18 oktober 2021 door Florien in Nieuws

Wil jij tijdens skiseizoen 2021/2022 op wintersport en ben je benieuwd hoe het nu zit met corona in Oostenrijk, het reisadvies en de bijbehorende regels? In dit artikel houden we alle ontwikkelingen met betrekking tot een wintersport en het coronavirus voor je bij, kun je lezen welke regels er gelden en of een skivakantie wel of niet mogelijk is. Op dit moment staat het reisadvies voor Oostenrijk op geel en is een vakantie in het land mogelijk. Wel dien je rekening te houden met bepaalde regels, zoals de zogenaamde 3-G-regel. Alle andere regels en informatie over corona en een wintersport in Oostenrijk lees je verder op deze pagina.

Dit artikel wordt regelmatig ge-update. Aan de hand van de datum boven dit blog kun je zien wanneer de laatste update is doorgevoerd. Op die manier hopen we jou op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen met betrekking tot een wintersport in Oostenrijk en de huidige coronasituatie. Controleer voor vertrek ook altijd de officiële kanalen van de Oostenrijkse en Nederlandse overheid.

Reisadvies Oostenrijk: code geel

Het reisadvies voor Oostenrijk is geel. Dit betekent dat een vakantie in het land mogelijk is, maar dat je wel rekening dient te houden met bepaalde veiligheids- of gezondheidsrisico’s vanwege corona. Wie wil, kan dus alvast een aantal dagen gaan skiën in september. Afhankelijk van de kleurcode van het land van herkomst, gelden er inreisregels. Welk land welke kleurcode heeft, is terug te zien op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. De kleurcode voor Nederland is op dit moment rood. Vooralsnog betekent dit dat je het land in mag reizen wanneer je getest, genezen of gevaccineerd bent en je hiervan een bewijs in het Duits of Engels kunt laten zien. Bijvoorbeeld met de CoronaCheck-app. Als je van plan bent om met het vliegtuig naar Oostenrijk te reizen, dan geldt er sowieso een testverplichting (PCR, geen antigeen!). Ongeacht of je gevaccineerd bent of niet. 

corona wintersport Oostenrijk 2021/2022

Dekking reisverzekering Oostenrijk en het coronavirus

Het is verstandig om voordat je op wintersport gaat naar Oostenrijk goed te kijken naar de voorwaarden van je reisverzekering. Hoe gaan zij om met de kleurcodes can de reisadviezen en het coronavirus? Veel reisverzekeringen zeggen bij code oranje schade als gevolg van corona niet te dekken, maar er zijn enkele uitzonderingen als het reisadvies bijvoorbeeld tijdens de reis van kleur verandert. Volgens het verbond van verzekeringen dekken alle reisverzekeringen sowieso bij code geel, maar check altijd of dit ook voor jouw reisverzekering geldt. 

Let op: bij veel verzekeringen moet je, ongeacht corona, een extra wintersportdekking afsluiten als je op wintersport gaat.

Op wintersport met de CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app van de overheid werkt sinds 1 juli internationaal. Met behulp van deze app kun je een QR-code maken van je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of bewijs van een negatieve testuitslag. Op die manier kun je tijdens je wintersport in Oostenrijk eenvoudig laten zien wat jouw coronastatus is. Wanneer je niet in het bezit bent van een smartphone of als het je allemaal te ingewikkeld is met de app, kun je de QR-code ook online aanmaken en uitprinten.

CoronaCheck-app wintersport

Groene pas / 3-G-regel

Op veel plekken in Oostenrijk is de zogenaamde ‘Grüner Pass’ (groene pas/3-G-regel) verplicht als je langer dan 15 minuten ergens bent. Deze pas geeft jouw coronastatus aan en laat dus zien of je gevaccineerd, genezen of getest bent. Alleen als je voldoet aan de 3-G-regel krijg je toegang tot bijvoorbeeld de horeca. Ook dien je jouw ‘groene’ coronastatus te laten zien bij het inchecken in hotels, appartementen en pensions. Maar hoe zit het precies met de 3-G-regel?

 • Genezen: de coronabesmetting is minimaal 28 en maximaal 6 maanden geleden.
 • Gevaccineerd: geldig vanaf de 22e dag na de tweede vaccinatie, tot maximaal 270 dagen (dit wordt 360 dagen). Voor de vaccinaties waarbij één prik voldoende is (Johnson & Johnson) geldt een periode van 270 dagen vanaf de 22e dag na de prik. Voor mensen die genezen zijn van corona is één prik voldoende om zich 270 dagen niet te hoeven laten testen.
 • Getest: voor iedereen die niet genezen of gevaccineerd is, is het voorleggen van een negatieve coronatest verplicht. Een PCR-test is 72 uur geldig, een antigeentest 24 uur en een zelftest ook 24 uur. De testplicht geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Algemene coronaregels in Oostenrijk

De Oostenrijkse overheid heeft voor heel Oostenrijk coronaregels opgesteld om besmettingsrisico’s zo klein mogelijk te houden. De regels hangen af van het 3-Stufenplan. Afhankelijk van de bezetting van de ic-bedden geldt er Stufe 1, 2 of 3 en daarvan zijn de regels bij drie het strengst. Die lees je hieronder.

 • Afstand houden: sinds 1 juli zijn alle afstandsregels komen te vervallen.
 • Mondkapjes: het dragen van een mondkapje is op veel plaatsen verplicht. Onder andere in winkels, op markten, in tankstations en waar andere vormen van klantcontact plaatsvinden. De mondkapjesplicht geldt ook in het openbaar vervoer en in gondels. Een gewoon mondkapje volstaat meestal niet, het dient vaak een FFP2-mondkapje te zijn. Denk hierbij aan liften, het openbaar vervoer en winkels. Voor een supermarkt is een gewoon mondkapje voldoende, mits je gevaccineerd bent. Daar waar de 3G-regel van kracht is, vervalt de mondkapjesplicht. In de deelstaat Salzburg geldt vanaf 18 oktober een FFP2-mondkapjesplicht in alle winkels, culturele instellingen en bij contactberoepen.
 • Avondklok: er is op dit moment geen avondklok van kracht.
 • Thuisblijven als je ziek bent/klachten hebt: Net zoals in Nederland blijf je thuis bij griep- en of verkoudheidsklachten en laat je je testen.
 • Fysiek contact: vermijd fysiek met mensen die niet tot jouw huishouden behoren. Schud geen handen en knuffel elkaar niet.
 • Hygiëne: hoest of nies in je elleboog of in een papieren zakdoekje dat je daarna weggooit. Vermijd het aanraken van je gezicht. Was je handen regelmatig of gebruik een alcoholhoudend desinfectiemiddel.
 • Samenkomsten: sinds 1 juli zijn er geen limieten meer.
 • Evenementen: sinds 1 juli geen bezoekerslimiet meer voor evenementen. Vanaf 25 personen geldt de 3-G-regel. Events of bijeenkomsten tot 100 personen dienen te worden aangemeld en vanaf 500 personen eerst door de regio te worden goedgekeurd.

Op wintersport: reizen, in en door Oostenrijk voor je vakantie

 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats.
 • Doorreis: op wintersport naar Italië of Zwitserland en reizen door Oostenrijk? Dat is toegestaan. Je mag vrij door Oostenrijk reizen. Rijd je via Duitsland naar Oostenrijk? Ook door dat land mag je vrij reizen, maar houd er wel rekening mee dat overnachten niet overal mogelijk is. Bekijk hier een overzicht per Duitse deelstaat wat qua reizen en toerisme wel of niet is toegestaan >
 • Reisadvies: code geel. Een vakantie is toegestaan, maar houd rekening met veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege COVID-19. Iedereen vanaf 12 jaar dient bij aankomst in Oostenrijk zijn of haar coronastatus te laten zien (genezen, gevaccineerd, getest). Kun je dit niet, dan moet je binnen 24 uur na aankomst een coronatest af laten nemen en verplicht dit formulier invullen. Ook bij terugkomst in Nederland is het verplicht om je coronastatus te laten zien.
 • Openbaar vervoer (bus/trein/tram/boot/metro) en vliegtuig: toegestaan, maar het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht.
Autorijden in Oostenrijk

Horeca en Oostenrijk

’s Middags lunchen, na afloop van de skidag iets drinken in een bar of ’s avonds uitgebreid dineren in een restaurant? Op dit moment zijn alle bars en restaurants in Oostenrijk open.

 • Het dragen van een mondkapje als je door het restaurant of de bar loopt is niet meer verplicht.
 • Er geldt geen maximum aantal personen per tafel en ook is er geen eindtijd om de horecazaak te sluiten.
 • Je moet wel je gegevens achterlaten voor eventueel bron- en contactonderzoek.
 • Voor een bezoek aan de horeca dien je te voldoen aan een van de 3G's: je moet kunnen laten zien dat je negatief getest, gevaccineerd of genezen bent van COVID-19.
 • Tot alle nachtelijke horeca, zoals discotheken en clubs, krijg je alleen toegang met een negatieve PCR-test of bewijs van volledige vaccinatie.
Horeca Oostenrijk coronaregels

Après-ski in Oostenrijk en corona

Op dit moment is Stufe 1 van kracht, wat inhoudt dat je als je voldoet aan de 3-G-regel (genezen, getest of gevaccineerd) toegang krijgt tot restaurants, berghutten en bars. Voor de nachtelijke horeca zijn de regels iets strenger, hier geldt dat de test een PCR-test moet zijn. Tijdens de persconferentie op maandag 20 september heeft de Oostenrijkse overheid bekendgemaakt dat de après-ski mogelijk is tijdens skiseizoen 2021/2022, maar wel met strenge regels. Afhankelijk van het aantal besmettingen en welke Stufe er op dat moment geldt, krijg je toegang als je voldoet aan de 3-G-regel. Mocht de situatie verslechteren, dan wordt dit aangepast naar toegang met de 2-G-regel, dus gevaccineerd of genezen.

Hotels, appartementen, chalets en pensions in Oostenrijk

 • Alle toeristische accommodaties in Oostenrijk zijn open voor gasten.
 • Je laat je vaccinatiestatus zien bij het inchecken (getest, gevaccineerd of genezen).
 • Om van alle faciliteiten van de accommodatie gebruik te mogen maken, is de 3-G-regel verplicht. Als je geen status ‘gevaccineerd of genezen’ hebt, dan dien je je regelmatig te laten testen.
Hotels appartementen Oostenrijk wintersport en corona

Coronaregels in winkels

Even naar de supermarkt voor boodschappen in het appartement of wat winkels met mooie skispullen bekijken? Op dit moment zijn alle winkels in Oostenrijk geopend en geldt er geen maximum aantal bezoekers. Waar je wel rekening mee moet houden:

 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht, mits gevaccineerd dan volstaat ook een gewoon mondkapje in de supermarkt. Voor alle andere winkels geldt altijd een FFP2-mondkapje.
 • Maak gebruik van de middelen om je handen mee te desinfecteren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen.
 • Klanten die voldoen aan de 3-G-regel zijn ook welkom in kapperszaken, schoonheidssalons en bij andere contactberoepen.

Openbaar vervoer

Mag je tijdens skiseizoen 2021/2022 gewoon met de skibus naar de piste? Op dit moment is het antwoord daarop ja. Het openbaar vervoer is voor iedereen toegankelijk, maar wel met een FFP2-mondkapje. Al het regionale openbaar vervoer rijdt volgens de normale dienstregeling, maar bij internationale- en nachttreinen is deze in verband met corona nog beperkt. Reizen met de taxi is toegestaan, maar ook hier is een mondkapje verplicht en mogen er maximaal twee personen naast elkaar zitten.

Skigebieden in Oostenrijk

De Hintertuxer Gletscher is het hele jaar door geopend voor wintersporters. Zelfs tijdens de zomervakantie, in de maanden juli en augustus, kun je hier op de latten staan. Inmiddels is september aangebroken en openen de eerste andere gletsjerskigebieden hun liften en pistes. Zo kun je sinds 10 september weer skiën in Sölden en opent de Pitztaler Gletscher op 18 september. Op dit moment zijn toeristen gewoon welkom voor een skivakantie in Oostenrijk. Ga dus zeker alvast een paar dagen skiën in de herfstvakantie! Tijdens de persconferentie van 20 september heeft de Oostenrijkse overheid aangegeven dat er een winterseizoen komt en de eerste regels bekendgemaakt. Zo is het dragen van een FFP2-mondkapje verplicht als je genezen of gevaccineerd bent en is het 3-G-bewijs voor toegang tot de skiliften verplicht. Dit wordt niet gecontroleerd bij de skilift, maar als je een skipas koopt.

Bekijk het aanbod voor skiseizoen 2021/2022 bij Chalet.nl

Skiën Oostenrijk corona skiseizoen 2021/2022

Skiliften Oostenrijk

Sleepliften, stoeltjesliften en gondels mogen in Oostenrijk gewoon open, ook voor toeristen. Wel gelden er extra maatregelen en veiligheidsvoorschriften.

 • De geldende regels voor de liftgebouwen staan bij de ingang beschreven.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is verplicht in de skilift.
 • 3-G-regel voor toegang tot de skiliften: getest, genezen of gevaccineerd. Dit wordt gecontroleerd bij de kassa's van de skiliften waar je een skipas koopt.
Skiliften

Overige faciliteiten

 • Wellness en zwembaden: open voor iedereen die voldoet aan de 3-G-regel.
 • Speeltuinen: open.
 • Dierentuinen en attractieparken: open, maar met regels. Controleer die vooraf op de website.
 • Musea: open, maar met de 3-G-regel. Bij voorkeur de tickets vooraf online reserveren.
 • Kerstmarkten en kerstevents: alleen toegang als je voldoet aan de 3-G-regel.

FAQ: meest gestelde vragen en antwoorden wintersport Oostenrijk en corona

Heb je vragen over hoe het nou precies zit met testen, de 3-G-regel en of je wel of niet op wintersport mag naar Oostenrijk? De meest gestelde vragen en antwoorden lees je hieronder.

Mag ik op wintersport naar Oostenrijk? Het reisadvies voor Oostenrijk staat op geel. Een vakantie is toegestaan, maar houd rekening met veiligheids- en gezondheidsrisico’s vanwege corona. Wel gelden er inreisregels. Zo dien je te voldoen aan de 3-G-regel (getest, genezen of gevaccineerd).

Is een coronatest verplicht als je op wintersport gaat naar Oostenrijk? Als je niet recentelijk genezen (minimaal 28 dagen na besmetting en maximaal 6 maanden) of gevaccineerd (geldig vanaf 22 dagen na de 2e prik, maximaal 270 dagen) bent, is een coronatest verplicht. Je moet bij aankomst een negatieve test kunnen tonen en als je die niet hebt, moet je binnen 24 uur een coronatest afnemen. De testplicht geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Welke coronatesten zijn geldig in Oostenrijk om het land in te mogen reizen? Een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur of een antigeentest die niet ouder is dan 24 uur.

Vanaf wanneer gaat de geldigheid van de coronatest in? Vanaf het moment van testen, niet pas als de uitslag binnen is.

Zijn kinderen verplicht zich te laten testen voor een wintersport in Oostenrijk? De testplicht geldt op dit moment voor kinderen vanaf 12 jaar.

Wat kost een coronatest? In de meeste gevallen is testen in Oostenrijk gratis (antigeentest of een zelftest onder toezicht). Soms moet je wel voor een PCR-test betalen.

Moet een coronatest aan bepaalde voorwaarden voldoen? Ja, je dient een medisch certificaat of een testresultaat te laten zien dat is afgegeven door een erkende instantie. Dit resultaat moet in het Duits of Engels te lezen zijn en je mag dit zowel analoog als digitaal bij je hebben. Met de CoronaCheck-app kun je een QR-code hiervoor aanmaken.

Moet je vooraf registreren om Oostenrijk in te mogen reizen? Nee, mits je aan de 3-G-regel voldoet. Zo niet, dan moet je binnen 24 uur testen en dit formulier invullen.

Hoe kom ik achter de kleurcode van Nederland en de bijbehorende inreisregels? Die kun je bekijken op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

Geldt er een quarantaineplicht voor Oostenrijk? Er geldt geen quarantaineplicht. Wel is er de 3-G-Regel: genezen, getest of gevaccineerd.

Wat is de Grüner Pass? Dit is de groene pas, oftewel het bewijs van jouw coronastatus. In Nederland is hiervoor de CoronaCheck-app gemaakt. Die laat zien of je genezen, getest of gevaccineerd bent.

Wat zijn de 3 G’s? Genesen (genezen), Getested (getest) of Geimpft (gevaccineerd).

Moet mijn coronastatus laten zien in berghutten, bars en restaurants? Ja voor toegang moet je kunnen bewijzen of je genezen, getest of gevaccineerd bent.

Mag ik mijn tweede huis in Oostenrijk bezoeken? Dat mag. Houd wel rekening met de inreisregels.

Officiële kanalen Oostenrijkse en Nederlandse overheid

Op deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden over de actuele coronasituatie, coronaregels en het reisadvies voor een wintersport in Oostenrijk tijdens skiseizoen 2021/2022. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Oostenrijk biedt allerlei aanvullende informatie omtrent corona en de maatregelen die momenteel gelden in het land. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen