Skip to navigation Skip to main content
Lege piste

De grootste skigebieden ter wereld vind je in Frankrijk. Honderden pistekilometers zijn hier eerder regel dan uitzondering. Bovendien reiken de bergtoppen ook tot grote hoogtes, waardoor je naast pistekilometers ook profiteert van voldoende sneeuwzekerheid. Wintersporters die van lange tochten skiën houden, zijn in de Franse Alpen aan het goede adres. Neem wel altijd een pistekaart mee en mis de laatste lift niet. In dit blog de 10 grootste skigebieden van Frankrijk op een rijtje.

1. Les Trois Vallées

Courchevel, Méribel, Val Thorens en Les Menuires: al deze skidorpen liggen in het enorme skigebied Les Trois Vallées. Met ruim 600 km aan pistes is dit een van de grootste skigebieden in Frankrijk én van de rest van de wereld. Prachtige tochten kun je hier elke dag skiën en daarvan is de Grand Tour de Trois Vallées een echte tip. Dit ski-universum in de Savoie heeft pistes tussen 1300 en 3200 meter hoogte en biedt voor ieder wat wils. Beginners kunnen zich uitleven op meer dan 240 km blauw en 96 km groen. Genoeg oefenmogelijkheden dus!

Les Trois Vallées is een van de grootste skigebieden in Frankrijk

2. Les Portes du Soleil

600 kilometer aan piste verdeeld over Frankrijk en Zwitserland, dat is waar Les Portes du Soleil voor staat. Qua hoeveelheid pistekilometers een gedeelde eerste plaats, alleen liggen niet alle afdalingen in Frankrijk. Vandaar een welverdiende tweede plaats in deze lijst met grootste skigebieden in Frankrijk. In dit megagebied liggen bekende bestemmingen als Avoriaz, Châtel, Morzine en Champéry. Door Les Portes du Soleil kun je een prachtige tour maken die ook voor lichtgevorderde skiërs goed is te doen. Wie op zoek is naar uitdaging waagt zich aan de beruchte ‘Muur van Avoriaz’.

Les Portes du Soleil groot skigebied in Frankrijk

3. Evasion Mont-Blanc

In de schaduw van de hoogste berg van de Alpen, de Mont-Blanc, ligt skigebied Evasion Mont-Blanc. Het authentieke en mondaine Megève maakt samen met dorpen als Saint-Gervais en Combloux onderdeel uit van dit giga grote skigebied in Frankrijk. De 445 pistekilometers reiken tot maximaal 2350 meter hoogte en lopen veelal door de bossen. Langlaufers vinden in deze omgeving ook goede mogelijkheden.

4. Paradiski

Skigebied Paradiski wordt gevormd door de dorpen La Plagne en Les Arcs. Deze bestemmingen liggen in verschillende dalen en zijn met elkaar verbonden door de kenmerkende Vanoise Express. Dit heeft voor een skigebied met 425 kilometer aan pistes gezorgd. Met de sneeuwzekerheid zit het in Paradiski ook wel goed. Mede dankzij de aanwezigheid van de Bellecôte gletsjer met een hoogte van 3250 meter.

5. Via Lattea

Het merendeel van de pistes van skigebied Via Lattea ligt in Italië. Slechts 20% van de 400 pistekilometers ligt op Frans grondgebied. Ondanks dit gegeven verdient het skigebied toch een plek in deze lijst met grootste skibestemmingen van Frankrijk. Montgenèvre ligt op een hoogte van 1860 meter en biedt zowel beginners als gevorderden goede voorwaarden voor een geslaagde wintersport. Gek op feestjes? Dan is Dutchweek Italia 2024 (aan de Italiaanse kant van het skigebied) een tip.

6. Les Sybelles

Skigebied Les Sybelles valt met 310 kilometer aan pistes net buiten de top 5 grootste skigebieden van Frankrijk. In het hart van de Savoie ligt een skigebied dat bekendstaat om prachtige vergezichten, heerlijke pistes en een gemoedelijke sfeer. Ook veel families weten de weg naar Les Sybelles te vinden. Delen van deze regio beschikken over het ‘Famille Plus’ label voor familievriendelijke bestemmingen in Frankrijk.

Blij kind op wintersport

7. Espace Killy

Tignes-Val d'Isère is een skigebied dat onder veel wintersporters wordt geroemd. Val d'Isère en Tignes zijn twee zeer populaire bestemmingen en het skigebied zal aan al je wensen voldoen. Twee gletsjers, ruim 300 kilometer aan pistes, off-piste mogelijkheden... In Espace Killy vind je het allemaal. Het skigebied is bovendien zeer sneeuwzeker. Op de gletsjer boven Val d'Isère en op de gletsjer boven Tignes kan zelfs 's zomers worden geskied.

Veel pistes in Tignes

8. Le Grand Massif

Wanneer je naar de nummer 8 in deze lijst, Le Grand Massif, kijkt besef je pas hoeveel grote skigebieden Frankrijk heeft. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental is bijvoorbeeld maar nét groter dan dit veelzijdige gebied in de Haute Savoie dat zo'n 265 km aan pistes telt. Tussen de dalen van Giffre en Arve liggen de dorpen Flaine, Les Carroz, Samoëns, Sixt Fer à Cheval en Morillon. Stuk voor stuk fijne bestemmingen voor je wintersport!

9. Serre Chevalier

Vlakbij Briançon ligt de verzameling van skidorpen genaamd Serre-Chevalier en het bijbehorende skigebied. Het piste-aanbod heeft een omvang van 250 kilometer en reikt tot een maximale hoogte van 2800 meter. Serre Chevalier ligt behoorlijk zuidelijk wat voor een optimaal klimaat zorgt. Sneeuw in combinatie met veel zon. Ook fijn: zelfs tijdens de drukke weken van het hoogseizoen is het hier nooit extreem druk.

10. Alpe d'Huez

We sluiten deze top 10 grootste skigebieden met Alpe d'Huez. Het skigebied ligt tussen 1450 en 3330 meter hoogte en telt ruim 250 km aan pistes. Gek op skiën in de zon? Dan ben je hier aan het juiste adres. Alpe d'Huez staat bekend als een van de meest zonnige skigebieden vanwege de zuidelijke ligging. Gelukkig gaat dit niet ten koste van de sneeuw en kun je er heerlijk skiën. Ski zeker de Sarenne. Met een lengte van 16 km is dit een van de zwarte pistes die je echt geskied moet hebben. Gek op een feestje? Tomorrowland Winter strijkt ook in 2024 neer in het skigebied.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.