Skip to navigation Skip to main content
5600 - Tips om beter te carven (1)

Door Tjeerd Terpstra. Op een vlakke piste lukt het vaak nog wel, maar als het harder of steiler wordt, is het lastiger. Volledig - of in ieder geval het grootste deel van de bocht - echt carven. Maar wat is carven nou precies? Door de ski's op hun zijkant te zetten merk je dat er meer grip komt onder de ski's. De buitenski heeft meer druk door de externe krachten bij het skiën (zwaartekracht/ bochtkrachten) en de binnenski loopt mee door de bocht. Als de ski's door de hele bocht met de juiste drukopbouw op hun kant kunnen blijven staan kun je echt carven. Achter je staan enkel twee keurige lijnen in de sneeuw van je ski's. Sta je minder goed op de kant, dan zal de ski deels over de sneeuw beginnen te schuiven.

Klik hier voor meer artikelen over skitechniek >>

Hoe nu beter carven?

Door de positie en de beweging die je op de ski's overbrengt, ben je in staat om die invloed dusdanig te maken dat de ski's op de kant blijven en niet wegslippen. Daartoe moeten we letten op 1. de houding op ski’s en 2. het bewegen op ski’s.

Leerzame tips voor een goede houding

De houding op ski’s

Een centrale houding is cruciaal. Een goede, centrale balansstand zorgt voor schenendruk, en die zorgt voor de juiste overbrenging op de ski's. De juiste stand is dynamisch en steeds veranderend, maar algemeen kun je zeggen dat:

  • je de hele voetzool belast;
  • de stand van de voeten ‘heupbreed’ is;
  • enkels, knieën en heup gebogen zijn;
  • en de handen voor het lichaam gepositioneerd zijn.

Drukverdeling

Beter carven doe je door de ski meer op de kant te zetten, je lichaamszwaartepunt laag te houden en druk te houden op de buitenski. De makkelijkste manier om druk op de buitenski te krijgen? Druk op de binnenski verminderen! Dit laatste klinkt misschien te simpel om waar te zijn, maar dat is het feitelijk ook. Als je aan het skiën bent, heb je meer druk op de buitenski (dalski) en minder op je binnenski (bergski). Als je rechtdoor gaat, is die druk 50/50 verdeeld over links en rechts. Zodra je de rechte lijn (vallijn) verlaat wordt deze door de zwaartekracht samen met de bochtkrachten verdeeld over de 2 ski’s. Doe je daarbij niets vreemds, dan komt er meer druk op de buitenski, omdat de krachten daar een aangrijpingspunt hebben, het drukpunt onder de voet.

Energiezuinig

Als je een mooie bocht wilt carven, wil je al voldoende druk op de buitenski hebben voordat je begint te draaien. Dat kan op twee manieren. De minimale druk op je ski’s wordt bepaald door je lichaamsgewicht. Je kunt meer druk realiseren door spierkracht, maar minder is niet mogelijk. Je kunt dus extra druk op je buitenski uitoefenen door deze met veel kracht in de sneeuw te drukken. Maar dat kost energie en levert weinig tot niets extra’s op ten opzichte van het alternatief: druk bij de binnenski weghalen. De totale druk is immers nooit minder dan je lichaamsgewicht, dus als je bijvoorbeeld nog maar 20% van je gewicht op de binnenski houdt, komt er automatisch 80% op de buitenski terecht. Genoeg om een mooie carvebocht te draaien zonder nodeloos met je krachten te smijten.

Foto's: Maarten Huisman, Head

Conclusie

Skiën hoeft geen kracht te kosten buiten de lichaamsspanning die je zelf nodig hebt om te blijven staan. Het uitoefenen van kracht op de ski’s is belangrijk voor een wedstrijdskiër, maar wie het voor het plezier doet en zich als doel stelt mooie (carve)bochten te draaien, heeft het nergens voor nodig. Skiën is sporten, maar toch ook vakantie, dus is het lekker als dat zonder al te veel krachtsinspanning kan.

Meer informatie over de camps van Tjeerd Terpstra: Skitraining.nl

Meer artikelen over skitechniek

Winter Female Author 1

Over Gastredacteur

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar redactie@snowplaza.nl en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.