3 juni 2020 door Florien in Recepten

Frankrijk, het land van lekker eten, Franse kaas, goede wijnen en mooie wintersportgebieden. Ben je in Frankrijk op wintersport, dan kun je op en top genieten van mooie streekproducten, lekkere wijnen en heerlijke gerechten. Op de piste geldt wel dat je de grote ‘vreetschuren’ beter kunt vermijden en op zoek moet gaan naar een authentieke berghut. Heb je die eenmaal gevonden, dan kun je je te buiten gaan aan de lekkerste Franse wintersportgerechten. Om je daarmee te helpen, hebben wij ze alvast voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de 11 lekkerste Franse wintersportgerechten. Welke is jouw favoriet?

#1. Tartiflette

In Oostenrijk heb je Tiroler Gröstl, In Zwitserland Raclette en in Frankrijk Tartiflette. Tartiflette is een erg lekker en vooral vullend wintersportgerecht. De combinatie van spekjes, kaas, aardappelen en crème fraiche geeft je meer dan genoeg calorieën om alle Franse pistekilometers te kunnen ontdekken. Krijg jij een hele portie Tartiflette in je eentje op?

Tartiflette



#2. Croque Monsieur

De Croque Monsieur is, als je het mij vraagt, één van de lekkerste tosti’s die er bestaat. De tosti wordt gemaakt van twee witte boterhammen met daartussen een dikke plak ham, kaassaus en bovenop nóg meer kaassaus en extra geraspte kaas. Vervolgens gaat de tosti in de oven onder de grill en wordt het een krokant en smeuïg geheel. Klik hier voor het recept: Croque Monsieur >

#3. Croque Madame

Het is niet zo dat wanneer je op de menukaart een Croque Madame en een Croque Monsieur ziet staan, dat de ene speciaal voor jongens is en de ander speciaal voor meisjes. Een Croque Madame is eigenlijk bijna hetzelfde als de Croque Monsieur. Het verschil zit enkel in het spiegeleitje bovenop. Heb je trek in een tosti en ben je gek op ei? Dan is de Croque Madame een heel fijn alternatief voor al die zware Franse wintersportgerechten.

#4. Kaasfondue

Kaasfondue is niet alleen in Zwitserland een populair wintersportgerecht, ook in Frankrijk kom je dit gerecht in bijna iedere berghut tegen. Lekker dopen met knapperig stokbrood, aardappelen of groenten. Bij iedere dip trek je lange kaasdraden mee vanuit de pan naar je mond. Gezellig en een echte hemel voor kaasliefhebbers.

Kaasfondue

#5. Croûte au fromage

Frankrijk is echt het land van de kaas en dat komt ook weer terug in dit wintersportgerecht. Deze rijkelijk belegde boterham wordt traditioneel geserveerd in een ovenschaal. Dat is ook wel nodig, want anders zou de flinke hoeveelheid kaas overal heen smelten. De boterham wordt belegd met ham en kaas en daarna onder de grill geplaatst. De Croûte is pas echt af als er ook een glanzend spiegeleitje op wordt geserveerd. Klik hier voor het recept van Croûte au fromage >

#6. Américain / Mitraillette

Heb je het een avond veel te laat gemaakt in  de Yeti bar, of heb je gewoon teveel borreltjes in het appartement gedronken, dan is dit gerecht ideaal. Officieel komt het uit België, maar ook op de pistes van Frankrijk is het erg populair. Een baguette gevuld met gezouten patat, gebakken vlees, saus (mayo, ketchup of américainesaus) en soms wat rauwkost. Een lekkere vette hap, ideaal voor een kater.

#7. Kaasplank

In Frankrijk mag uiteraard de kaasplank niet ontbreken. Lekker tijdens een middagpauze op de piste of bij de borrel na het skiën in het appartement. Breng een bezoek aan de lokale supermarkt en sla elke kaas in die je lekker lijkt. Maak de plank af met stokbrood, fruit en eventueel een vijgendip. Ideaal te combineren met een goed glas wijn.

Kaasplankje

#8. Tarte Tatin

De Tarte Tatin is eigenlijk de Apfelstrudel van Frankrijk (min de vanillesaus dan). Deze omgekeerde appeltaart bestaat uit krokant bladerdeeg, appels en een laag karamel. Extra lekker als de taart nog een beetje warm is er een klodder slagroom bij geserveerd wordt.

#9. Crêpe

Ben je op wintersport in Frankrijk, dan mag je een Crêpe echt niet overslaan. Deze flinterdunne pannenkoek wordt gevuld met allerlei lekkers. Zoals Nutella, vers fruit, karamel, krokante noten of zelfs hartige producten. Heerlijk als tussendoortje of voor tijdens de lunch.

#10. Uiensoep

Is het een extra koude dag, of ben je helemaal nat gesneeuwd, dan kun je wel wat warms gebruiken. Een echte Franse uiensoep is vrij machtig en kan gezien worden als volledige maaltijd. De soep is donkerbruin van kleur, gevuld met uien (uiteraard) en wordt tot slot in de oven gegratineerd met een plak stokbrood met gesmolten Gruyèrekaas erop. De soep heeft verder smaken van tijm en laurier.

#11. Crème brûlée

Een van mijn favoriete nagerechten is toch wel de Crème brûlée. Traditioneel wordt dit nagerecht gemaakt met een vanillecustard die in de oven wordt gegaard. Daarna wordt er een laag suiker op gestrooid die vervolgens wordt gekarameliseerd. In Frankrijk wordt dit vaak gedaan met een gietijzeren plaat die eerst boven hoog vuur wordt gehouden en daarna op de suiker wordt gedrukt. Een heerlijk geluid om daarna met je lepel op de hard geworden karamel te kloppen. Hoeveel eet jij er tijdens de wintersport?

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.