandwereldwijd.nl en de website van de Oostenrijkse overheid .

Wil jij op wintersport en ben je benieuwd hoe het nu zit met corona in Oostenrijk, het reisadvies en de regels? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen met betrekking tot een wintersport in de Oostenrijkse bergen en het coronavirus voor je bij. Zo kun je lezen welke coronaregels er nu gelden en of een skivakantie wel of niet mogelijk is. Oostenrijk heeft een groen reisadvies, wat betekent dat je op skivakantie kunt naar het land. Wel geldt er voor toegang 3G (genezen, gevaccineerd of getest) en dien je met een aantal coronaregels rekening te houden. Hoe dit precies zit? Alle regels en informatie over corona en een wintersport in Oostenrijk lees je verder op deze pagina.

Reisadvies Oostenrijk: code groen

Het reisadvies voor Oostenrijk is groen: een vakantie in het land is mogelijk. Vanaf 24 maart gelden er weer een aantal strengere regels. Naast de basisregels, zijn vanaf deze datum mondkapjes opnieuw verplicht in alle openbare binnenruimten. Dat betekent dat je in winkels, het openbaar vervoer, horeca, culturele instellingen, ziekenhuizen andere openbare, gesloten ruimten een mondkapje moet dragen. Daarnaast komt op sommige plekken de 3-G-regel terug, bijvoorbeeld in de nachthoreca of bij evenementen met meer dan 100 man waar geen vaste zitplekken zijn. Hier komt de mondkapjesplicht dan te vervallen. Voor toegang tot het land geldt nog altijd 3G. Iedereen vanaf 12 jaar moet zijn of haar coronastatus kunnen tonen (genezen, getest of gevaccineerd).

52745 - (41)
Ga jij op wintersport naar Oostenrijk?

Dekking reisverzekering Oostenrijk en het coronavirus

Het is verstandig om voordat je op wintersport gaat naar Oostenrijk goed te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering. Hoe gaan zij om met de kleurcodes can de reisadviezen en het coronavirus? Veel reisverzekeringen zeggen bij code oranje schade als gevolg van corona niet te dekken, maar er zijn enkele uitzonderingen als het reisadvies bijvoorbeeld tijdens de reis van kleur verandert. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel, maar check altijd of dit ook voor jouw reisverzekering geldt.

Let op: bij veel verzekeringen moet je, ongeacht corona, een extra wintersportdekking afsluiten als je op wintersport gaat.

Op wintersport met de CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app van de overheid werkt sinds 1 juli 2021 internationaal. Met behulp van deze app kun je een QR-code maken van je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs van een negatieve testuitslag. Op die manier kun je tijdens je wintersport in Oostenrijk eenvoudig laten zien wat jouw coronastatus is. Wanneer je niet in het bezit bent van een smartphone of als het je allemaal te ingewikkeld is met de app, kun je de QR-code ook online aanmaken en uitprinten.

52745 - (42)
Met de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid kun je jouw coronastatus tonen

3G voor toegang tot Oostenrijk

Om Oostenrijk in te mogen reizen, dien je te beschikken over een geldig herstel- of vaccinatiebewijs of een negatieve test. Dit wordt ook wel de 'Grüner Pass' genoemd. Je coronastatus kun je tonen middels je QR-code in de hierboven genoemde app.

 • Genezen: dit bewijs is geldig vanaf de 11e dag na de besmetting tot maximaal 180 dagen (6 maanden).
 • Gevaccineerd: er zijn verschillende opties:
  1.) Twee vaccinaties van een door de EU goedgekeurd vaccin (o.a. BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Tussen beide vaccinaties moet minimaal 14 dagen zitten. Dit vaccinatiebewijs is geldig vanaf de dag van de tweede vaccinatie voor maximaal 180 dagen. Daarna is een booster nodig om geldigheid te behouden. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt dat het vaccinatiebewijs 210 dagen geldig is.
  2.) Je hebt minimaal 21 dagen voor je vaccinatie corona gehad en kunt dit bewijzen met een positieve PCR-test. Je hebt daarna een door de EU goedgekeurd vaccin ontvangen en het vaccinatiebewijs is geldig vanaf de dag van de vaccinatie tot maximaal 180 dagen.
  3.) Je hebt je derde vaccinatiedosis (booster) ontvangen. Dit bewijs is geldig voor 270 dagen vanaf de derde prik.
  4.) Je hebt twee doses gehad van de vaccinatie en bent daarna hersteld van het virus. Of andersom: je bent hersteld en hebt daarna twee vaccinaties gehad. In beide gevallen is vanaf de dag van de prik of de genezing het bewijs 270 dagen geldig.
 • Getest: een PCR-test is 72 uur geldig, een antigeentest 24 uur.

Algemene coronaregels in Oostenrijk

Sinds 24 maart gelden er opnieuw verscherpte maatregelen in Oostenrijk:

 • Mondkapjesplicht in alle openbare binnenruimten: het dragen van een mondkapje is overal weer verplicht. In winkels, het openbaar vervoer, horeca, ziekenhuizen, supermarkten, culturele instellingen zoals theaters en musea en evenementen met meer dan 100 mensen moet er een mondkapje worden gedragen. In de horeca mag het mondkapje op de plek af worden gedaan.
 • 3-G-regel in nachthoreca en grote evenementen: clubs, bars, après-ski en andere uitgaansgelegenheden kunnen ervoor kiezen de 3-G-regel te hanteren. Dat betekent dat je bij binnenkomst je coronastatus moet tonen: gevaccineerd, genezen of getest. In dit geval vervalt de mondkapjesplicht. Ook organisatoren van grote evenementen waar meer dan 100 aanwezigen zijn, zonder vaste zitplekken, kunnen voor toegang met 3-G kiezen. Overal waar de 3-G-regel geldt, vervalt de mondkapjesplicht.
 • Versoepelde quarantaineregels: ben je besmet geraakt met het virus, dan kan de quarantaineperiode verkort worden tot vijf dagen. Op de vijfde dag mag je dan weer naar buiten, mits je al 48 uur klachtenvrij bent.
 • Thuisblijven als je ziek bent/klachten hebt: blijf je thuis bij griep- en of verkoudheidsklachten en laat je je testen.
 • Hygiëne: hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht. Was je handen regelmatig of gebruik een alcoholhoudend desinfectiemiddel.

 

Op wintersport: reizen, in en door Oostenrijk voor je vakantie

 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats.
 • 3-G voor inreizen: er geldt 3-G om Oostenrijk in te mogen reizen (genezen, getest of gevaccineerd).
 • Doorreis: op wintersport naar Italië of Zwitserland en reis je via Oostenrijk? Je mag vrij door het land reizen.
 • Reisadvies: code groen.
 • Openbaar vervoer (bus/trein/tram/boot/metro) en vliegtuig: het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht.
 • Vliegtuig: reis je met het vliegtuig, dan dien je een ingevulde gezondheidsverklaring bij je te hebben.
52745 - (43)
Reis jij binnenkort naar Oostenrijk?

Horeca en après-ski in Oostenrijk

Horeca en après-ski zijn weer open zoals gebruikelijk. Echter geldt er wel een mondkapjesplicht, maar het kapje mag af op de plek. Nachthoreca kan kiezen voor het hanteren van de 3-G-regel. In dat geval moet je je coronastatus tonen en hoef je geen mondkapje te dragen. Er geldt geen uiterlijke sluitingstijd en ook is er geen maximum voor het aantal personen.

Hotels, appartementen, chalets en pensions in Oostenrijk

Toeristische accommodaties zijn open, er gelden geen toegangsbeperkingen.

52745 - (44)
Toeristische accommodaties mogen binnenkort weer open.

Coronaregels in winkels

 • Winkels zijn open, maar alleen toegankelijk met mondkapje.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht in alle winkels en bedrijven die noodzakelijk zijn voor de eerste levensbehoefte (supermarkten, apotheken etc.). Hier wordt streng op gehandhaafd.

 

Skigebieden in Oostenrijk

De skigebieden in Oostenrijk zijn open, er gelden geen toegangsbeperkingen, alleen het dragen van een mondkapje is opnieuw verplicht in de skilift.

52745 - (45)
Er gelden bepaalde regels voor toegang tot de skiliften

Overige faciliteiten

 • Wellness en zwembaden: open zonder coronabewijs
 • Dierentuinen en attractieparken: open zonder coronabewijs
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.