Skip to navigation Skip to main content

De Sella Ronda vanuit Val di Fassa

Eén van de meeste populaire en geliefde skiroutes in Europa is zonder twijfel de Sella Ronda in de Italiaanse Dolomieten. Een veertig kilometer lange tocht waarbij je om het geweldige Sellamassief skiet; een enorme rotspartij die vanaf elke kant bijzonder is. Je kunt opstappen in 4 verschillende dalen, waarvan het Val di Fassa in Trentino zonder meer het meest “Italiaans” is. Bovendien is dit dal rustiger en minder toeristisch dan bijvoorbeeld het naast gelegen Val Gardena.

Met de gondel vanuit Campitello

De Sella Ronda is vanuit twee plaatsen in Val di Fassa te bereiken: Campitello en Canazei. Vanuit Campitello vertrekt een gondel naar de 2485 meter hoge Col Rodella. Vanaf hier leiden enkele mooie rode afdalingen richting de Passo Sella of een lange rode piste naar Pian Frataces. De Sella Ronda kun je in twee richtingen skiën; met de klok mee (de oranje route) of tegen de klok in (de groene route). Mijn persoonlijke favoriet is de oranje route, omdat je daar - volgens mij, het kan ook een “gevoel “ zijn – meer skiet. Vanaf de Col Rodella kun je helaas niet terug skiën naar Campitello. Je kunt kiezen om aan het eind van de dag de gondel terug te nemen naar het dorp, of de afdaling te nemen naar Canazei en vervolgens de skibus terug naar Campitello.

Rode afdaling vanaf Col Rodella met uitzicht op het Sellamassief

Uitstapje naar de Marmolada gletsjer

Ook vanuit Canazei in Val di Fassa sta je binnen no time op de pistes van de Sella Ronda. Een gondel brengt je vanuit het dorp naar Pecol op 1926 meter. Hier kun je kiezen uit 2 gondels en een paar stoeltjesliften richting Belvedere op 2423 meter. Op deze bergkam liggen heerlijke brede rode pistes. Wil je de oranje route afleggen dan moet je afdalen naar Pian Frataces en van daaruit verder naar de Passo Sella. Wil je de groene route volgen dan neem je vanaf de Belvedere de rode en blauwe afdalingen richting Arabba. Eventueel kun je hier ook de “afslag” nemen naar de Marmolada gletsjer. Een absolute aanrader qua uitzicht, maar zeker ook qua sneeuwkwaliteit.

Eén of twee keer rond

De Sella Ronda was vroeger nog een echte “dagtrip”, maar inmiddels kun je de tocht een stuk sneller doen. Door het vervangen van oude liften zit je tegenwoordig nog “maar” 2 uur in de lift om de hele ronde af te leggen. Start je op tijd en ski je een beetje door, dan kún je in principe lunchen op dezelfde bergtop als waar je gestart bent en het rondje nog een keertje de andere kant om afleggen. Maar dan moet je wel het gas erop houden. Leuker is om de tijd te nemen voor de Sella Ronda en tussendoor te stoppen voor een koffie en een goede lunch. Langs de route liggen enorm veel gezellige berghutten waar je heerlijk kunt eten voor een prima prijs.

Sla de berghutten langs de Sella Ronda zeker niet over

Lift naar de Vallon

Een andere aanrader is tussendoor een paar andere pistes te nemen die niet tot de Sella Ronda behoren. Veel wintersporters volgen de groene of oranje route waardoor het op deze pistes vaak net iets drukker is. Kies je voor een paar liften en afdalingen die niet tot de Sella Ronde behoren dan heb je soms de piste (bijna) voor je alleen. Een tip is bijvoorbeeld de lift naar de Vallon. Vanaf deze top heb je een super uitzicht op de Marmolada gletsjer en bovendien is de afdaling naar beneden heerlijk. Deze staat als zwart ingekleurd op de kaart, maar is eigenlijk “donkerrood”.

Goed te doen voor de gemiddelde wintersporter

Om de Sella Ronda te skiën hoef je geen expert te zijn. De pistes zijn blauw en rood en goed te doen voor de gemiddelde wintersporter. Sommige stukken zijn zelfs erg gemakkelijk, hier hoef je alleen maar te glijden en te genieten van het uitzicht. En na zo’n heerlijke dag skiën door 4 valleien, met 3 verschillende talen (Duits, Italiaans en Ladisch) kun je ’s avonds weer lekker bijkomen en genieten van “La dolce vita” in één van de dorpen van het Val di Fassa. De goede Italiaanse keuken in Trentino zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt om de ronde de volgende dag weer te doen.

Klik hier voor meer informatie over Val di Fassa >>

Glijden en genieten tijdens de Sella Ronda

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.