9 januari 2019 door Florien in 'Auto'' | 4 Reactie(s)

Autorijden in de Alpen is anders dan in Nederland. De winterse condities en bergwegen vragen niet alleen om een andere manier van autorijden, maar ook om een andere verzorging van de auto. Je wilt immers heelhuids aankomen en niet met pech langs de weg komen te staan. Maar hoe overleeft je auto de wintersportvakantie? In dit weblog geef ik je een aantal tips.

#1. Doe een wintercheck

Voordat je op wintersport gaat, is het belangrijk om even met je auto langs de garage te gaan voor een wintercheck en eventuele beurt. Wissel de zomerbanden voor winterbanden, laat het oliepeil controleren, check of de ruitenwissers nog in goede staat zijn en vraag of de auto even helemaal kan worden nagekeken.

#2. Parkeer niet te dicht bij de skilift

Natuurlijk sta je liever zo dicht mogelijk bij de skilift, zodat je niet zo ver met al je spullen hoeft te sjouwen. Toch is mijn tip: doe het niet. Parkeer liever iets verder weg op een ruimer plekje, zodat je eventuele krassen en andere beschadigingen aan de auto kunt voorkomen.

#3. Rubberen vloermatten

Wissel gewone vloermatten om voor een rubberen variant. Sneeuw, vocht en zout zijn niet zo fijn voor de auto. Op wintersport kun je bijna niet voorkomen dat je dit alles mee de auto inneemt. Met rubberen vloermatten blijft alles lekker schoon en ook trekt zout niet in de bekleding. Als je thuiskomt maak je alles lekker schoon en wissel je de matten weer om.

Rubberen vloermatten in de auto op wintersport

#4. Neem een zeil, deken en oude handdoek mee

Zoals je bij #3 hebt kunnen lezen, zijn zout, sneeuw en vocht geen fijne combinatie voor de auto. Neem daarom een (oude) handdoek mee om spullen af te drogen en een zeiltje om natte spullen op te leggen. Ga je met de auto naar de piste? Neem dan ook een oude deken mee, zodat de scherpe kanten van je ski’s de bekleding niet kunnen beschadigen.

#5. Een ijskrabber, schepje en borstel

Na een hevige sneeuwbui is het tijd om de auto uit te graven. Zorg ervoor dat je de ijskrabber, borstel en schep op een handige plek hebt opgeborgen. Gaat het 's nachts sneeuwen? Leg deze spullen dan in je accommodatie, klaar voor de volgende dag. Maak de auto rondom eerst sneeuwvrij met de schep en borstel daarna de sneeuw van de auto af. Gebruik de ijskrabber om de ramen ijsvrij te maken.

Een borstel om de auto sneeuwvrij mee te maken

#6. Klop je schoenen af voordat je instapt

Klop voordat je instapt je schoenen af om sneeuw te verwijderen. Uiteraard niet tegen de dorpel! Stap in, ga zitten op de stoel en houd je benen buitenboord. Klop je voeten een aantal keer tegen elkaar, voordat je ze in de auto plaatst.

Schoenen afkloppen voordat je in de auto stapt op wintersport

#7. Maak de auto sneeuwvrij voordat je de deur opent

Klinkt natuurlijk heel logisch, maar er zijn genoeg automobilisten die zonder na te denken de deur van een besneeuwde auto openen. Niet doen! Maak de auto eerst sneeuwvrij. Anders ligt alles in de auto, in plaats van buiten op de grond, zeker wanneer je de auto start en de ruitenwissers nog aanstaan...

Een borstel om de auto sneeuwvrij mee te maken

#8. Neem voldoende ruitenvloeistof mee

Op de wegen naar de Alpenlanden wordt veelvuldig zout gestrooid. Bij nat wegdek en neerslag betekent dit dat je vaker moet sproeien dan thuis. Neem daarom voldoende ruitenvloeistof mee. Koop een variant die tegen temperaturen van minimaal -20 kan.

#9. Bereid je voor op rijden in de sneeuw en in de bergen

Rijden in de bergen is heel anders dan thuis. Het is daarom verstandig dat je voorbereid de weg op gaat. Oefen bijvoorbeeld alvast een aantal keer de hellingproef. Bekijk onderstaande video of lees hier meer over rijden in de bergen.

#10. Neem schoonmaakdoekjes en vuilniszakjes mee

De reis van en naar de skigebieden duurt lang. Daarom staan we voor vertrek nog een paar uur in de keuken om een complete autopicknick samen te stellen. Belegde broodjes, gekookte eieren, een zak krentenbollen, fruit, chips, snoepjes en ga zo maar door. Alles gaat de auto in. Neem daarom hygiënische doekjes, tissues en een paar vuilniszakjes mee. Zo blijft de auto netjes en schoon.

Heb jij nog tips? Laat een reactie achter!

Reactie(s)

door Thijs - Webredactie Snowplaza op 10 januari

Oefenen op het omleggen van de sneeuwkettingen is zeker verstandig... dan gaat het in de sneeuw straks een stuk sneller!door Debby op 11 januari

Ook wel belangrijk. Mocht je ooit vast komen te zitten in een file of wat dan ook. Waxinelichtjes en een deken. Zodat je toch wat licht heb en warmte.door Thijs - Webredactie Snowplaza op 14 januari

Goede tips Debby, heel belangrijk om ook waxinelichtjes en een deken mee te nemen...Laat een reactie achter

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen