Skip to navigation Skip to main content
Skis

De juiste lengte van je ski's is afhankelijk van verschillende factoren. In de basis wordt vaak gezegd dat ski's ongeveer 15 centimeter korter zijn dan je lichaamslengte. Houd er wel rekening mee dat dit heel grof gerekend is, want er zijn verschillende factoren die hier invloed op hebben. Denk aan je gewicht, skiniveau en het type ski wat je graag wilt hebben. Om je op weg te helpen, lees je in dit blog alles wat je moet weten over de juiste lengte van je ski's.

De juiste lengte van je ski's

Of je nu voor het eerst gaat skiën of al jaren op de latten staat, de juiste lengte van je ski's is altijd even zoeken. Als basis zou je kunnen nemen dat ski's 15 cm korter zijn dan je lichaamslengte, maar dat is wel een hele ruime basisregel. Dit gaat eigenlijk altijd wel goed als je gewoon een dagje wilt skiën of een keer per jaar een week in de Alpen bent. Ben je op zoek naar eigen ski's of ga je vaker op wintersport, dan wil je natuurlijk wel de beste ski's hebben. De juiste lengte van ski's is een van de belangrijkste factoren in deze keuze. Omdat dit iets verder gaat dan de vuistregel, is het verstandig om je hierin te laten adviseren door een verkoper. Vertel waar je naar op zoek bent, wat je skiniveau is, waar je skiet (op de piste, off-piste, in het funpark) en wat je stijl is (veel korte bochten, lekker carven, etc.). Op basis hiervan kan een goede verkoper je helpen of kun je bij de verhuur verschillende modellen en lengtes proberen. Zo komen jullie uit eindelijk samen tot een ski die de juiste lengte voor jou is, want dat is voor iedereen persoonlijk.

Juiste lengte ski’s

Lichaamslengte
in cm
Juiste lengte ski's
beginners in cm
Juiste lengte ski's
gevorderden in cm
190 170-180 175-185
185 165-175 170-180
180 160-170 165-175
175 155-165 160-170
170 150-160 155-165
165 145-155 150-160
160 140-150 145-155

Juiste lengte ski's voor beginners

Of je nu ski's huurt of nieuwe ski's koopt, de eerste vraag die je krijgt is wat je niveau is. Dit heeft ermee te maken dat de lengte van ski's voor beginners anders is, dan voor gevorderde skiërs. Kortere ski's draaien over het algemeen eenvoudiger dan langere ski's, wat het skiën voor beginners makkelijker maakt. Daarnaast ski je op kortere ski's ook vaak rustiger en minder hard. De juiste lengte van ski's voor beginners is rond de 10 tot 20 cm korter dan de lichaamslengte. Uiteraard geldt ook hier weer: laat je adviseren.

Juiste lengte ski's voor gevorderden

Skiërs met meer ervaring krijgen meestal een iets langere ski mee van de verhuur of verkoper. Als je de techniek beter beheerst, kun je gemakkelijker met een langere ski de bocht om draaien. Daarnaast kun je op langere ski's ook harder en beter lange bochten carven, dan op een korte ski. In de basis kunnen we zeggen dat de juiste lengte van ski's voor gevorderden 5 tot 15 cm korter is dan de lichaamslengte. Maar uitzonderingen zijn er zeker. Veel vergevorderde skiërs skiën op ski's die langer dan zij zelf zijn.

Juiste lengte ski's voor gevorderden
Gevorderde skiërs hebben meer plezier van een iets langere ski!

Factoren die van invloed zijn op de lengte van je ski's

De vuistregel dat ski's 15 cm korter zijn dan je lichaamslengte is grof gemeten en hierbij wordt de invloed van verschillende factoren achterwege gelaten. Hieronder zetten we de factoren die van invloed zijn op de juiste lengte van je ski's op een rijtje:

  • Skiniveau: over het algemeen hebben beginners een kortere ski dan gevorderde wintersporters. Mensen met weinig ski-ervaring skiën op ski's die 10 tot 20 cm korter zijn dan de lichaamslengte. Kortere ski's draaien namelijk makkelijker, waardoor je beter de techniek kunt leren. Gevorderde skiërs hebben meestal een ski die 5 tot 15 cm korter is dan de lichaamslengte. Zij hebben al meer ervaring en techniek, waardoor ze ook een langere ski beter kunnen draaien.
  • Gewicht: je verwacht het niet meteen, maar ook het gewicht speelt een rol bij het vinden van de juiste lengte van je ski's. Als je wat zwaarder bent, heb je ook meer baat bij een langere ski dan wanneer je heel licht bent. Als je te zwaar bent voor de ski, werkt dat juist tegen en wordt het skiplezier ook minder.
  • Skistijl: ook je skistijl is van invloed op de lengte van je ski's. Ski je graag korte bochtjes? Ga dan voor een iets kortere ski die je lekker makkelijk kunt draaien. Maak je juist graag lange bochten en vind je carven leuk? Dan heb je veelal meer profijt van een langere ski. Hiermee kun je niet alleen beter lange bochten maken, je kunt hier ook harder op skiën.
  • Het type ski: er zijn verschillende soorten ski's. Denk aan all mountain ski's, slalom ski's, off-piste ski's etc. Elk type ski heeft een andere 'juiste lengte'. Zo is een all mountain ski ongeveer gelijk aan of 10 cm korter dan de lichaamslengte, een slalom ski zo'n 15 cm korter en zijn off-piste ski's juist gelijk aan of 10 cm langer. Skitest 2023/2024 ›
  • Het terrein waar je skiet: dit valt natuurlijk een beetje samen met de invloed van het type ski dat je wilt. Ski je veel off-piste, dan moet je op zoek naar een ski die langer is dan dat jij zelf bent. Ben je juist iemand die van strak geprepareerde pistes houdt en lekker veel bochtjes wilt maken, dan is een kortere slalom ski juist misschien wat voor jou.
  • Persoonlijke voorkeur: de grootste rol speelt je persoonlijke voorkeur. De factoren hierboven kun je meenemen, maar als jij graag op een race ski skiet die langer is dan wat eigenlijk 'hoort', dan mag dat natuurlijk ook. Je kunt hier het beste achter komen door veel verschillende modellen, types en lengtes te proberen. Je merkt dan uiteindelijk vanzelf waar jouw voorkeur ligt.
Wat is de juiste lengte van een ski?
© Spalder Media Group
Ik ben iemand die graag hard skiet en lange bochten maak, dus ik heb een langere ski dan normaal!

Hoe lang moeten ski's voor kinderen zijn?

Bovenstaande regels gelden voor volwassenen. De lengte van kinderski's is een ander verhaal. Als kinderen nog heel jong zijn, zo'n 2 of 3 jaar, gebruiken ze wandelskietjes. Deze plastic skietjes worden met een riempje aan de sneeuwschoenen vastgemaakt om zo te wennen aan het skiën, glijden en de sneeuw. Vanaf maat 23 kunnen kinderen echte skischoentjes aan en beginnen op kinderski's. Hoe lang kinderski's moeten zijn is afhankelijk van de lichaamslengte, leeftijd en ervaring. Over het algemeen wordt gezegd dat voor kinderen van 3 tot 6 jaar de ski's de juiste lengte hebben als ze tussen de oksel en schouders komen. Kinderen van 6 tot 10 jaar kunnen het best skiën op ski's die tussen de schouders en kruin komen.

Kinderen met skileraar
Kinderski's hebben de juiste lengte als ze ongeveer tot de schouders komen.

De juiste ski's kopen

Ski's kopen of ski's huren, het is altijd een lastige keuze. Is het de investering wel waard? Ben je eruit en wil je graag je eigen ski's kopen, onthoud dan een paar belangrijke dingen. Natuurlijk is het belangrijk dat je uiteindelijk een paar ski's met de juiste lengte kiest, maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Er zijn verschillende merken, types en modellen en elke ski is anders. Ga daarom naar een goede wintersportwinkel en laat je adviseren door de verkoper of specialist. Vertel hem of haar waar je naar op zoek bent, wat je belangrijk vindt tijdens het skiën, wat je budget is en hoe lang je al skiet (weken, niet jaren ??). De verkoper zal je nog wat andere vragen stellen en uiteindelijk komen jullie hopelijk tot de juiste ski. Neem je tijd voor het kopen van ski's, want dat is niet iets wat je 1-2-3 gedaan hebt.

215 - Winter - Jahna

Over Jahna

Jahna staat al vanaf jongs af aan op de ski's en daarvan heeft ze bijna 10 jaar wedstrijden geskied. Ze is verslaafd aan wintersport en in de wintermaanden is ze bijna alleen maar in de sneeuw te vinden. Niet alleen om te skiën, maar ook om te assisteren bij verschillende wintersportevenementen.