18 februari 2015 door Anke in 'Tips', Skitechniek', Algemeen''

Borstelbaan in Nederland

We gaan één week per jaar op wintersport met de familie. Om ons hierop voor te bereiden gaan we regelmatig naar een borstelbaan. Omdat ik niet met skiën ben opgegroeid moest ik elk jaar weer wennen aan het skiën en vertrouwen krijgen in wat ik de jaren ervoor had geleerd. Hoe gaat het ook al weer? Door een paar lessen op de borstelbaan voorafgaand aan de wintersportvakantie, kijkt niet alleen mijn vriend en de kinderen uit naar de eerste dag in de sneeuw, maar ik ook.

Skiën op borstels is anders

Skiën op een borstelbaan is zeker anders. In plaats van op (kunst)sneeuw ski je op een kunststof ondergrond, op borstels. Het gevoel en de beleving van skiën op plastic borstels is compleet anders. Maar de techniek, die je nodig hebt, is precies dezelfde als in de sneeuw. Skiën op de borstelbaan is zelfs moeilijker dan skiën in de sneeuw. Op de borstelbaan word je gedwongen de techniek nauwkeuriger toe te passen dan in de sneeuw. Dit is omdat skiën op de borstelbaan meer lijkt op skiën op een ijzige piste. Je hebt minder grip op de harde plastic borstels dan op een mooi geprepareerde piste. Voel je je comfortabel op de borstelbaan, dan lukt het ook in de sneeuw.

Skiën op borstels is anders

Ideaal voor kinderen

Skiles op de borstelbaan in Nederland is ook ideaal voor kinderen. Hierdoor kunnen de kinderen op vakantie snel een klasje overslaan. Mijn kinderen vinden het altijd te gek. Zij krijgen nu een gecombineerde les van techniek en freestyle. Door een paar freestyle lessen kunnen zij makkelijker en op de juiste manier buckels en schansjes nemen. De kans op ongelukken voor mijn, naar uitdaging zoekende, kinderen wordt daardoor kleiner.

Ideaal voor kinderen

Borstelbanen in Nederland

In Nederland heb je ruime keuze in kunstskibanen, verspreid door het hele land. Deze variëren tussen borstelbanen buiten, de rollerband binnen voor een spiegelwand of een skihal met kunstsneeuw. Zelf heb ik een aantal borstelbanen bezocht zoals Skicentrum Soesterberg, Skicentrum Hoofddorp en Skipiste Nieuwegein. Mijn persoonlijke favoriet is Nieuwegein. Hier is alles ruim opgezet. Niet alleen de verschillende skipistes, maar ook de ruimte waar je je ski’s krijgt, de winkel en de horeca. Je kunt na afloop van je les nog echt gezellig zitten en borrelen of eten.

Borstelbanen in Nederland

Voor ons is het skiën op een borstelbaan optimaal als voorbereiding voor de komende krokusvakantie.

Dat je nooit te oud bent om skiën te leren heeft Anke bewezen. ‘Pas’ na haar 30e stond ze voor het eerst op de ski’s. Inmiddels geniet ze van alles wat met skiën te maken heeft. Haar favoriete skigebieden zijn Val Gardena en Grächen.