Skip to navigation Skip to main content
53724 - Pistes met de mooiste uitzichten in Val Gardena (3)

Pistes waarbij je tijdens het afdalen geniet van een schitterend uitzicht, in Val Gardena vind je er meer dan genoeg. Dit prachtige dal in Zuid-Tirol wordt omringd door de machtige toppen van de Dolomieten en daartussen liggen een drietal sfeervolle dorpjes. Je hebt hier toegang tot zo'n 175 km aan pistes en eigenlijk maakt het niet uit welke piste je skiet, de uitzichten zijn keer op keer indrukwekkend. Toch zijn er een aantal pistes waar het uitzicht nog mooier dan mooi is en alleen al daarom mag je ze tijdens je skivakantie echt niet overslaan. Benieuwd naar de pistes met de mooiste uitzichten in Val Gardena?

Wintersport in Val Gardena

Val Gardena ligt in het Italiaanse Zuid-Tirol, op iets meer dan 1000 km rijden vanaf Utrecht en niet ver van de Brennerpas. Wanneer je het ruim 25 km lange dal binnenrijdt, is Ortisei (St. Ulrich) het eerste dorp dat je tegenkomt. Santa Christina volgt daarna en aan het eind ligt Selva (Wolkenstein). In het dal spreekt men maar liefst drie talen: Italiaans, Duits en Ladinisch. Vandaar ook de verschillende benamingen voor de dorpen. Val Gardena is onderdeel van een van de grootste skiregio's ter wereld, de Dolomiti Superski. Je hebt toegang tot ruim 175 km aan pistes, maar als je daar ook de overige verbindingen bij optelt, kom je al snel op meer dan 500 pistekilometers. En het beste van alles: die zijn met één skipas te skiën. De meeste afdalingen rondom Val Gardena zijn rood van kleur en vaak heerlijk breed. Daartussen ligt voldoende blauw en ook aan pittige zwarte pistes is hier geen gebrek. Voor kinderen zijn er uitgebreide kinderlanden en verschillende skischolen waar ze terecht kunnen en liefhebbers van lekker eten kunnen zich te buiten gaan in de vele fijne berghutten. Voor een lekkere lunch, een drankje tussendoor of afsluiter met een heerlijk plateau vol lekkers in de zon op het terras.

53724 -  (24)

1. La Longia

10,5 km afdalen en onderweg genieten van de mooiste uitzichten op de Dolomieten, het aanblik op Ortisei en de schitterende natuur van Val Gardena? Zet de langste piste van het skigebied dan maar snel op je lijstje. La Longia gaat van start op 2518 meter hoogte in het Seceda gebied. De piste is rood van kleur en veelal heerlijk breed. Neem na afloop de lift weer terug omhoog en trakteer jezelf op een lekkere en traditionele lunch bij de Baita Daniel Hütte.

53724 -  (25)

2. Pilat

Niet één, maar twee nieuwe pistes deze winter in Val Gardena en daarvan hoort de Pilat absoluut thuis in dit lijstje pistes met de mooiste uitzichten. Deze voormalig off-piste afdaling start op de Seiser Alm (2005 m) en neemt je mee naar het centrum van Ortisei (1227 m). Je skiet door een rotsachtig bos en onderweg geniet je van schitterende uitzichten op het hele Val Gardena. Met een hellingspercentage tussen de 17 en 60% is deze zwarte piste niet eenvoudig, maar een mooie uitdaging is het wel. De piste is 4703 meter lang.

53724 -  (26)
© Dolomites Val Gardena
De nieuwe Pilat piste (© DOLOMITES Val Gardena Marketing)

3. Sassolungo

Lang, heel lang geleden leefden er reuzen rondom het Sellamassief. Een van hen, Sassolungo, haalde vaak kattenkwaad uit. Zo stal hij kippen en als de boeren daar dan over klaagden, gaf hij de vossen en adelaars de schuld. De andere reuzen besloten een eind te maken aan zijn dievenstreken en uiteindelijk werd hij berecht door de Hoge Raad van reuzen. Op magische wijze zonk Sassolungo in de grond. Zijn bestaan op aarde wordt alleen nog herinnerd door zijn naar de hemel reikende hand, de vijfvingerige toppen van de gelijknamige berg. Nog altijd torent de 3181 meter hoge Sasso Lungo/Langkofel hoog boven Val Gardena uit. Wil je optimaal van het uitzicht op deze top genieten en skiën in de schaduw van zijn hand? Ski dan de gelijknamige rode piste, de Sassolungo.

53724 -  (27)
© DOLOMITES Val Gardena Marketing

4. Val Setus - Plans

Op en top genieten van het Sellamassief doe je tijdens het skiën van de rode afdaling Val Setus - Plans (ook onderdeel van de Sellaronda). Een heerlijk brede afdaling die je niet in een keer naar beneden moet skiën. Juist hier loont het om onderweg af en toe even aan de zijkant van de piste te genieten van al het moois dat er te zien valt. Je kunt vanaf hier verder skiën naar Alta Badia, maar je kunt ook weer terug omhoog koersen richting Selva Gardena.

53724 -  (28)
Wat een uitzicht!

5. Dalafdaling Seceda - Santa Christina

Genieten van onder andere het uitzicht op de Sasso Lungo en het Sellamassief? Neem dan de lift omhoog naar de top van de Seceda en ski vanaf daar helemaal terug naar Santa Christina. Deze afdaling is zo'n 6 km lang en ook wel bekend van de Gardenissima skirace. Het eerste stuk is vrij pittig, maar wel heerlijk breed en al snel wordt de afdaling wat glooiender. Het eerste stuk kun je overigens ook overslaan, maar dan mis je wel de mooiste uitzichten van de route. In dat geval ski je vanaf Col Raiser via de volledig rode of deels blauwe/deels rode piste terug naar Santa Christina.

53724 -  (29)

© DOLOMITES Val Gardena Marketing

6. Saslong

Benieuwd waar de World Cup skiërs naar kijken als ze bovenaan de Saslong staan of op volle snelheid naar beneden suizen? De enige manier om dit te ervaren is door de Saslong zelf te skiën. De piste gaat van start bij het bergstation van de Sochers-Ciampinoi en neemt je mee naar Ruacia. Met een maximaal hellingspercentage van 56,9% (gemiddeld 24,95%) is dit geen afdaling voor beginners, maar met voldoende ski-ervaring is het een absolute must ski. Onderweg kun je onder andere genieten van de aanblik op Santa Christina en het Seceda gebied aan de overkant. Tip: is zwart voor jou iets te pittig? Er is ook een rode variant. De rode Saslong is heerlijk breed en voor een korte pauze of lunch onderweg is berghut Muliné een aanrader.

Nog meer fijne berghutten in Val Gardena >

7. Dantercepies

De Pilat laat je genieten van het uitzicht op Val Gardena vanuit Ortisei, Dantercepies laat je het dal bewonderen vanaf de overkant in Selva. Neem voor het skiën van deze afdaling de Dantercepies gondel I & II omhoog naar 2300 meter hoogte en ski vanaf daar via een heerlijk brede rode piste terug naar het dalstation van de gondel of helemaal naar Selva. Vergeet onderweg niet om je heen te kijken, het uitzicht op de bergen en het dal is vanaf deze piste prachtig.

53724 -  (30)

8. La Ria

We sluiten dit lijstje met pistes met de mooiste uitzichten in Val Gardena af met een nieuwe afdaling: La Ria. Een spectaculaire zwarte afdaling op de Dantercepies in Selva. In het Ladinisch betekent La Ria zo iets als gemeen. En dat is deze piste ook. Met een maximaal hellingspercentage van 52% is deze 1110 meter lange afdaling niet geschikt voor beginners, maar voor gevorderden een mooie uitdaging. De uitzichten zijn spectaculair. Je kijkt hier onder andere op het dorp en de hele vallei.

53724 -  (31)

Bonustip: 2 skitochten met schitterende uitzichten

Er staan 'slechts' zeven pistes met schitterende uitzichten in deze lijst, maar eigenlijk zijn dat er nog veel meer. De puntige rotsen van de Dolomieten zorgen keer op keer voor een bijzonder gezicht. Het maakt niet uit van welke kant je ze bekijkt! Wil je daar optimaal en zonder stoppen van genieten? Kies dan voor een van de twee bonustips of vink ze tijdens je wintersport allemaal af. Vanuit Val Gardena kun je namelijk twee skitochten skiën, de Val Gardena Ronda en de befaamde Sellaronda. Die eerste neemt je mee langs de mooiste plekjes in Val Gardena en op de Seiser Alm. Ook de langste afdaling, de La Longia, is daarbij inbegrepen. De tweede tocht, de Sellaronda, is er absoluut een voor op je wintersport bucket list. De skitocht is 40 km lang en neemt je mee door vier verschillende dalen. Er zijn twee verschillende routes, de oranje en groene route. De een voert met de klok mee en de ander tegen de klok in.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.