27 maart 2017 door Miranda in 'Opmerkelijk''

Gamsleiten II in Obertauern

Hoger, sneller en steiler… dat is het credo van de meest extreme afdalingen in de Alpen. Duizelingwekkende dieptes, metershoge buckels, afmattende World Cup afdalingen en de steilste geprepareerde pistes laten de adrenalinespiegel de hoogte in schieten. Snowplaza heeft de steilste afdalingen in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië op een rijtje gezet. Iedere wintersporter die wel houdt van een beetje uitdaging moet deze pistes gedaan hebben. Maar wees gewaarschuwd, de nodige moed en techniek is vereist om deze afdalingen tot een goed einde te brengen.

Harakiri: de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk

Als er één piste berucht is in het skigebied Ski Zillertal 3000 dan is het wel de Harakiri. De Harakiri staat te boek als de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk. Een valpartij staat hier gelijk aan ‘zelfmoord’. Het komt je op een glijpartij van honderden meters te staan en zie dan je ski’s maar weer eens terug te vinden. Bij de Harakiri Fotoshooting kun je je heldendaad op deze piste vereeuwigen. Na afloop kan je in de après-ski van Mayrhofen opscheppen over je dappere prestatie.

Hellingsgraad: 78%
Lengte: 1500 meter
Hoogteverschil: 376 meter

Harakiri

De Zwitserse Muur: 2 meter hoge buckels

De Muur. Het zegt precies waar deze piste voor staat. Wanneer je bovenaan de rand staat gaat het letterlijk loodrecht naar beneden. Deze afdaling aan de oostzijde van de ‘Pas de Chavanette’ is zo steil dat geen enkele pistebully hem kan prepareren. Wanneer je de Muur wilt aanvallen moet je enigszins geluk hebben met de omstandigheden. Soms is het er vreselijk ijzig en zijn de buckels manshoog. De Zwitserse Muur ligt in Les Portes du Soleil, met 650 km piste een van de grootste skigebieden ter wereld.

Hellingsgraad: meer dan 100%
Lengte: 1300 meter
Hoogteverschil: 331 meter

Streif: de gevaarlijkste afdaling van de World Cup

‘Die Streif’ in het skigebied van Kitzbühel is de gevaarlijkste afdaling van het Wereldbekercircuit. De profs bereiken snelheden van 140 km/h en maken sprongen van ruim 60 meter. Een bezoek aan deze prestigieuze Hahnenkamrennen is een onvergetelijke belevenis. Maar ook voor jou en mij is de Streif begaanbaar! Een deel van de piste staat aangeduid als skiroute en een ander deel is gewoon geprepareerd. Zo kun je zelf ervaren hoe steil de beroemde ‘Mausefalle’ wel niet is.

Hellingsgraad: 85% (Mausefalle)
Lengte: 3300 meter
Hoogteverschil: 860 meter

Kandahar: vrije val in Duitsland

De Kandahar afdaling ligt in het skigebied Garmisch Classic en hoort bij de langste en steilste pistes van de World Cup skiën. De ‘Freie Fall’ heeft een hellingsgraad van maar liefst 92%! Snelheden van 130 km/h zijn mogelijk maar heelhuids beneden komen is al een uitdaging op zich. Wil je hier naar beneden dan dien je niet alleen te beschikken over moed, maar ook over een goed conditie. De piste heeft een lengte van meer dan 3 kilometer en is een echte kuitenbrander.

Hellingsgraad: 92%
Lengte: 3300 meter
Hoogteverschil: 720 meter

Kandahar

Gamsleiten 2: hellingsgraad tot 100%

Gamsleiten 2 is ‘de Muur’ van Oostenrijk. Alleen van de aanblik begin je al te huiveren. De piste is zo steil, dat de buckels soms imposante formaten aannemen. De hellingsgraad is op sommige gedeeltes maar liefst 100% (45°). Gelukkig liggen er in het skigebied van Obertauern nog tal van andere pistes die stukken vriendelijker ogen. In totaal heb je 100 kilometer aan piste tot je beschikking.

Hellingsgraad: 100%
Lengte: 1300 meter
Hoogteverschil: 362 meter

Piculin: veel steiler wordt het niet in Italië

De Piculin in skigebied Kronplatz behoort tot de steilste van Italië. Een hellingsgraad van 72% krijg je voor de ski’s en bochten maken is hier geen sinecure. Samen met de Sylvester, Hernegg, Pre da Peres en Erta vormt de Piculin het zwarte pisteaanbod van dit populaire skigebied in Zuid-Tirol. Toch heeft de Kronplatz niet het karakter van een uitdagend skigebied. Ook families en minder ervaren skiërs voelen zich hier volkomen thuis.

Hellingsgraad: 72%
Lengte: 2000 meter
Hoogteverschil: 530 meter

Piculin

La Grave: alleen voor ervaren freeriders

La Grave is een klein bergdorpje in de buurt van Les Deux Alpes. Er is slechts één gondelbaan die je naar een hoogte van 3500 meter brengt. Zoek vervolgens niet naar perfect geprepareerde pistes of glooiende hellingen, alles is hier off-piste. Steilste piste is hier dus niet geheel op z’n plaats. Maar steil is het zeer zeker! Uitdagende coulouirs, witte poedervelden, hier kan iedere freerider de line van z’n dromen rijden. Mocht het nog niet duidelijk zijn, La Grave - La Meije is echt alleen geschikt voor de meest ervaren off-piste skiërs.

Hellingsgraad: afhankelijk van route
Lengte: /
Hoogteverschil: 2000 meter

Andere uitdagende, zwarte pistes in de Alpen:

Diabolo: hellingsgraad tot 70%, 1500 meter lang, in skigebied Golm in het Montafon
Langer Zug: hellingsgraad tot 80%, 4700 meter lang, skiroute, in skigebied Lech - Oberlech - Zürs
Direttissima: hellingsgraad 70%, 2600 meter lang, in skigebied Serfaus-Fiss-Ladis
Planai: 65% hellingsgraad, 5500 meter lang, in skigebied Schladming-Dachstein
Bernhard Russi Run: 65% hellingsgraad, 4300 meter lang, in skigebied SkiArena Andermatt-Sedrun

Mist er nog een piste in dit overzicht? Laat een reactie achter!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen