19 april 2018 door Miranda in 'Skitechniek''

Papsneeuw in het voorjaar

Veel wintersporters verheugen zich op een wintersport in het voorjaar. De dagen zijn langer, het zonnetje schijnt volop en die extra skipully kan lekker in de kast blijven liggen. Toch krijg je tijdens deze periode van het wintersportseizoen ook te maken met minder leuke bijkomstigheden. Door zon, regen of milde temperaturen kan de sneeuw veranderen in natte papsneeuw, ook wel ‘slush’ genoemd. Het skiën in deze zware drab is voor veel wintersporters lastig. Papsneeuw kom je vaak tegen op lager gelegen pistes, en dan vooral aan het einde van de dag, als je benen toch al moe zijn. Hoe kom je nou zo makkelijk mogelijk door deze bulten met papsneeuw?

Papsneeuw en bulten

Iedereen die wel eens in het voorjaar op wintersport is geweest kent het fenomeen ‘papsneeuw’. ’s Morgens ski je heerlijk over de vers geprepareerde pistes en na de lunch liggen deze erbij als mijnenvelden met hoge bulten natte sneeuw. Je ski’s lijken niet meer te willen glijden en je techniek laat je volledig in de steek. Pistes met papsneeuw en bulten ontstaan doordat we de bovenlaag van de piste afschrapen, waarna deze niet meer hecht en bulten vormt. Dit type sneeuw geeft een totaal andere ski-ervaring en opeens is het werken geblazen. Wanneer je met een aantal zaken rekening houdt ski je voortaan een stuk zelfverzekerder door de papsneeuw. Skiën bij warme temperaturen: 10 tips >

Witte dalafdaling in groen landschap in het voorjaar

In het voorjaar liggen de dalafdalingen er vaak bij zoals deze

#1. Houd je lichaam in balans

Het wordt een beetje eentonig, bij ieder stukje over skitechniek schrijf ik wéér dat je door je knieën moet, maar ook in de papsneeuw is dit erg belangrijk (Bekijk hier de basishouding van het skiën). Door je enkels, knieën en heupen te buigen, verlaag je je zwaartepunt en kan je gemakkelijker je balans bewaren. Sta je te rechtop, dan zal je bij de eerste bult slush al snel uit balans raken. Zorg ervoor dat je goed centraal op je ski's staat; dus druk op je hele voetzool.

#2. Houd druk op beide ski’s

Zorg ervoor dat je goed druk houdt op beide ski's. Zo voorkom je dat één ski in de sneeuw kan blijven "hangen". Houd je ski's iets dichter bij elkaar dan normaal, zo ploeg je makkelijker door de papsneeuw.

#3. Skipunten richting dal

Houd tijdens de afdaling de punten van je ski's meer in de vallijn om je snelheid te behouden. Als je je ski's schuin de berg afstuurt, heb je te weinig snelheid om de bochten te maken. Ski's naar beneden dus, snelheid maken en vervolgens bochten inzetten.

#4. Maak niet te scherpe bochten

Door de weerstand van de zware sneeuw is het belangrijk niet te scherpe bochten te maken. Rutsch niet te veel weg met de achterkant van je ski's, zodat je dwars op de berg komt te staat. Je remt dan namelijk te veel af, waardoor je geen snelheid kan maken voor de volgende bocht.

#5. Maak voldoende snelheid

Veel mensen gaan door angst langzaam door de papsneeuw, terwijl het draaien een stuk makkelijker gaat als je een beetje snelheid houdt. Ga dus één tandje sneller dan dat je normaal gesproken zou doen. Dit vergt echter wel wat spierkracht, maar je zal zien dat je een stuk soepeler door de papsneeuw skiet. Bovendien remt de sneeuw je zoveel af, dat je uiteindelijk met dezelfde snelheid afdaalt.

Kortom, denk goed aan je houding, gebruik wax voor warm weer en geef een beetje meer gas in de slush. Succes!

Voorjaarspiste Zillertal Arena

Deze piste in de Zillertal Arena ligt er voor voorjaasbegrippen nog prima bij

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.