Skip to navigation Skip to main content

Dorpen die ook leuk zijn als je niet skiet

Les Gets in Les Portes du Soleil

Tijdens een wintersportvakantie hoef je niet per se op de lange latten te staan. Er zijn genoeg mensen die skiën of snowboarden niet (meer) leuk vinden, maar nog steeds met alle plezier 's winters richting de Alpen reizen. Mocht jouw wintersportgroep overdag de piste op gaan, dan is het natuurlijk wel zo leuk dat je iets te doen hebt. Een heerlijke wandeling maken of lekker relaxen op het terras in de zon. In de Alpen zijn genoeg dorpen te vinden waar je je als niet-wintersporter ook prima zult vermaken. In dit lijstje vind je tien dorpen waar waar het zowel op als naast de piste leuk is.

1. Ischgl

In Ischgl ga je je met zekerheid geen seconde vervelen. In het dorp is van alles te beleven. Van leuke wijnbarretjes tot uitbundige après-ski, om je dag gezellig met de rest van de groep af te sluiten. In Ischgl zijn ook meerdere winkels. Vanuit het dorp gaan er drie gondels naar boven die je naar het skigebied van Silvretta Arena Ischgl - Samnaun brengen. Zo kun je ’s middags gezellig een hapje eten met je skivrienden in de Idalp-Panorama, het Alpenhaus of in Pardorama. In het skigebied kun je als niet-skiër gebruik maken van de Ischgl SkyFly; een lange zipline die snelheden tot boven de 80 km/u haalt! Verder is er een nachtrodelbaan van zeven kilometer lang en kun je er als niet-skiër mooie winterwandeltochten maken.

Ischgl dorp voor skiërs en niet-skiërs

2. Königsleiten

In de bekende Zillertal Arena vind je het dorp Königsleiten, wat vlak bij Gerlos ligt. Königsleiten is een echt chaletdorp. Veel chalets liggen hier aan de piste, waardoor je prachtig kunt wandelen over de aangelegde wandelroutes of je skivrienden kunt ontmoeten voor een lunch of drankje. Aan het eind van de middag sluit je gezamenlijk af in de Hannes Alm, een gezellige après-ski bar. Mocht je toch de berg op willen, dan kun je de Dorfbahn gondel pakken. Die vertrekt vanuit het dorp. Voor ontspanning kun je uitwijken naar het naastgelegen Wald im Pinzgau, waar het Kristallbad is.

Dorp voor niet skiërs königsleiten

3. Bettmeralp

Bettmeralp is een waar familieparadijs. Het Zwitserse autovrije dorp ligt middenin het skigebied Aletsch Arena. Het knusse dorp is ongetwijfeld één van de meest sfeervolle dorpen in de Alpen. Tijdens een wandeling door Bettmeralp word je omgeven door prachtige houten chalets waar een flink pak sneeuw op ligt. Het dorp Bettmeralp is bereikbaar via een gondel vanuit Betten en ligt midden in het skigebied. Naast heerlijke pistes, ligger er ook prachtige wandelroutes rondom Bettmeralp. Andere leuke winterse activiteiten zijn sneeuwschoenwandelen, paragliden of fatbiken.

Dorp in Zwitserland Bettmeralp

4. Ortisei

Ortisei is het eerste dorpje dat je tegenkomt als je Val Gardena binnenrijdt. Deze enorm sfeervolle plaats is niet alleen fijn voor skiërs en snowboarders, maar ook voor mensen die graag wandelen of andere winteractiviteiten ondernemen. Ortisei is erg authentiek en gezellig, er zijn hier diverse barretjes en winkeltjes. In het skigebied van Val Gardena liggen de dorpen St. Christina en Wolkenstein, die voor de winterwandelaar binnen twee uur bereikbaar zijn. In het skigebied zelf zijn veel uitstekende berghutten te vinden. Hier kun je ’s middags gezellig lunchen met de familie. Voor langlaufers is Val Gardena ook een prachtig gebied, het beschikt over ruim 100 kilometer aan loipes.

Geen gebrek aan schitterende uitzichten in Ortisei
© Spalder Media Group

5. Maria Alm

In het skigebied Hochkönig vind je het gezellige dorp Maria Alm. De niet-wintersporter kan eventueel uitwijken naar Kaprun, voor een bezoek aan het wellnesscentrum. Aan het eind van de dag kun je gezellig wat drinken in één van de barretjes, maar verwacht geen uitbundige après-ski. Rondom Maria Alm kun je echter wel prachtig wandelen. Of je nou een uurtje wilt lopen of een volledige dag, er liggen diverse wandelpaden. Maria Alm beschikt of twee verlichte rodelbanen van twee kilometer en anderhalve kilometer.

Berghut in Maria Alm HochKönig
© Spalder Media Group

6. Hinterglemm

In Hinterglemm is het vrijwel onmogelijk om je te vervelen. De niet-wintersporter kan met maar liefst drie verschillende gondels naar boven voor een wandeling in de bergen of een lounge sessie bij een leuke berghut. In Hinterglemm zelf is ook genoeg te beleven; het dorp is ontzettend gezellig en kent veel leuke après-ski bars. Tevens liggen veel accommodaties aan de piste, waardoor je bijna alles te voet kunt doen. Stoere activiteiten als ijskarten, quad rijden en paragliden behoren ook tot de mogelijkheden in Hinterglemm. Een prachtige wandeling maken naar de Golden Gate bridge (en dan niet die in San Fransisco, maar gewoon in Hinterglemm) is ook mogelijk

Golden Gate Bridge van de ALpen Saalbach Hinterglemm
© Spalder Media Group

7. Chamonix

Chamonix is erg bekend van naam door de ligging aan de voet van de Mont Blanc en de eerste Olympische Winterspelen die er plaatsvonden. Vaak wordt er gedacht dat de Franse skidorpen zich puur richten op de actieve skiërs en snowboarders. Frankrijk heeft échter meerdere gezellige dorpjes, waaronder Chamonix. De niet skiër die wel wat durft, kan op de L’Aiguille de Midi (3842 meter) in de ‘Step into the Void’ stappen. Je hebt hier een waanzinnig uitzicht op de Mont Blanc.

8. Châtel

Centraal gelegen in het skigebied van Les Portes du Soleil vind je het dorp Châtel. Dit authentieke Franse dorpje, dat vlakbij de Zwitserse grens ligt, wordt bestempeld als familievriendelijk en knus. Châtel is een plek waar iedereen zich thuis voelt, van jong tot oud. Rond de middag is het er erg gezellig, maar rond acht uur zoekt iedereen een restaurantje of zijn chalet op. Wil je ’s middags lunchen met de skigroep? Je staat zo bovenin het skigebied van Super Châtel.

Châtel is een leuk dorp voor niet skiërs

9. Kitzbühel

In het hart van de Kitzbüheler Alpen vind je de plaats Kitzbühel. Het is het buurtdorp van het populaire Kirchberg. Kitzbühel is een wat groter, romantischer en een luxere dorp. Je vindt hier onder meer een grote winkelstraat en meer dan 80 restaurants en cafés en vele (luxe) winkels. Vervelen hoef je je dus zeker niet in Kitzbühel. Je kunt er ook voor kiezen om het dorp te verkennen per koets. In het dorp is altijd wel iets te beleven. Vooral tijdens de Hahnenkamm-rennen, die ieder jaar weer worden gehouden. Voor de langlaufer liggen er ongeveer 60 kilometer aan loipes klaar. Wanneer je toe bent aan een beetje ontspanning, moet je in Aquarena zijn. Hier kun je naast zwemmen ook genieten van wellness.

Kitzbühel centrum

10. Zermatt

Zermatt is een sprookjesachtig wintersportdorp, aan de voet van de Matterhorn. Rondom Zermatt liggen prachtige wandelpaden. Na die tijd kun je plaatsnemen op een van de zonnige terrassen of een drankje doen in de après-ski. Zermatt heeft namelijk meer dan 150 restaurants, cafés en bars. Wil je toch de berg op? Dat kan met de trein of met de gondel. Zo is het mogelijk om bij mooi weer heerlijk te relaxen bij een van de berghutten. De meeste hotels in Zermatt beschikken over een heerlijke spa. Wil je genieten van een jacuzzi, zwemmen, in de sauna, gemasseerd worden of in een stoombad, in Zermatt is het allemaal mogelijk.

Zermatt Zwitserland

Nog meer leuke dorpen voor niet-skiërs:

Uiteraard zijn er nog veel meer leuke dorpen waar je je zonder ski's of snowboard kunt vermaken. Bijvoorbeeld:

193 - Winter - Nick

Over Nick

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.