Skip to navigation Skip to main content
Pistebord Les Portes Du Soleil

La douce France staat bekend om gigantische ski-oorden met honderden kilometers aan pistes, maar er zijn ook een groot aantal rustige skigebieden in Frankrijk te vinden. Stuk voor stuk verborgen pareltjes waar je kunt genieten van niet teveel drukte op de pistes, mooie brede afdalingen, leuke faciliteiten voor kinderen en een zuidelijk zonnetje. En dat zijn niet de enige voordelen, vaak is het ook nog eens een stuk betaalbaarder. Heb jij geen zin in hordes wintersporters en wil je liever skiën in een intiem, onbekender en/of minder druk skiresort? Neem eens een kijkje bij deze 10 rustige skigebieden in Frankrijk!

Op wintersport in rustige skigebieden in Frankrijk

Iets waar een wintersport in Frankrijk om te boek staat, is de skigebieden van enorme omvang met een duizelingwekkend aantal pistekilometers. Tel daar veel zonuren en een grote sneeuwzekerheid bij op en als bijna vanzelfsprekend zijn de skigebieden populair en drukbezocht. Dat zijn overigens niet de enige dingen waardoor veel wintersporters graag skiën in dit mooie Alpenland. Een wintersport in Frankrijk is namelijk vaak net even wat betaalbaarder dan andere bestemmingen, ideaal als je met het hele gezin op vakantie gaat. Zit je niet te wachten op massatoerisme, drukke pistes, wachtrijen bij de liften en speurtochten naar een tafeltje voor de lunch? Er zijn een aantal verborgen parels waar een skivakantie net zo fijn is. Bijvoorbeeld in deze 10 rustige skigebieden in Frankrijk!

1. Alpe du Grand Serre - Isère

Daar waar de meeste skiërs door navigeren naar skigebieden als Les 2 Alpes en L'Alpe d'Huez, vind je in hetzelfde natuurgebied een skigebied minstens zo mooi en een stuk rustiger: Alpe du Grand Serre. Net als de andere populaire wintersportgebieden geniet je hier van de waanzinnige natuur van de Oisans en nationaal park Les Écrins. Het skigebied telt zo'n 55 km aan pistes die verdeeld zijn over de verschillende niveaus. Zowel het skigebied als het belangrijkste dorp La Morte zijn gemoedelijk en intiem, en worden voornamelijk bezocht door lokale toeristen.

Alpe du Grand Serre in de Isère rustig skigebied in Frankrijk
© Pixabay

2. Arêches-Beaufort - Savoie

Als je vraagt naar een onbekend en vooral rustig skigebied in Frankrijk, dan is Arêches-Beaufort het antwoord. Dit kleine, onontdekte juweel van een gebied is van alle markten thuis. Het is sneeuwzeker, het landschap is schitterend en je bent weg van de grote menigte. In totaal is er zo'n 50 km aan pistes te skiën die verdeeld zijn over twee verschillende delen, Grand-Mont en Planay, die met de nieuwe gondel 'Le Bois' sinds kort met elkaar verbonden zijn. Naast dat je er mooie afdalingen kunt maken, valt er ook te stunten en te springen in maar liefst twee snowparks en één Big Air Bag. Genoeg te beleven dus!

3. Queyras - Hautes-Alpes

Op zoek naar rustige skigebieden in Frankrijk, maar waar je wel van een groot aantal pistes kunt genieten? Noteer Queyras dan maar alvast. Het is een klein dal en tevens natuurgebied, Parc Naturel Régional du Queyras, waar 's winters op meer dan 140 km aan piste geskied kan worden. Kenmerken van het skiresort zijn het fraaie natuurlandschap, de grote hoogte (tot 3305 m) en daardoor sneeuwzekerheid en flink wat zonuren. Daarnaast is het een ontzettend familievriendelijke bestemming en, ook niet geheel onbelangrijk, zijn de dorpjes in het dal stuk voor stuk knus. Geen moderne complexen, maar sfeervolle plaatsjes vol historie, zoals in Abriès, Arvieux en Saint-Veran.

4. Val Cenis - Haute Maurienne Vanoise

Nog een fijn skigebied waar over het algemeen van grote drukte geen sprake is, is Val Cenis. Niet ver van de grens met Italië en aan de poort van nationaal park de Vanoise, ski je hier in een prachtige omgeving. Het skigebied telt ongeveer 125 km aan pistes, waardoor er voor ieder type wintersporter meer dan genoeg te beleven valt. Fijn is dat het ski-oord continu in ontwikkeling is met nieuwe liften, waardoor lange wachtrijen geen onderwerp van gesprek zijn. Het Franse skigebied reikt bovendien tot een hoogte van 2800 meter, waardoor je vrijwel altijd kunt genieten van een goed pak sneeuw. Heerlijk!

Val Cenis is een van de rustige skigebieden in Frankrijk

5. Grand Tourmalet Barèges La Mongie - Pyrénées

Grand Tourmalet Barèges La Mongie is met ruim 100 km aan pistes het grootste skigebied in de Franse Pyreneeën. Die zijn vrij gelijkmatig verdeeld over groene, blauwe, rode en zwarte pistes, waardoor het een uitstekende keuze is voor ieder type wintersporter. Hoewel het een skigebied van aardig formaat is, hoef je geen enorme massa wintersporters te verwachten. Overnachten doe je in de dorpjes Barèges en La Mongie. Barèges kenmerkt zich meer als authentieke plaats dat omgeven wordt door bossen, terwijl La Mongie eerder uit moderne bebouwing bestaat. Ga je hier op wintersport, houd dan wel rekening met een groot aantal sleepliften. Echter is het skigebied continu in ontwikkeling, dus wellicht wordt dat aantal minder en minder in de loop der tijd.

6. Galibier Thabor - Savoie

Een vrij grote bestemming dat tevens tot de rustige skigebieden in Frankrijk behoort, is Galibier Thabor. Verdeeld over drie verschillende bergen liggen er zo'n 160 pistekilometers voor je klaar, maar door deze verdeling voelt het geheel een stuk groter aan. Van alle afdalingen ligt 70% boven de 2000 meter. Hierdoor is sneeuwzekerheid in een groot deel van het skigebied gegarandeerd. Dat je hier heerlijk kunt skiën is dus zeker, ook als je met de familie op wintersport gaat. Het skigebied telt meerdere oefenweides waar de kids in alle rust spelenderwijs hun eerste meters kunnen maken. Verblijven doe je in Valloire, dat een fijne bestemming vormt voor gezinnen met kinderen, of Valmeinier, waar de meeste accommodaties vlak bij de pistes liggen.

Skigebied Valloire in Galibier Thabor
© Spalder Media Group

7. La Chartreuse - Isère/Savoie

Een van de kleinere, rustige skigebieden in Frankrijk, is La Chartreuse. Het Franse bergmassief bestaat uit verschillende skistations die ieder beschikken over een eigen karakter: Entremont-le-Vieux, Le Sappey-en-Chartreuse, Plateau-des-Petites-Roches, Saint-Pierre-de-Chartreuse, en Sarcenas. Bij elkaar zijn ze goed voor zo'n 52 km aan pistes. Het is een mooie plek voor gezinnen met kinderen dankzij de fijne faciliteiten zoals leuke skilessen, en de kleinschaligheid van het wintersportresort.

8. Pra-Loup & La Foux-d'Allos - Alpes-de-Haute-Provence

Pra-Loup & La Foux-d'Allos vormen gezamenlijk het ruime en bovendien rustige skigebied L'Espace Lumière. Het zonovergoten wintersportgebied kent naast vele zonuren ook prima sneeuwcondities, want het gebied reikt tot een hoogte van 2600 meter. Er zijn zeker 180 km aan pistes te skiën dus ook voor wintersporters die veel meters willen maken is dit een uitstekende bestemming voor een skivakantie. Maar waar het skigebied vooral door gekenmerkt wordt, is de kindvriendelijkheid. Met het label 'Famille Plus Montagne', weet je zeker dat je hier als gezin aan het juiste adres bent. Verschillende kinderlanden met oefenweides en een ruime keuze uit brede en glooiende afdalingen, maken het een heerlijke plek voor jong en oud.

9. La Norma - Savoie

Klein maar fijn, zo kun La Norma het beste omschrijven. Het is een van de rustige skigebieden in Frankrijk en dat maakt het nog net even wat authentieker dan het al is. Ook dit gebied is in trek bij families, en dat is niet voor niets. Doordat het totaalaanbod van 65 km overwegend eenvoudig en middelzwaar is, kun je hier uitstekend terecht als gezin of beginnende wintersporter. Daarnaast is er in het dorp een kinderland met oefenweide, een funpiste en snowtubing-baan. Verblijven doe je in het gelijknamige, autovrije dorp, waar de meeste accommodaties aan of bij de pistes liggen. Leuke bijkomstigheid: vanuit La Norma gaat er een gratis skibus naar Valfréjus, waar je op een ruime 70 km aan pistes wintersportplezier kunt beleven.

La Norma rustig

10. Bernex Dent d'Oche- Haute-Savoie

Laatste in de top 10 rustige skigebieden in Frankrijk, maar niet de minste, is Bernex Dent d'Oche. Hoewel het skigebied zelf niet meer dan 50 km aan pistes telt, groeit het steeds meer uit tot een groter resort en kun je nu met één skipas in drie verschillende gebieden wintersporten. Met de mogelijkheid om uit te stappen middels een gratis skibus naar Thollon les Mémises en Abondance, heb je toegang tot zo'n 100 km aan afdalingen. Waar je nog meer op kunt rekenen? Een geweldige natuuromgeving, pittoreske dorpjes en gezellige restaurants voor een heerlijk diner.

media widget
Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.