20 februari 2017 door Joanne in 'Skigebieden onder de loep''

Bettmeralp

Het is moeilijk om over Bettmeralp te praten zonder de woorden super, leuk en geweldig te gebruiken. Bettmeralp ligt in Zwitserland, aan de noordzijde van het Rhonedal, in het skigebied Aletsch Arena. Het ligt op een plateau, een alm, en vangt alle zon als die in de buurt is. Vroeg in het jaar valt er vaak een hele berg sneeuw en daarna kan je ervan genieten in een zonnetje. Wat wil je nog meer? Het dorp is perfect voor kleine kinderen; kinderweide om de hoek, kinderanimatie en zelfs de wandelpaden zijn kinderwagen-proof. Geschikt voor gezinnen, maar stiekem ook leuk voor iedereen die zelf nog kind is!

Het hele dorp is autovrij

Bettmeralp ligt op de berg en is helemaal autovrij. Bij het Betten Talstation is een grote parkeerplaats. Daar worden alle auto’s achtergelaten en dat heeft een aantal voordelen. Doordat in het dorp geen auto’s rijden, blijft de sneeuw in de straten liggen. Je kan overal op ski’s of met de slee door de straten glijden. Tussen de middag kunnen we naar huis om in ons eigen appartement te eten. Je skiet met een grijns op je gezicht je eigen huis in en daarna neem je een sleepje terug naar de pistes.

kind op slee in bettmeralp

Het sprookje Bettmeralp

Met grote gondels ga je vanuit Betten omhoog naar Bettmeralp. Eenmaal boven beland je in een dorp vol houten chalets. Het dorp oogt als een sprookje. Alle daken en straten liggen vol met sneeuw. Een schattig dorpje in de woeste bergwereld van de Aletschgletsjer. De ligging van dit dorp op de rand van dit gletsjerdal is uniek. Je hebt hier een kijkje in de keuken van de bergen. Niet voor niets is deze langste gletsjer van de Alpen tot UNESCO Werelderfgoed benoemd.

skiën in bettmeralp

Een unieke ligging

De ligging van Bettmeralp op de zuidhelling zorgt voor veel zonuren. Dat vind iedereen fijn. Terwijl je geniet van de zon kijk je naar de bergwereld om je heen. Naast de al genoemde Aletschgletsjer ski je vooral met het zicht naar het zuiden op de Walliser Alpen. Je blik zwenkt via de Dom, over de Monte Rosa, naar al die andere grote bergen. Wat een cadeau! Je hebt hier het mooiste uitzicht van de Alpen met de Matterhorn als grote baas.

wandelen in bettmeralp

De kinderen staan centraal

Kinderen staan centraal in Bettmeralp. De kinderwei is letterlijk het centrale punt van het dorp en daar omheen ligt de kerk. Naast de kerk ligt een helling die speciaal voor het sleeën gemaakt lijkt. Op verschillende soorten sleden gillen en glijden de kinderen hier omlaag. Zelf kan ik niet achterblijven en even later suis ik naar beneden! Bij de kinderwei liggen veel sleepliftjes en tapijten. Dus kinderen kunnen zich (zelf) helemaal vermaken. Fosse staat dit jaar voor het eerst op skietjes. Schuifelen over het bandje. Veel snelheid zit er nog niet in. Nee, dan maar weer sleeën. Dit jaar, tenminste….

kind in kinderweide bettmeralp

Een fantastisch skigebied

Laat het kind in je los! Er zijn een paar uitdagende zwarte pistes, die niet altijd geprepareerd zijn. Hier knallen de gevorderde skiërs naar beneden. Het merendeel van het skigebied wordt gevormd door rode en blauwe pistes. Dit is genussskiën pur sang. In het zonnetje met dit uitzicht! Ook zijn er meerdere funparks en een halfpipe. Wil je spelen in het park, dan kom je zeker aan je trekken. Ben je klaar met skiën, dan glijd je naar je eigen voordeur.

skiën in bettmeralp

Een paradijs op de slee

Zijn de kinderen nog klein, dan ontkom je niet aan de slee en wandelen. Dat kan hier heel goed, veel paden zijn zelfs voor de kinderwagen geschikt. Toch zijn de paden niet saai. Er is altijd weer uitzicht op die grote bergen. De paden kronkelen op en neer, elke keer ben ik verrast door het veranderende landschap. Overal is plek voor een sneeuwbalgevecht en daarna is het tijd voor warme chocomel.

sleeën in bettmeralp

Bettmeralp is een sprookje. Verwacht geen après-ski, maar wel een knus dorp in de bergen. Een vakantie lang geen auto voor de deur. Wel skiën vanuit huis. Een plek waar alle kinderen met een grijns rondlopen en dus de ouders ook!

wat een uitzicht in bettmeralp

het dorpje

skiën met uitzicht op de matterhorn in bettmeralp

huis in bettmeralp

Ben jij wel eens in Bettmeralp geweest en heb je nog tips? Laat het ons weten in een reactie!

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen