Skip to navigation Skip to main content
Kleinste skigebieden in Oostenrijk

In de Franse Pyreneeën liggen tal van prachtige skigebieden. Dit gebergte in Zuidwest-Europa vormt de natuurlijke grens tussen Spanje en Frankrijk. Met 3404 meter is de Aneto de hoogste top. Bekende skigebieden in de Pyreneeën van Frankrijk zijn Ax 3 Domaines, Saint Lary Soulan, Peyragudes, Grand Tourmalet Barèges-La Mongie, Gourette en Piau Engaly. Wil je gaan skiën in de Franse Pyreneeën? In dit blog vind je alle informatie.

Wintersport in de Franse Pyreneeën

Wie eens iets anders wil dan de skigebieden in de Alpen, moet beslist een keer gaan skiën in de Franse Pyreneeën. Hier is de sfeer vaak een stuk relaxter en komen wachttijden bij de skiliften vrijwel niet voor. Er zijn knusse, authentieke dorpjes, maar ook moderne wintersportplaatsen met hoogbouw en moderne faciliteiten. Het prijsniveau van skipassen en accommodaties ligt achter ten opzichte van de skigebieden in de Alpen. Wel moet je er een flinke reis voor over hebben. Met de auto is het zo’n 1300 kilometer rijden vanaf Utrecht, de dichtstbijzijnde luchthavens liggen in Toulouse, Pau en Tarbes-Lourdes. Weer eens wat anders dan skigebieden in Frankrijk dicht bij Nederland. 😉

Grand Tourmalet (Barèges - la Mongie)

Grand Tourmalet ligt aan de voet van de 2877 meter hoge Pic du Midi de Bigorre en is met ruim 100 km aan pistes het grootste skigebied van de Franse Pyreneeën. Het skigebied bestaat uit de pistes boven Barèges en la Mongie en is ontzettend veelzijdig. Zo zijn er mooie groene en blauwe hellingen voor beginners, kunnen gevorderden zich uitleven op de uitdagende rode en zwarte pistes en zijn er ook uitgebreide mogelijkheden voor off-piste skiërs en freestylers. In totaal vind je hier een terrein van wel 300 hectare. Genoeg skimogelijkheden dus! Je vindt hier prachtige afdalingen door het bos, maar ook in het hooggebergte. Er zijn bovendien twee gebieden speciaal voor beginners en twee familiezones. Een tip is de 11 km lange Marmotte route, een leuke familiepiste door het skigebied met groene en blauwe hellingen.

Grand Tourmalet Barèges-La Mongie skigebied in de Franse Pyreneeën
Klik op de pistekaart om deze te vergroten.

Saint-Lary-Soulan

In Saint-Lary-Soulan ervaar je de schoonheid van de Pyreneeën optimaal. De dorpen zijn authentiek, de mensen gastvrij en de bergen adembenemend. Vroeger, rond 1900, toen er nog geen skiliften bestonden, kwamen dappere wintersporters hiernaartoe voor een afdaling. Het vroegere toerskiën. Dat hier zo'n 50 jaar later een skigebied ontstond, is allemaal te danken aan burgermeester Vincent Mir. De beste man was van mening dat toerisme de beste oplossing was voor de economische ontwikkeling van het dorp. Met zo'n 100 km aan pistes is dit een van de grootste skigebieden in de Franse Pyreneeën. De afdalingen liggen verspreid over meerdere hellingen, reiken tot 2515 meter hoogte en bieden voor ieder wat wils. Je kunt hier skiën in de drie sectoren Le Pla d'Adet, Espiaube en Vallon du Portet. Ook is er een uitgebreid kinderland. De uitzichten onderweg zijn schitterend en ook zijn er meerdere leuke hutten/pisterestaurants voor een pauze. 

Skigebied Saint-Lary-Soulan in de Franse Pyreneeën
Klik op de pistekaart om deze te vergroten.

Ax 3 Domaines

Ax 3 Domaines heeft na de oprichting in 1955 haar eenvoudige en authentieke karakter weten te behouden. Vanuit Ax-Les-Thermes, gelegen op 720 meter hoogte, kun je met de skilift richting Plateau de Bonascre op 1400 meter hoogte, dat aan de voet van het skigebied ligt. Vanaf dit punt kun je alle kanten op en de drie sectoren Saquet, Les Campels en Bonascre verkennen. Het skigebied telt ruim 80 km aan pistes, verdeeld over tien groene, twaalf blauwe, tien rode en vijf zwarte hellingen, een snowpark, boardercross en twee gebieden speciaal voor beginners. Kleine wintersporters leren skiën in het kinderland en ook zijn er mogelijkheden voor kinderopvang. 

Ax 3 Domaines skigebied Franse Pyreneeën
Klik op de pistekaart om deze te vergroten.

Peyragudes

Skigebied Peyragudes ligt in het hart van de Pyreneeën, tussen de departementen Hautes-Pyrénées en Haute-Garonne. De afdalingen liggen op de flanken van de 2400 meter hoge Cap des Hittes en zijn bereikbaar vanuit Les Aqudes en Peyresourde, beide gelegen op 1600 meter hoogte. De 51 afdalingen zijn goed voor zo'n 65 pistekilometers en worden ontsloten door 18 skiliften. Het skigebied wordt binnenkort zelfs nog iets groter, aangezien er plannen op tafel liggen om uit te breiden. Peyragudes is zeer sneeuwzeker. Niet alleen vanwege de hoge ligging, maar ook omdat er 270 sneeuwkanonnen aanwezig zijn om een eventueel gat van moeder natuur op te vangen. Voor kinderen en beginners zijn er mooie oefengebieden en leuke funzones. Ook is er een uitgebreid funpark. Dat Peyragudes zeer familievriendelijk is, bewijst het Famille Plus label.

Wintersportgebied Pyreneeën Station de Peyragudes
Klik op de pistekaart om deze te vergroten.

Gourette

Gourette is een fijne skibestemming in de Franse Pyreneeën. De ruim 35 km aan pistes reiken tot ruim 2450 meter hoogte en er zijn afdalingen met wel 1100 meter hoogteverschil. Het skigebied bestaat uit drie verschillende sectoren. Beginners en families met kinderen voelen zich thuis op het Bézou plateau op 1600 meter hoogte, met mooie blauwe en groene oefenhellingen en een leuk kinderland. Handig weetje: beginners kunnen hier een speciale skipas voor beginners aanschaffen voor een gereduceerd tarief. De sector Cotch reikt tot 2060 meter hoogte en biedt mooie blauwe en rode hellingen in het hooggebergte en door het bos. Gevorderden vinden vooral uitdaging in de Pène Blanque sector, welke reikt tot 2450 meter hoogte. Legendarische pistes hier zijn La Beroye en La Combe. Tot slot is er ook nog een uitgebreid funpark.

Skigebied Gourette pistekaart
Klik op de pistekaart om deze te vergroten.

Piau-Engaly

Piau-Engaly is een ideale bestemming voor families en liefhebbers van rust en natuur. Het skigebied ligt in een prachtig natuurgebied, met uitzichten op toppen als de 3133 meter hoge La Munia en de 3085 meter hoge Pic de Toumouse. De 40 pistes liggen allemaal op de flanken van de 2696 meter hoge Pic du Piau. Het merendeel is blauw van kleur, al zijn er ook een aantal uitdagende rode en zwarte afdalingen te skiën. Voor beginners en kinderen is een speciaal gebied gecreëerd, waar in alle rust geoefend kan worden op de skitechniek. Ook is er een snowpark en boardercross.

Pistekaart Piau
Klik op de pistekaart om deze te vergroten.
Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.