

Pasta, kaas, aardappels, room, spekjes en appelmoes, oftewel: Älplermagronen! Dit traditionele Zwitserse berggerecht is er absoluut een voor op je lijstje. Het recept is eenvoudig te maken, met als resultaat een voedzaam berggerecht bomvol smaak. In dit blog vind je het recept voor Älplermagronen, ook wel Alpenmacaroni of macaruns d'alp. Ga jij ermee aan de slag? Lekker!
Ingrediënten Älplermagronen (2 personen)
Een bergvakantie in Zwitserland betekent niet alleen genieten van het uitzicht op een aantal van de hoogste toppen van de Alpen, maar ook van kaas. Heel veel kaas. Van kaasfondue tot raclette, maar ook kaas verwerkt in allerlei andere gerechten zoals Älplermagronen. Het verhaal gaat dat dit gerecht is ontstaan tijdens de aanleg van de Gotthardtunnel. Italiaanse arbeiders namen pasta mee en de Zwitsers gaven hier hun eigen draai aan. Het resultaat is dit overheerlijke berggerecht. Dit heb je nodig voor dit recept voor Älplermagronen.

- 4 aardappels, ongeschild zo’n 350 gram
- 175 gram pancetta
- 175 gram gruyère, geraspt
- 180 gram macaroni
- 2 laurierblaadjes
- 150 ml slagroom
- 150 tot 300 ml kippenbouillon
- 1 ui en 1 teen knoflook
- 1 eetlepel fijngehakte bieslook
- 2 eetlepels gebakken uitjes
- Klontje margarine (1 el)
- 4 appels
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze:
Stap 1: Zet een pan met water en 1 theelepel zout op het vuur en breng aan de kook.
Stap 2: Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Doe samen met de kaneel, suiker en een eetlepel water in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Laat met de deksel erop zo’n 30 minuten pruttelen. Zijn de appels zacht genoeg? Gebruik een pureestamper of staafmixer om de appelmoes tot de gewenste dikte te krijgen. Laat daarna afkoelen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws op wintersportgebied, insider tips, de leukste bestemmingen en nog veel meer? Schrijf je nu in!
Stap 3: Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg het klontje margarine toe. Bak de pancetta hierin goudbruin en gaar. Haal uit de pan en zet apart.
Stap 4: Pel en halveer de ui en snijd in halve ringen. Hak de knoflook fijn en bak beide glazig in de pan van de spekjes. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in kleine blokjes van net geen centimeter.
Stap 5: Haal de ui uit de pan, zet apart en bak de aardappelblokjes een kleine minuut in dezelfde pan. Giet hier vervolgens de room en 150 milliliter bouillon op en voeg de laurierblaadjes, een snufje zout en flink wat versgemalen peper toe. Laat pruttelen en roer af en toe.
Stap 6: Kook ondertussen de macaroni, maar 1 minuut korter dan op de verpakking staat.
Stap 7: Check of de aardappeltjes zacht genoeg zijn. Is dit nog niet het geval, voeg dan nog wat bouillon toe. Het vocht moet grotendeels inkoken terwijl de aardappeltjes garen.
Stap 8: Aardappeltjes gaar? Voeg de macaroni, spekjes, ui, knoflook, nog wat versgemalen peper en helft van de kaas toe aan de pan. Roer het geheel goed door. Giet over in een ovenschaal en strooi hier de rest van de kaas overheen. Plaats nog zo’n 5 tot 10 minuten onder de gril tot de kaas mooi goudbruin kleurt.
Stap 9: Strooi de bieslook en krokante uitjes over de Älplermagronen en serveer met de appelmoes en een frisse salade on the side.
Älplermagronen maken in foto's




