Skip to navigation Skip to main content

Online oplichting: die reisdeal zou weleens een ticket naar ellende kunnen zijn

Appartement

Je bent niet de enige die zich verheugt op de aanstaande wintersportvakantie. Internetoplichters hebben er net zoveel zin in, al blijven ze doorgaans gewoon thuis. Voor hen is dit het perfecte moment om hun bankrekening te spekken met geld van argeloze slachtoffers. Daarvoor zetten ze allerlei slinkse trucs in. Hier lees je hoe je voorkomt dat je zuurverdiende vakantiegeld in de zakken van een oplichter verdwijnt.

Winterslaap

In deze tijd van het jaar komen internetoplichters massaal uit hun winterslaap. Met de feestdagen in het vooruitzicht wordt er flink online geshopt. Ook worden er op grote schaal tickets, hotels en vakantiehuisjes geboekt. Om het nog enigszins betaalbaar te houden, speuren veel mensen het internet af naar mooie deals. En dat is precies waar internetoplichters graag op inspelen. Het is dus oppassen geblazen, want voor je het weet trap je in één van hun oplichtingstrucs:

Gratis vakanties

Vanuit het niets ontvang je bericht dat je een gratis vakantie hebt gewonnen. Kennelijk heb je, zonder het te weten, ooit meegedaan met een of andere wedstrijd. Om je prijs te innen, moet je een link aanklikken en je gegevens achterlaten op hun website. Er wordt nog om een kleine bijdrage gevraagd in de vorm van administratiekosten. Gelukkig kun je het bedrag meteen via dezelfde website betalen. De bittere realiteit is echter dat je helemaal geen prijs hebt gewonnen. In plaats daarvan beschikken oplichters nu over jouw gegevens en je geld.

Niet-bestaande accommodaties

Je hebt op de site van Booking.com of AirBnB een gezellig vakantiehuisje geboekt. Omdat het huisje van een particuliere verhuurder is, moet je het hele bedrag van tevoren betalen. Uit angst dat iemand anders je straks voor is, schrijf je het niet-restitueerbare bedrag over. Bij aankomst blijkt het adres helemaal niet te bestaan. Daar sta je dan met je reisgezelschap. Alle accommodaties in de omgeving zijn al volgeboekt en je geld ben je kwijt.

Nepwebsites

Via een link in een phishingbericht kun je terechtkomen op een nepwebsite. Ook tijdens het surfen kun je per abuis op dergelijke sites stuiten. Maar de site oogt professioneel en bovendien staan er best een paar leuke aanbiedingen op. Er staat zelfs een actueel vluchtschema op. De site moet dus wel in orde zijn en zonder te aarzelen rond je een reservering af. De zenuwen nemen toe naarmate de datum van je vertrek nadert. Je hebt geen enkel bericht meer ontvangen, en dat zal helaas ook niet meer gebeuren.

Hulp bij reisdocumenten

Misschien moet je een visum aanvragen of weet je nog niet zo goed hoe het kopen van een skipas in zijn werk gaat. Gelukkig zijn er veel barmhartige samaritanen die zich maar al te graag opwerpen als jouw redder in nood. Je stuurt een kopie van je paspoort of ID, vult een vragenlijst in en betaalt voor de zogenaamde dienst. Vervolgens hoor je niks meer. Dat hoeft ook niet, want de oplichter heeft nu alles in handen om identiteitsfraude te plegen.

Weerstand

Internetoplichters hebben een enorme vijver om uit te vissen. Als ze merken dat er bij jou niets te halen valt, zoeken ze gewoon verder naar een makkelijker slachtoffer. Door zelf alert te blijven en de nodige maatregelen te treffen, voorkom je dus een hoop ellende:

Gebruik een VPN

Zowel voor als tijdens je vakantie heb je met een VPN-verbinding een sterk wapen in handen. Tijdens het surfen beschermt het je tegen schadelijke websites. Op je bestemming houdt het hackers buiten de deur terwijl je gebruikmaakt van een openbaar netwerk.

Doe onderzoek

Sta je op het punt om in te gaan op een aanbod van een reisaanbieder? Typ dan eerst de naam van de aanbieder in in een zoekmachine. Lees beoordelingen van eerdere klanten om te achterhalen of de reisaanbieder inderdaad te vertrouwen is. Zoek het adres van een accommodatie op in Google Maps om na te gaan of het echt bestaat.

Lees goed door

Nepwebsites moeten doorgaans snel gevuld worden. Er is geen tijd voor een degelijke spellingcontrole en vaak is het een letterlijke uitdraai van Google Translate. Kom je veel taal- en spelfouten tegen, dan is het hoogstwaarschijnlijk een nepwebsite.

Zoek naar slotjes

Een betrouwbare website heeft altijd een URL die begint met https://. Voor de url staat een slotje. Let ook op of de betaalomgeving een slotje in de adresbalk toont.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.