Skip to navigation Skip to main content

Ski's kopen: praktische tips (video)

11551 - Ski's kopen: praktische tips (video) (1)

Wil jij nieuwe ski's kopen? In deze video geven we je de vragen waar je antwoord op dient te geven én een aantal tips voor als je naar de winkel gaat voor een paar nieuwe latten. In het weblog over soorten ski's kun je bepalen welk type het beste bij jou past. Maar je kunt onderstaande vragen ook gewoon beantwoorden in de winkel. Een goede verkoper zal vervolgens een passend advies geven. Belangrijk is dat je eerlijk bent over je niveau en je ambities. Alleen dan weet je zeker dat je ski's koopt die goed bij je passen.

Hoe goed kun je skiën?

Eén van de belangrijkste vragen als je nieuwe ski's gaat kopen is natuurlijk: hoe goed kun je skiën? Probeer zo eerlijk en concreet mogelijk te antwoorden op deze vraag. Dus niet: 'Ik ski al 10 jaar' of 'Ik kan goed skiën', want dat zegt eigenlijk niet zoveel. Maak duidelijk wat je precies kan zonder jezelf te over- of onderschatten. Denk hierbij aan:

 • Hoeveel weken ski-ervaring heb je?
 • Hoe vaak heb je skiles gevolgd?
 • Ski je graag snel of doe je het liever rustig aan?
 • Kom jij sportief en op techniek van de piste af, of eerder relaxed en wil je er niet al teveel kracht in stoppen?
 • Welke ambitie heb je als het gaat om je skitechniek en snelheid?
 • Heb je een voorkeur voor korte of lange bochten?
11551 - (3)
Beginner of ervaren skiër?

Waar ski je vooral?

Door aan te geven waar je het liefst skiet, geef je de verkoper veel waardevolle informatie:

 • Ben jij vooral onderweg op de blauwe, rode of zwarte piste?
 • Neem jij wel eens buckels?
 • Ski je altijd op de piste of liever ernaast, of allebei?
 • Kom je vaak ijzige pistes tegen of ski je veel in de papsneeuw aan het einde van het seizoen?
11551 - (4)
Ski je alleen op of ook buiten de pistes?

Tip: neem een video (of foto) mee waarop je skiet

Heb jij toevallig een (korte) video gemaakt tijdens je laatste wintersport waarop je skiënd de berg af komt? Of een actiefoto? Schaam je niet en neem deze beelden mee. Een goede verkoper kan zo in één oogopslag zien wat voor een soort skiër jij bent, hoe je techniek is en je snelheid.

Op welke ski's heb je geskied?

Welke ski's heb je nu of welke ski's heb je wel eens gehuurd die je fijn vond? Geef dit aan in de winkel. Vertel ook wat je eventueel minder prettig vond aan de ski's. Het is belangrijk dat je niet alleen het merk van de ski's weet, maar ook het type en de lengte. Een foto meenemen van de ski's kan uitkomst bieden.

11551 - (5)
Op wat voor ski's ski je nu?

Vergeet je skischoenen niet mee te nemen

Wanneer je antwoord geeft op bovenstaande vragen, kan een verkoper in een goede skishop jouw het juiste paar ski's adviseren. Daarnaast krijg je advies over de voor jouw meest geschikte skilengte. Vergeet ook niet om je skischoenen mee te nemen. Je ski's kunnen dan direct afgesteld worden in de winkel. Bij het afstellen zal ook weer rekening gehouden worden met je skiniveau, het terrein waar je skiet en natuurlijk je gewicht. Stap dus voor je naar de winkel gaat nog even op de weegschaal.

Skitest: de beste ski’s van 2019/2020 >

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.