Skip to navigation Skip to main content
Zwarte Piste Gletsjerafdaling Schwarze Schneid Sölden
© Spalder Media Group

Er zijn skigebieden met uitzonderlijk lange pistes, die bijna oneindig lijken te duren. Hier geniet je van kilometerslange afdalingen en hoef je niet na drie bochten weer met de lift naar boven. In dit artikel 10 bijzonder lange pistes die te vinden zijn in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Branden bovenbenen en schreeuwende kuiten zijn hier gegarandeerd!

1. Zermatt: dalafdaling Matterhorn (25 km)

Wie op zoek is naar bijzonder lange pistes, zit goed in Zermatt. Je vindt hier zelfs een van de langste afdalingen ter wereld! Het startpunt ligt op een duizelingwekkende hoogte van 3820 meter, op de Klein Matterhorn, bij een van de hoogste bergstations van Europa. De 8 rode pistes 85, 84, 73, 66, 65, 64, 62 en 50 vormen 25 km aan skiplezier. Eenmaal terug in Zermatt ben je gegarandeerd van brandende bovenbenen! Niet alleen staat de afdaling van Klein Matterhorn te boek als een van de langste, maar ook als een van de mooiste pistes van de Alpen.

Zermatt piste bij zonsopkomst

2. Sölden: Schwarze Schneid (15 km)

Zelfs James Bond is te gast geweest in het skigebied van Sölden! In de film ‘Spectre’ vindt er een spectaculaire achtervolging met een vliegtuig plaats op de Gletscherstraße. Tijdens de wintermaanden kun je je in deze omgeving wagen aan een van de langste dalafdalingen van Oostenrijk. Na genoten te hebben van het uitzicht bij het BIG3 uitzichtplatform Schwarze Schneid op de Rettenbachgletscher (3340 meter hoogte), ski je via pistes 32, 31, 7 en 9 terug naar het dalstation van de Gaislachkogelbahn in het centrum van Sölden (1370 m). Daar aangekomen heb je 1970 hoogtemeters overbrugt en maar liefst 15 km in je benen. 

Piste 31 Sölden
© Spalder Media Group

3. St. Anton am Arlberg: Valluga (9 km)

Bij velen begint het te duizelen wanneer ze van het uitzicht genieten bovenop de Valluga in skigebied Ski Arlberg. De 2811 meter hoge top is de hoogste in St. Anton am Arlberg. Wanneer er weer spanning op de spieren staat, kun je van start gaan op de piste die eindigt in St. Anton am Arlberg. 9 kilometer en bijna 1500 hoogtemeters zijn er af te leggen! Op deze afdaling vindt ook de beroemde ‘ Weiße Rausch’ plaats. Een skirace die jaarlijks in april wordt georganiseerd, waarbij honderden skiërs zich tegelijk van de piste storten.

4. Zell am Ziller: Höhenfresser-Tour (10 km)

Deze dalafdaling in de Zillertal Arena doet er z’n naam eer aan. De Höhenfresse-Tour heeft een lengte van zo'n 10 km en gaat van start op de 2500 meter hoge Übergangsjoch. Via de rode pistes 22, 19, 19A en 11 ski je naar de diepzwarte 10 die eindigt in Zell am Ziller. Het laatste stuk is meteen ook het pittigst en zeker niet geschikt voor minder gevorderde skiërs! Je overbrugt maar liefst 1930 hoogtemeters en daarmee is dit een van de langste dalafdalingen van Oostenrijk qua hoogtemeters. 

Höhenfresser-Tour lange piste Zillertal Arena

5. Les Deux Alpes: Dome de la Sauze (16 km)

Met een hoogteverschil van 2268 meter breekt de afdaling van Dome de la Sauze naar Mont de Lans heel wat records. Deze legendarische afdaling in het skigebied van Les Deux Alpes start op een hoogte van 3568 meter. Vanaf hier daal je over brede gletsjerpistes af naar de lager gelegen flanken. Aansluitend ski je over diverse paden en pistes, waarbij je prachtige uitzichten hebt op het dal. Eenmaal beneden, op 1300 meter hoogte, heb je maar liefst 16 km afgelegd. De afdaling is wisselend rood en blauw.

6. Reit im Winkl: Winklmoosalm - Seegatterl (9 km)

Ook in Duitsland is een afdaling te vinden die het predicaat ‘bijzonder lang’ verdiend. Een van de langste skipistes van het land is te vinden in het skigebied Winklmoosalm-Steinplatte in de Chiemgauer Alpen. De piste van de Winklmoosalm naar Seegatterl is maar liefst 9 kilometer lang. Aangezien je voornamelijk skiet over blauwe pistes, is de afdaling ook voor minder ervaren skiërs goed te doen. Een goede conditie is natuurlijk wel vereist!

7. Brixen: Trametsch Plose (9 km)

Met een lengte van 9 km is de Trametsch in Plose de langste afdaling in Zuid-Tirol. En dat niet alleen, het is ook nog eens een van de steilste. Deze bijzonder lange piste heeft namelijk een maximale helling van 62% en onderweg overbrug je maar liefst 2446 hoogtemeters. De Trametsch start op 2446 meter hoogte en biedt daar een schitterend uitzicht op de Dolomieten. 

8. Alpe d'Huez: Sarenne (16 km)

De Sarenne in L'Alpe d'Huez is een bijzonder lange piste voor ervaren wintersporters die wel van een beetje uitdaging houden. De langste zwarte piste van de Alpen is ongeveer 16 kilometer lang en gaat vanaf de Pic Blanc (3300 meter hoogte) helemaal naar het dal. Voor wie eenmaal aan de piste begint, is er geen weg meer terug. Onderweg zijn er geen liften om terug te keren of skihutten om bij uit te rusten.

Sarenne is een van de bijzonder lange pistes in Frankrijk

9. Flaine: Les Cascades (14 km)

Lange pistes hoeven echt niet alleen maar zwart en uitdagend te zijn. Les Cascades in Flaine is maar liefst 14 kilometer lang en volledig blauw. Met deze lengte is het zelfs een van de langste blauwe afdalingen van de Alpen! De piste begint in Flaine en brengt je naar het kleine plaatsje Sixt Fer à Cheval. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je daarna met de skibus terug moet naar het skigebied van Le Grand Massif. De bus stopt iedere 20 minuten. In totaal ski je ruim 1700 hoogtemeters.

10. Mürren: Schilthorn (15 km)

Op de Schilthorn (Piz Gloria) bij Mürren in de Jungfrau Region ligt een 15 kilometer lange skipiste die eindigt in Lauterbrunnen. Tot de highlights van deze afdaling behoren het stuk door het Engetal naar de Schilthornhütte, de Muttlerenhoren en de passage door het Kanonenrohr.  

Het kan nog langer…

Zijn deze geprepareerde pistes nog niet lang genoeg voor je? Er zijn ook nog tal van ongeprepareerde pistes met duizelingwekkende lengtes. Zo is het freeride gebied van Dachstein Krippenstein geliefd bij de echte cracks. Hier vind je een van de langste off-piste afdalingen van Oostenrijk. De gletsjerafdaling van de Aiguille du Midi door de Vallée Blanche naar Chamonix staat te boek als de langste freeride-afdaling van de wereld. 22 kilometer aan poeder krijg je hier voor de ski’s. Voor alle uitstapjes buiten de piste is het raadzaam om met een gids op pad te gaan en de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.