Skip to navigation Skip to main content

Hoe overleef je je eerste avond in de après-ski?

Wintersport en après-ski gaan hand in hand. Het is natuurlijk heerlijk ontspannen om na het skiën even de sauna in te duiken of te gaan borrelen met toastjes en een spelletje, maar een avond losgaan op bekende après-ski hits mag absoluut niet ontbreken! Foute shotjes, veel te veel bier en net iets te laat je bed in… Maar wat nou als je voor het eerst op wintersport gaat en je nog nooit in de après-ski gestaan hebt? Ik geef je 10 overlevingstips.

#1. Leer de après-ski hits alvast uit je hoofd

Tijdens de après-ski worden de meest gekke nummers gedraaid. Een heel ander genre dan de hits in de Nederlandse clubs. Iedereen zingt mee en dat hoor jij dus ook te doen. Begin daarom thuis alvast met oefenen en leer de après-ski hits van 2019 alvast uit je hoofd en vergeet ook de beste Oostenrijkse après-ski hits niet! Tip: Snowplaza heeft ook een hele gave après-ski afspeellijst op Spotify gemaakt!

Dansende mensen bij een bar in de après-ski

#2. Organiseer thuis alvast een après-ski feestje

Zoals je in #1 hebt kunnen lezen, is voorbereiding zeer belangrijk. Ga je voor het eerst met je vrienden mee op wintersport? Organiseer dan samen alvast een après-ski feestje. Zo kunnen je vrienden weer een beetje inkomen en krijg jij alvast een eerste kennismaking.

#3. Duik op tijd je bed in

Niks is verleidelijker dan doorgaan op het moment dat het ontzettend gezellig is, maar doe het niet. Zorg dat je gewoon rond een uur of acht gaat eten en duik daarna lekker je bed in. Op wintersport heb je meestal geen kater, maar dat is niet alleen te danken aan de frisse berglucht, maar ook aan het feit dat je vaak voor 10 uur in bed ligt. Hou je daar dus aan, want je wilt de volgende dag niet met een gigantische kater in een wiebelende skilift zitten!

Niet gelukt? Gebruik dan deze tips tegen een kater >

#4. Neem niet teveel shotjes

Flying Hirsch, Willy mit birne, B-52 of Flügel, in de après-ski komen ze allemaal voorbij. Natuurlijk zeg je uit beleefdheid liever geen nee, maar geloof me dat is wel zo verstandig! Je wilt morgen weer fris en fruitig op de piste staan en daar kun je geen kater bij gebruiken.

Shotjes in de Après-ski: Jägermeister

#5. Doe de volgende ochtend net alsof je je niks meer kunt herinneren

Zijn er gekke dingen gebeurd? Doe dan de volgende ochtend gewoon alsof je je niks meer kunt herinneren. Tja, je had dat laatste biertje echt niet moeten nemen…

#6. Oefen thuis een paar keer per week op dansen op skischoenen

De ideale situatie is dat je even snel je skischoenen omwisselt voor een paar normale stappers. De ervaring leert echter dat dit maar zelden gebeurt. 9 van de 10 keer eindig je op skischoenen in de après-ski. Totaal niet comfortabel, maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Trek ze thuis aan tijdens je oefensessies op de après-ski hits en doe ook gelijk een dansje.

#7. Ga snel naar de wc als je weet dat er weer een rondje aankomt

Heb je geen zin om nee te zeggen? Ga dan gewoon snel naar de wc als er weer een nieuw rondje wordt besteld. Blijf iets langer weg dan normaal en doe net alsof het extra druk was bij de toiletten.

Wijn en bier in de après-ski

#8. Neem niet teveel foto’s

Je wilt natuurlijk het liefst alles vastleggen en om het half uur een nieuwe status delen via Instagram of Snapchat. Maar doe het niet, want je wordt er niet bepaald mooier op in de après-ski. Je haar zit warrig van de helm die je de hele dag gedragen hebt en je wangen zijn rood van de inspanning van die dag.

#9. Bestel Radler of een frisje

Je kunt natuurlijk vol gas met je vrienden meedrinken. Hartstikke gezellig, maar de dag erna heb je hier gegarandeerd spijt van. Bestel Radler in plaats van bier of neem lekker een frisje tussendoor. Zo hou je het tempo laag en voel je je de volgende dag een stuk beter!

Drie glazen radler op een rijtje

#10. Leg ’s ochtends alvast een overlevingspakket klaar

Ben je van plan om een avond flink los te gaan? Leg dan ’s ochtends alvast een overlevingspakket klaar. Een groot glas water naast je bed en een strip paracetamol. Zorg ook voor een goed gevulde koelkast met onder andere eieren en spek.

#11. Kijk uit met après-ski aan de piste.

Er zijn veel skigebieden met après-ski mogelijkheden op de piste. Zeer verleidelijk, maar als dit je eerste wintersport is en je net een beetje hebt leren skiën, kun je deze bars het beste overslaan. Als je skitechniek nog niet op orde is, is afdalen na een aantal borrels een grote uitdaging en kunnen er al snel ongelukken gebeuren. Kies daarom voor een après-skibar in het dorp.

après-ski aan de piste bij de Paznauner Taja in Ischgl

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.