Skip to navigation Skip to main content

De voordelen van merino voor je wintersportoutfit

Thermoshirt
© Bever

Merino is een populaire keuze voor veel skiërs en snowboarders, en dat is niet zonder reden. Het biedt tal van voordelen die andere stoffen simpelweg niet hebben. In dit artikel duiken we dieper in de voordelen van merinowol, voor welke kledingstukken het ideaal is en wat de nadelen van het materiaal zijn. En natuurlijk waarom het de investering waard kan zijn om kleding met merino aan te schaffen.

Wat is merino(wol)?

Merino, of eigenlijk merinowol, is afkomstig van het merinoschaap, een speciaal soort schaap dat zich goed heeft aangepast aan zowel koude als warme klimaten. De vezels van merinowol zijn dunner en zachter dan reguliere schapenwol, waardoor ze veel comfortabeler aanvoelen op de huid. Merino is bovendien van nature ademend, vochtafvoerend en geurwerend. Eigenschappen die het tot een uitstekende keuze maken voor actieve buitensporten zoals wintersport.

Kledingstukken van de merino voor de wintersport

Merino kan in verschillende lagen van je wintersportoutfit worden gebruikt, van onderkleding tot outerwear:

  1. Thermokleding
    Een van de belangrijkste lagen voor elke wintersportoutfit is thermokleding, oftewel je eerste laag. Merino wordt vaak gebruikt voor thermisch ondergoed, omdat het je lichaamstemperatuur effectief reguleert en tegelijkertijd transpiratie afvoert. Een merinowollen thermoshirt of -broek houdt je warm zonder dat je oververhit raakt. Bovendien blijven geurtjes niet snel hangen in merino.
  2. Sokken
    Sokken van merino zijn een uitstekende keuze voor de sneeuw. Ze bieden isolatie, ademend vermogen en houden je voeten droog en warm, zelfs als je veel zweet of er per ongeluk sneeuw in je schoenen zou komen. Merino voorkomt blaren door de soepele, zachte vezels en zorgt ervoor dat je voeten droog blijven dankzij de vochtafvoerende eigenschappen.
  3. Mutsen, buffs, sjaals en handschoenen
    Merino is een geweldige keuze voor accessoires zoals mutsen, buffs, sjaals en handschoenen. De stof is licht, warm en ademend, wat betekent dat je niet oververhit raakt, zelfs als je actief bezig bent. Het biedt ook extra comfort zonder te jeuken, wat bij veel andere wolsoorten wel het geval kan zijn.
  4. Ski- en snowboardkleding
    Hoewel het minder gebruikelijk is, worden merino en merinowolblendstoffen soms verwerkt in de lagen van skikleding zoals jassen en broeken. Merino biedt dan een ademende laag die helpt om vocht van het lichaam weg te trekken, zodat je droog en comfortabel blijft, zelfs tijdens intensieve activiteiten.
Thermobroek
© Bever

Voordelen van merino

  • Warmte zonder volume
    Merino heeft een uitstekende isolatiecapaciteit, zelfs in dunne lagen. Dit betekent dat je warm blijft zonder dat je je in dikke, zware kleding moet hijsen. Het is ideaal voor wintersporten, waar je mobiliteit en comfort belangrijk zijn.
  • Ademend en vochtregulerend
    Een van de grootste voordelen van merino is dat het ademend is. Het neemt vocht op van je huid en zorgt ervoor dat het snel verdampt, waardoor je warm blijft zonder dat je het gevoel hebt in een vochtige omgeving te verkeren. Dit is vooral handig bij actieve sporten zoals skiën en snowboarden, waar je intensief beweegt.
  • Geurwerend
    Merino heeft van nature geurwerende eigenschappen, waardoor je zelfs na een lange dag op de piste fris blijft. Dit komt omdat de wol bacteriën die geur veroorzaken absorbeert en voorkomt dat ze zich ontwikkelen. Dit maakt het ideaal voor lange dagen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vervelende geurtjes.
  • Lichtgewicht en comfortabel
    In tegenstelling tot veel andere wolsoorten, is merinowol ongelooflijk zacht en comfortabel om te dragen, zelfs direct op de huid. Het is bovendien licht van gewicht, wat bijdraagt aan een goede bewegingsvrijheid tijdens het sporten.
  • Milieuvriendelijk
    Merino is een natuurlijk product dat biologisch afbreekbaar is en vaak geproduceerd wordt met respect voor dierenwelzijn. Merinowol is ook een hernieuwbare grondstof, omdat schapen elk jaar opnieuw geschoren kunnen worden. 

Nadelen van merino

  • Hogere prijs
    Merino is vaak duurder dan synthetische materialen of gewone wol. De hogere prijs kan een struikelblok zijn voor sommige mensen, vooral wanneer het om meerdere kledingstukken gaat.
  • Verzorging en wassen
    Merino vereist een zorgvuldige behandeling, omdat het gevoelig kan zijn voor krimpen en vervormen als het niet goed wordt gewassen. Het is belangrijk om merinowol op de juiste manier te wassen (meestal op een koud programma met wolwasmiddel) en te drogen om de levensduur van de kleding te verlengen.
  • Gevoelig voor slijtage
    Zeker wanneer een kledingstuk volledig is vervaardigd uit merinowol, is het gevoelig voor slijtage en gaatjes. Diverse producenten voegen daarom andere (synthetische) stoffen toe zoals bijvoorbeeld nylon om de producten slijtvaster te maken.
Thermo Onder De Jas
© Bever

Waarom zou je veel geld uitgeven aan merino?

Hoewel merinowol duurder is dan synthetische materialen, is het vaak de investering waard vanwege de vele voordelen. Merino biedt comfort en prestaties die andere stoffen niet kunnen evenaren. Je krijgt niet alleen een kledingstuk dat je warm houdt, maar ook een die lang meegaat, minder snel ruikt en relatief makkelijk te onderhouden is. Bovendien is merino een milieuvriendelijker alternatief dan veel synthetische stoffen, die gemaakt worden van petroleumproducten en niet biologisch afbreekbaar zijn.

Conclusie

Merino is een uitstekende keuze voor elke wintersportoutfit. Het biedt een combinatie van warmte, ademend vermogen, geurwerendheid en comfort die andere stoffen moeilijk kunnen evenaren. Hoewel het duurder is dan synthetische alternatieven, is de investering het vaak waard voor de prestaties en vooral het comfort dat het biedt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bever.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.