26 december 2019 door Thijs in Lijstje

Er zijn skigebieden met uitzonderlijk lange pistes die oneindig lijken te duren. Hier geniet je van kilometerslange afdalingen en hoef je niet na drie bochten weer met de lift naar boven. In dit weblog 10 bijzonder lange pistes die te vinden zijn in Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Branden bovenbenen en schreeuwende kuiten zijn hier gegarandeerd!

Zermatt: Klein Matterhorn

Je daalt maar liefst 2190 meter af op de afdaling van Klein Matterhorn naar Zermatt in de Walliser Alpen. Het startpunt ligt op een duizelingwekkende hoogte van 3820 meter. Dit is het hoogste bergstation van Europa. Vanaf hier begin je aan een 16 kilometer lange afdaling die van begin tot eind behoorlijk afwisselend is. Hierbij ski je constant te midden van een adembenemend decor met als blikvanger de beroemde Matterhorn. Niet alleen staat de afdaling van Klein Matterhorn te boek als een van de langste, maar ook als een van de mooiste pistes van de Alpen.

Sölden: Schwarze Schneid

Zelfs James Bond is te gast geweest in het skigebied van Sölden. In de film ‘Spectre’ vindt er een spectaculaire achtervolging met een vliegtuig plaats op de Gletscherstraße. Tijdens de wintermaanden kun je je in deze omgeving wagen aan de langste dalafdaling van Oostenrijk. De piste staat voornamelijk als rood gemarkeerd en gaat vanaf de Rettenbachgletscher naar het dalstation van de Gaislachkogelbahn in het centrum van Sölden. De ‘Schwarze Schneid’ afdaling staat garant voor 15 kilometer skiplezier en 1970 hoogtemeters.

Dalafdaling Schwarze Schneid Sölden

Les Deux Alpes: Dome de la Sauze

Met een hoogteverschil van 2280 breekt de afdaling van Dome de la Sauze naar Mont de Lans alle records. Deze legendarische afdaling in het skigebied van Les Deux Alpes start op een hoogte van 3568 meter. Vanaf hier daal je over brede gletsjerpistes af naar de lager gelegen flanken. Aansluitend ski je over diverse paden en pistes, waarbij je prachtige uitzichten hebt op het dal. Eenmaal beneden heb je maar liefst 16 pistekilometers afgelegd, een aantal dat je vrijwel nergens anders kunt behalen.

St. Anton am Arlberg: Valluga

Bij velen begint het te duizelen wanneer ze van het uitzicht genieten bovenop de Valluga in skigebied Ski Arlberg. Wanneer er weer spanning op de spieren staat, kun je van start gaan op de piste die eindigt in St. Anton am Arlberg. 12 kilometer en 1500 hoogtemeters zijn er af te leggen op de piste die ook voor minder ervaren skiërs goed te doen is. Op deze afdaling vindt ook de beroemde ‘ Weiße Rausch’ plaats. Een skirace die jaarlijks in april wordt georganiseerd, waarbij honderden skiërs zich tegelijk van de piste storten.

Zell am Ziller: Höhen Fresser Tour

Deze skipiste in de Zillertal Arena doet z’n naam eer aan. Over een lengte van ongeveer 7 kilometer daal je vanaf de Übergangsjoch op 2500 meter af naar Zell am Ziller. Maar liefst 1930 hoogtemeters krijg je hier voor je kiezen! Hiermee is dit de piste met het grootste hoogteverschil van Oostenrijk. Dankzij moderne LED-technologie, die dient als pisteverlichting, is het zicht op de afdaling ook bij schemering nog altijd optimaal. Het onderste gedeelte van de piste is zwart en behoorlijk uitdagend.

Afdaling Zell am Ziller

Reit im Winkl: Winklmoosalm – Seegatterl

Ook in Duitsland is een afdaling te vinden die het predicaat ‘bijzonder lang’ verdiend. De langste skipiste van het land is te vinden in het skigebied Winklmoosalm-Steinplatte in de Chiemgauer Alpen. De piste van de Winklmoosalm naar Seegatterl is maar liefst 9 kilometer lang. Aangezien je voornamelijk skiet over blauwe pistes, is de afdaling ook voor minder ervaren skiërs goed te doen. Een goede conditie is natuurlijk wel vereist!

Brixen: Trametsch Plose

Met een lengte van bijna 10 kilometer en 1400 hoogtemeters is de Trametsch in skigebied Plose de langste afdaling van Zuid-Tirol. Het startpunt ligt op een hoogte van 2466 meter. Met name in het bovenste gedeelte ski je door een adembenemend landschap. Werp voor je je weer onder de boomgrens bevindt nog een laatste blik op de ‘Geislerspitzen’, een bijzonder mooie bergketen in de Dolomieten.

Alpe d'Huez: Sarenne

De Sarenne in het skigebied van L'Alpe d'Huez is dé piste voor ervaren wintersporters die wel van een beetje uitdaging houden. De langste zwarte piste van de Alpen is ongeveer 16 kilometer lang en gaat vanaf de Pic Blanc (3300 meter) helemaal naar het dal. Voor wie eenmaal aan de piste begint, is er geen weg meer terug. Onderweg zijn er geen liften om terug te keren of skihutten om bij uit te rusten.

Sarenne AlpedHuez

Flaine: Les Cascades

Lange pistes hoeven echt niet alleen maar zwart en uitdagend te zijn. Les Cascades in het skigebied van Flaine is maar liefst 14 kilometer lang en volledig blauw. Met deze lengte is het een van de langste blauwe afdalingen van de Alpen. De piste begint in Flaine en brengt je naar het kleine plaatsje Sixt Fer à Cheval. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je daarna met de skibus terug moet naar het skigebied van Le Grand Massif. In totaal ski je ruim 1700 hoogtemeters.

Mürren: Schilthorn

Op de Schilthorn bij Mürren in de Jungfrau Region ligt een 15 kilometer lange skipiste die eindigt in Lauterbrunnen. Tot de highlights van deze afdaling behoren het stuk door het Engetal naar de Schilthornhütte, de Muttlerenhoren en de passage door het Kanonenrohr. Op deze afdaling vindt jaarlijks ook de legendarische Inferno-Rennen plaats. Deze legendarische skirace viert in 2018 z’n 75e verjaardag. Het afdaalrecord bij de amateurs ligt op iets meer dan 13 minuten. Ervaren recreanten dienen eerder een minuut of 45 voor deze piste te rekenen.

Mürren berglandschap

Het kan echter nog langer…

Zijn deze geprepareerde pistes nog niet lang genoeg voor je? Er zijn ook nog tal van ongeprepareerde pistes met duizelingwekkende lengtes. Zo is het freeride gebied van Dachstein Krippenstein geliefd bij de echte cracks. Hier bevindt zich met een lengte van 11 kilometer de langste off-piste afdaling van Oostenrijk. De gletsjerafdaling van de Aiguille du Midi door de Vallée Blanche naar Chamonix staat te boek als de langste freeride-afdaling van de wereld. 22 kilometer aan poeder krijg je hier voor de ski’s. Voor alle uitstapjes buiten de piste is het raadzaam om met een gids op pad te gaan en de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen