10 maart 2021 door Miranda in Nieuws

Update 22 maart 2021: dit weblog wordt niet meer geactualiseerd. Voor de zomer van 2021 is een nieuw artikel online op indebergen.nl dat we up to date houden: Zomervakantie Oostenrijk 2021: regels en advies omtrent corona >

Van plan om komend seizoen op wintersport naar Oostenrijk te gaan? Ten gevolge van corona is het reisadvies voor Oostenrijk op dit moment oranje. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan en vakantie is hierop niet van toepassing. Op dit moment draaien de skiliften enkel voor de plaatselijke bevolking. Horeca en hotels zullen niet openen voor Pasen 2021. Toerisme en wintersport zijn op dit moment voor ons dus niet mogelijk. De kans dat dit nog gaat veranderen in het seizoen 2020/2021 wordt helaas erg klein. Lees in dit artikel alles over corona en wintersport in Oostenrijk.

Reisadvies Oostenrijk

Op 28 oktober werd het reisadvies voor het hele land aangepast van geel naar oranje. Sinds 3 november zijn toeristen niet meer welkom in Oostenrijk. Hotels en andere accommodaties mogen geen toeristen meer herbergen, alleen personen die op zakenreis zijn. Reis je toch naar Oostenrijk, dan moet je bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Vanaf half december gelden er strikte quarantaineregels wanneer je Oostenrijk binnen reist (10 dagen, eventueel met 5 dagen te verkorten na een negatieve test). Bij de grenzen vinden controles plaats. Sinds 15 januari 2021 ben je verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist. Deze is beschikbaar zijn via de website van https://www.oesterreich.gv.at > Van 26 december tot en met 7 februari was Oostenrijk in lockdown. Sinds 8 februari vinden de eerste versoepelingen plaats, zo gaan kinderen dan weer naar school en openen onder andere kappers en winkels weer hun deuren. In Tirol zijn de regels sinds 12 februari juist aangescherpt, omdat het aantal besmettingen van de verschillende mutaties hoog op was gelopen. De vraag is of het toerisme vanaf april weer opgestart kan worden, hierover wordt in de loop van maart meer bekend. Check voordat je op wintersport naar Oostenrijk gaat ook even je reisverzekering. Bij een oranje reisadvies zeggen veel reisverzekeringen dat ze schade niet dekken of alleen de schade als gevolg van het coronavirus niet dekken. Code geel geeft geen dekkingsproblemen volgens 'Het Verbond van Verzekeraars'. 

Aanbiedingen voor een wintersport in Oostenrijk 2020/2021 >

Lege piste Oostenrijk

Algemene regels in Oostenrijk

 • Houd afstand: ten opzichte van personen die niet tot je huishouden behoren dien je twee meter afstand te houden.
 • Mondkapjes: het dragen van een mondkapje is verplicht in onder tankstations, winkels en andere locaties waar klantcontact plaatsvindt. Ook in het openbaar vervoer (skibus) en in de gondels geldt een mondkapjesplicht. Op de meeste plekken, waaronder winkels, het OV en de skiliften dient dit een FFP2-mondkapje te zijn. De regel geldt vanaf een leeftijd van 14 jaar. Kinderen tussen 6 en 14 jaar kunnen een normaal mondkapje dragen.
 • Avondklok: sinds 8 februari geldt de avondklok van 20.00 uur tot en met 06.00 uur en is de regel van elkaar ontmoeten iets versoepeld naar één huishouden mag één anders huishouden treffen, met maximaal vier volwassenen.

Reizen naar, in en door Oostenrijk

 • Reisadvies: code oranje, ‘alleen noodzakelijke reizen’ is voor heel Oostenrijk van kracht. Dit betekent dat je voorlopig niet naar Oostenrijk kunt voor een vakantie. Wanneer je wel naar Oostenrijk gaat, dan dien je bij terugkomst in Nederland minimaal 10 dagen in quarantaine te gaan. Ook Oostenrijk verlangt dat je bij aankomst 10 dagen in quarantaine gaat. Deze 10 dagen zijn eventueel te verkorten met 5 dagen bij een negatieve coronatest.
 • Grenscontroles: vinden steekproefsgewijs plaats. Zorg dat je aan kunt tonen uit waar je naartoe onderweg bent. Sinds 15 januari 2021 ben je tevens verplicht een formulier in te vullen wanneer je Oostenrijk binnen reist. Het formulier vind je op deze website: https://www.oesterreich.gv.at >
 • Doorreis: je kunt vrij door Oostenrijk reizen, maar dient een doorreisverklaring bij je te hebben.
 • Samen in de auto: uit verschillende huishoudens met maximaal 2 personen per ‘rij’.

Accommodaties in Oostenrijk

 • Gesloten voor toeristen: sinds 3 november zijn hotels gesloten voor toeristische verblijven, alleen zakelijke reizigers mogen in Oostenrijk overnachten. De verwachting is dat op z'n vroegst in april hun deuren weer kunnen openen voor toeristen.
 • Afstand: houd twee meter afstand tot personen die niet tot jouw huishouden behoren.
 • Hygiëne: er gelden strenge hygiënemaatregelen.
 • Buffet: ontbijt- en dinerbuffetten zijn geopend maar met strengere hygiënemaatregelen.
 • Mondkapje: in openbare ruimtes, gangen, toiletten en trappenhuizen is het dragen van een mondkapje verplicht. Het zelfde geldt voor het restaurant, behalve wanneer je aan tafel zit.
 • Medewerkers: die in contact staan met gasten dienen een mondkapje te dragen.

Horeca in Oostenrijk

 • Bars en restaurants in Oostenrijk zijn sinds 3 november gesloten, er kan wel eten en/of drinken (tussen 06.00 en 19.00 uur) afgehaald worden en mag er thuis bezorgd worden. De buitenterrassen van de horeca mogen met Pasen 2021 weer open. Later in april mogen hopelijk ook de binnenruimtes voor gasten weer worden open gesteld. In Vorarlberg mag de horeca eerder open, namelijk op 15 maart.

Winkels in Oostenrijk

 • In Oostenrijk zijn alleen noodzakelijke winkels zoals supermarkten, drogisterijen en apotheken geopend. Vanaf 8 februari mogen ook andere winkels en kappers weer open. Bij contactberoepen, zoals kappers, geldt dat je een negatieve coronatest moet kunnen overleggen.
 • In winkels dien je twee meter afstand van elkaar te bewaren.
 • Het dragen van een FFP2-mondkapje is in supermarkten en andere winkels verplicht.
 • Bij de ingang van bijvoorbeeld supermarkten is het veelal mogelijk handen te desinfecteren.

Wintersport gratis annuleren: bij deze reisorganisaties kan het >

Königsleiten

Skigebieden in Oostenrijk

Sinds 24 december mogen skiliften open voor de plaatselijke bevolking en zij mogen, ondanks de strenge lockdown wel skiën. De onderstaande regels gelden nu en naar verwachting ook wanneer toeristen weer welkom zullen zijn. In Tirol is het sinds 15 februari verplicht een negatieve PCR- of sneltest te tonen, indien je gebruikt wilt maken van de skiliften en pistes. Uitzondering hierop zijn kinderen tot en met 10 jaar, toerskiërs en mensen die een COVID-besmetting hebben gehad de afgelopen zes maanden en hiervan een doktersverklaring hebben. Deze regels van een negatieve test gelden sinds 20 februari ook in het district Hermagor in Karinthië. Enkele skigebieden in Oostenrijk hebben hun seizoen inmiddels vroegtijdig beëindigd.

 • Skiliften: in skiliften waar je met meer dan 1 persoon in zit (stoeltjesliften, gondel, kabelbanen, sleepliften) dien je een FFP2-mondkapje te dragen (vanaf 14 jaar, vanaf 6 jaar is een gewoon mondkapje ook voldoende). De capaciteit van liften wordt voor 50% gebruikt, dus in een gondel van 20 personen worden 10 personen vervoerd.
 • Wachtrij: houd minimaal twee meter afstand in de wachtrij voor de skilift.
 • Bergrestaurant: zijn tot eind februari gesloten, daarna is het verplicht een mondkapje te dragen indien je niet aan tafel zit. Afhalen kan in sommige gevallen wel.
 • Bezetting: voorlopig geldt er maximaal aantal wintersporters in skiliften van 50% van de maximale bezettingsgraad. Dit kan ook van toepassing zijn voor berghutten en bergrestaurants.
 • Evenementen: geen grootschalige evenementen. Activiteiten voor kleinere groepen (o.a. hüttenabend, rodelen) vinden op diverse plekken wel plaats. Vooraf reserveren is noodzakelijk.

Après-ski in Oostenrijk

Sinds 3 november is alle horeca gesloten. Onderstaande regels gelden, wanneer bars weer geopend mogen worden. 

 • Après-ski: vindt niet plaats zoals gebruikelijk.
 • Muziek: draait op de achtergrond, om feeststemming te voorkomen.
 • Zitplaats: drinken wordt aan tafel geserveerd en een zitplaats is verplicht.
 • Openingstijden: aangepaste openingstijden.

Skischolen in Oostenrijk

 • Groepen: maximaal 6 volwassenen.
 • Mondkapje: bij uitleg of op momenten waarop twee meter afstand houden niet mogelijk is dienen zowel skileraar als cursist een mondkapje te dragen.
 • Begin/einde les: skischool locaties zijn ruimer opgezet.
 • Reserveren: boek je skiles online. Veel skischolen hanteren soepele annuleringsvoorwaarden.

Officiële kanalen Oostenrijkse en Nederlandse overheid

Via deze pagina proberen we je ze goed mogelijk op de hoogte te houden van de actuele coronamaatregelen en het advies omtrent een wintersport in Oostenrijk in 2020/2021. Snowplaza.nl kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten of onjuistheden. Het officiële reisadvies vind je op Nederlandwereldwijd.nl. Het Ministerie van Gezondheid van Oostenrijk biedt allerlei aanvullende informatie omtrent corona en de maatregelen die momenteel gelden in het land. Zie je een fout, heb je een vraag of hebben we een update gemist? Mail dan naar [email protected] 

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen